5.12.2014

Mustaherukkakermakakku - taivaallisen hyvää

Itsenäisyyspäivä on huomenna ja monissa kodeissa sitä juhlistetaan erinäisin tavoin. Itse mielelläni laittaisin pöydän koreaksi, mutta päivä menee taasen ihan muualla kuin kotona. Jos sinulla on mahdollisuus leipoa niin tämä kakku on ainakin todella hyvää ja sopii Itsenäisyyspäivän pöytään jo sävytyksensäkin puolesta erinomaisesti :).

Meillä tätä kakkua tarjottiin isänpäivänä ja kakusta tuli tosiaan niin hyvää, että se ehdottomasti ansaitsee paikkansa täällä blogissa. Tarkoitukseni oli laittaa resepti tänne jo aiemmin, mutta hukkasin muistilappuni. Sattumalta onneksi sen löysin, ja saan siis tämän herkunkin ohjeet tänne talteen.

www.pullantuoksuinenkoti.com


Mustaherukkakermakakku
12-15 henkilölle
20-24 cm irtopohjakakkuvuoka

Kakkupohjan tein tällä reseptillä:

4 munan kakkupohja:
4 pienehköä kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria 
+vuokaan margariinia ja korppujauhoa

1. Vaahdota sokeri ja munat keskenään kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. (Vaahto on sopivaa, kun siitä vaahdon päälle tehdyt kiekurat viipyvät hetken vaahdon pinnalla.) 

2. Sekoittele perunajauho-vehnäjauho-leivinjauheseos siivilän läpi varovasti käännellen vaahdon joukkoon. 

3. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Jos käytät irtopohja kakkuvuokaa, laita mieluiten pohjalle leivinpaperia niin, että se jää pohjan ja renkaan väliin ja leikkaa saksilla ylimääräinen leivinpaperi pois vuoan ulkopuolelta (ennen voitelua ja korppujauhotusta).

4. Paista 200 asteessa kiertoilmassa n. 40-45 minuuttia. Peitä kakku foliolla paiston puolivälissä tai jopa aikaisemmin, jos pinta tummuu liikaa (uuneissa on eroja.) Ennen kuin otat kakun pois uunista varmista kypsyys puutikulla. Kakku on kypsä, kun taikinaa ei enää tartu puutikkuun. Jäähdytä kakku ennen irrottamista.

5. Kun kakku on jäähtynyt vedä esim. tylsällä veitsellä vuoan ja kakun välistä reunaa pitkin irrottaaksesi mahdolliset kiinnekohdat. Avaa rengas ja leikkaa kakku varovaisesti se sahalaitaisella veitsellä kolmeen osaan. Jos käytit isompaa (24 cm) vuokaa, tulee kerroksista melko ohuita. Eikä se lopputulosta kauheasti haittaa, jos joku kerroksista rikkoutuu - sinne ne kakun sisään hautautuu ;).


Täytteet ja kuorrutus:

Mustaherukkasose:
300 g mustaherukoita + 1,5 rkl sokeria
(säästä 0,5 dl sosetta pinnalle)

Kostutukseen:
n. 1 dl maitoa
0,5 rkl sokeria
ripaus aitoa vaniljaa

Kerma-tuorejuustotäyte:
 2,5 dl kuohukermaa
1,5 rkl sokeria
50 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g maustamatonta rahkaa
0,5 mm aitoa vaniljajauhetta
0,5 tl sitruunamehua

Pinnalle:
5 dl kuohukermaa
5 rkl sokeria
+
2 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
liilaa pastaväriä
(kermaa tulee reilusti ja voi olla, että sitä jopa jää yli. 
Menekki riippu paljon pursotustavasta ja pursotuksen paksuudesta)

Koristeluun:
valkosuklaata pari riviä
jäisä mustaherukoita
vähän tomusokeria


1. Aseta alin osa takaisin irtopohjakakkuvuokaan leivinpaperin päälle tai valmiiksi tarjoilulautaselle ja laita muut levyt odottamaan vierelle. Kiristä rengas ensimmäisen kakkupohjan ympärille ja aloita kakun kokoaminen renkaan sisään.

2. Kaada maito pikkuiseen mittakulhoon ja makeuta ja mausta se. Sekoita niin, että sokeri liukenee maitoon. Kostuta alin kakkupohja maitoseoksella esim. lusikalla tai silikonisudilla.

3. Vatkaa täytteen kerma ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa sitten joukkoon tuorejuusto, rahka ja makua antavat aineet. Jos haluat vähän hifistellä, laita seos pursotin pussiin ja pursota rengas kermaseosta kakkupohjan reunoille vuoan reunaa pitkin. Jos et halua tehdä näin, jatka seuraavaan vaiheeseen.

4. Soseuta mustaherukat tehosekoittimessa sokerin kanssa tasaiseksi seokseksi. Kannattaa pyörittää aika kauan, jotta mustaherukoiden kuoret rikkoutuvat mahdollisimman pieniksi. Ota soseesta vähän sivuun pintakerrosta varten. Levitä puolet soseesta kakkupohjan päälle (kermarenkaan sisään) ja levitä (pursota) noin puolet kermaseoksesta mustaherukkasoseen päälle.

5. Aseta keskimmäinen levy kermaseoksen päälle ja kostuta ja levitä loput täytteet pinnalle.

6. Laita ylin kakkupohjan levy renkaan sisään, kostuta ja levitä ohut kerros mustaherukkasosetta, jättäen reunoille tyhjää.

7. Vatkaa koristekermat (kermaa on mielummin liikaa kuin liian vähän). Parhaimman lopputuksen saat kun vatkaat kermat erikseen, sillä väri on hyvä lisätä vatkaamattomaan kermaan. Värin kanssa voi tulla säätämistä, joten ole varovainen ja tarkka. Voit lisätä sitä tarvittaessa vatkauksen edistyessä.

8. Laita kermat pursottimiin ja tee koristepursotukset. Itse tein ensin valkoiset pursotukset, pesin pussin ja tein sitten lilat pursotukset.

9. Juuri ennen tarjoamista koristele veitsellä lastutetuilla valkosuklaapaloilla ja tomusokerissa pyöritetyillä mustaherukoilla.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.