26.7.2015

Vaniljaiset kesähillot

Tämä kesä on ollut hyvin tuottoisa meilläpäin ainakin tähän asti. Olen kerännyt puutarhastamme kilokaupalla mansikoita kotipakkaseen, raparperia on tullut kivasti ja vihdoin kypsyvät myös mustaherukat. Osa mustaherukoista saa odottaa vielä pari päivää pusikoissa mutta isot mustaherukat kerättiin talteen jo tällä viikolla.

Mustikkasato on tänä vuonna ollut myös todella runsas, mutta niitä en ole hillonnut - enkä ehkä niin teekkään, sillä mustikat on ihan parhaita sellaisenaan ja juuri pakkasesta otettaessa. Tosin sekahilloissa mustikat toimivat herkullisina tasapainottajina. Oikeastaan kaikki marjat on mielestäni paras säilöä pakkaseen, mutta hillot vaan ovat niin monikäyttöisiä etenkin, kun herkutellaan lätyillä. Hillot sopivat myös ihanasti maustamattoman jugurtin tai puuron kanssa ja tuovat kivaa vaihtelua pakastetuille marjoille. Pakastimen rajat tulevat myös meillä pikkuhiljaa vastaan, joten hillot ovat hyvä ratkaisu myös siihen pulmaan.

Tällä kertaa tein hilloista hyvin perinteisiä, sillä kaikki 'erikoishillot' tuppaavat meillä jäävän kaappiin - meillä tykätään pääosin vain puhtaista ja perinteisistä mauista. Jokaiseen hilloon lisäsin kyllä aitoa vaniljaa, sillä se vaan parantaa hillon makua eikä mitenkään dominoi. Suosittelen!

Itse ihastuin viime vuonna tekemääni Mansikka-ruusuhilloon ja sitä varmaan teen tänäkin vuonna vielä pienen erän - vain itselleni ja esikoiselleni ;), sillä hän tykkäsi hillosta myös. Samoin tekisi mieli tehdä myös jokin terästetty hillo - aikuiseen makuun ;).

Tässä siis muutama perinteinen hilloresepti. Hillot valmistuvat helposti ja nopeasti ja niiden purkittamiseen käy aivan hyvin kierrätyspurkit. Itsetehdyt hillot peittoavat kaupan hillot mennen tullen ja tiedät myös varmuudella mitä syöt.


Mansikkahillo

1 kg mansikoita
0,5 dl vettä
2 hyppysellistä aitoa vaniljajauhetta
450 g hillosokeria

1. Perkaa ja putsaa marjat ja paloittele isommat muutaman osaan.

2. Laita marjat kattilaan ja kaada päälle vesi. Kuumenna.

3. Kun kattilasta nousee höyryä, lisää hillosokeri ja vaniljauhe  ja sekoittele kunnolla sekaisin. Jätä porisemaan miedolle lämmölle n. 10 minuutiksi.

4. Kerää vaahto hillon pinnalta ja jätä hillo seisomaan kattilaan reiluksi puoleksi tunniksi (sekoita välillä). Hillo on valmis purkitettavaksi, kun marjat eivät enää nouse pintaan.

5. Pullota hillo kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kansi huolellisesti. (Itse yleensä keitän purkkeja ja kansia kattilassa viitisen minuuttia ja nostan ne kattilan viereen odottamaan juuri ennen purkitusta).

6. Anna hillon jäähtyä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Säilytä mieluiten jääkaapissa.



Mansikka-Raparperihillo

500 g mansikoita
500 g raparperia
0,5 dl vettä
2 hyppysellistä aitoa vaniljajauhetta
400 g hillosokeria
100 g fariinisokeria

1. Perkaa ja putsaa marjat ja paloittele isommat muutaman osaan. Pese ja paloittele raparperinvarret.

2. Laita marjat ja raparperi kattilaan ja kaada päälle vesi. Kuumenna.

3. Kun kattilasta nousee höyryä lisää fariinisokeri, hillosokeri ja vaniljauhe ja sekoittele kunnolla sekaisin. Jätä porisemaan miedolle lämmölle n. 10 minuutiksi.

4. Kerää vaahto hillon pinnalta ja jätä hillo seisomaan kattilaan n. puoleksi tunniksi. Hillo on valmis purkitettavaksi, kun marjat eivät enää nouse pintaan.

5. Pullota steriloituihin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kansi huolellisesti. (Itse yleensä keitän purkkeja ja kansia kattilassa viitisen minuuttia ja nostan kattilan viereen juuri ennen purkitusta.)

6. Anna hillon jäähtyä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Säilytä mieluiten jääkaapissa.




Mustaherukkahillo

1 kg mustaherukoita
0,5 dl vettä
2 hyppysellistä aitoa vaniljajauhetta
400 g hillosokeria

1. Perkaa marjat ja huuhtele ne siivilässä.

2. Laita marjat kattilaan ja kaada päälle vesi. Kuumenna.

3. Kun kattilasta nousee höyryä lisää hillosokeri ja vaniljauhe ja sekoittele kunnolla sekaisin. Jätä porisemaan miedolle lämmölle n. 15-20 minuutiksi, riippuen marjojen kovuudesta. Itse keitin tämän hillon isoista mustaherukoista ja ne ovat pinnaltaa mielestäni vähän pehmeämpiä kuin tavalliset mustaherukat.

4. Kerää vaahto hillon pinnalta ja jätä hillo seisomaan kattilaan n. puoleksi tunniksi. Hillo on valmis purkitettavaksi, kun marjat eivät enää nouse pintaan. (Oma mustaherukkahilloni tuntui olevan lähes heti valmis purkitettavaksi)

5. Pullota kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kansi huolellisesti. (Itse yleensä keitän purkkeja ja kansia kattilassa viitisen minuuttia ja nostan kattilan viereen odottamaan purkitusta juuri enne purkitusta.)

6. Anna hillon jäähtyä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Säilytä mieluiten jääkaapissa.



15.7.2015

Synttärikakku - mansikoilla ja kermalla paras

Täytin tällä viikolla jälleen vuosia :) ja leivoin mökillä syntymäpäiväkahveilleni tämän perinteisen mansikkakakun.

Resepti tähän ihanaan mansikkaherkkuun löytyy blogistani täältä.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Tällä kertaa käytin tuosta reseptistä poiketen isompaa kakkuvuokaa (koska mökillä ei ollut pientä) ja leivoin silti kakkupohjan neljällä kananmunalla. Tämäkin toimi oikein hyvin ja kakusta tuli itseasiassa näyttävämpi, sillä pintakoristeille tuli näin enemmän tilaa. 

Kakusta saa muuten todella kauniin ja raikkaan, kun mansikat viipaloi ja asettelee kakun pinnalle koristeellisesti. Jos haluat tehdä kuvan kaltaisen koristelun, aloita mansikoiden asettele kakun reunoilta ja etene siitä kierros kierrokselta kohti kakun keskustaa. Täytä lopuksi mahdolliset näkyvät raot mansikoiden välissä jäljelle jääneillä mansikoiden paloilla. Voit myös nostaa reunimmaisia mansikoita ylöspäin pieniä mansikkapaloja apuna käyttäen. Pursota vasta tämän jälkeen kerma reunoille.

Tämän kakun täyttämisen jälkeen sekoitin ylijääneen mansikkasoseen ja kermavaahdon sekaisin ja leivitin sen kakun pinnalle ja reunoille. Näin mansikkaviipaleetkin pysyvät ehkä paremmin paikoillaan. Taisin laittaa tällä kertaa kakun täytteeseen enemmän kermaa ja mansikkasosetta kuin tuossa linkittämässäni reseptissä, koska niitä jäi tosiaan reilusti yli.

Tuoreet mansikat eivät kaipaa mitään kiillettä ja ovat erityisen hyvännäköisiä juuri noin, kun mansikka melkeimpä muodostaa oman kiilteensä.

Mansikka-aika on nyt parhaimmillaan ja siksi aion tehdä mansikkakakun myös tyttöni synttäreille tulevana viikonloppuna - varmaan juuri tätä reseptiä mukaillen - sillä tämä perinteinen kakku on meidän perheen ehdoton lemppari.

www.pullantuoksuinenkoti.com

11.7.2015

Aloha! -smoothie

Tämä smoothie on kyllä aivan ihanan samettista ja taivaallista - ja myös tuhtia. Hyvällä on hintansa mutta tässä kaikki hyvä tulee kuitenkin hyvistä raaka-aineista. Käytin tässä Santa Marian Extra Creamy Coconut Milkiä, missä on melko voimakas kookoksen maku. Eli lopputulos vaihtelee aika paljon sen mukaan minkä kookosmaidon valitset. Tuossa Santa Marian kookosmaidossa on se kiva puoli, ettei se ole ikinä kovettunutta tai siis sellaista missä vesi ja kookos on erottunut ja vaan kermaisen juoksevaa. Siinä on kuitenkin tosi suuri kookospitoisuus (n. 80%), juoksevuudesta huolimatta.

Tein tätä lapsille ja kaikki tykkäsivät. Yksi vähän irvisteli, kun kuuli, että on tehty kookosmaitoon mutta ei maistettuaan enää mukissutkaan mitään :P.

Jos haluat smoothiesta kevyempää, vähennä kookosmaidon määrää ja lisää vettä/maitoa tai käytä jotain muuta esim. soijapohjaista kookosjuomaa tmv.

www.pullantuoksuinenkoti.com


Aloha! -smoothie

3 dl kylmää kookosmaitoa 
(esim. Extra creamy Santa Maria)
1,5 dl vettä
200 g pakastettua banaania
150 g tuoretta ananasta
ripaus aitoa vaniljaa

Sekoita kaikki sekaisin blenderissa ja tarjoa heti.


6.7.2015

Pinaatti-Kookoskana - Intialaissävytteinen

Tässä jälleen yksi versio lempiruoastamme. Meillä tykätään tosi paljon intialaissävytteisestä ruoasta ja kookoskana on ihan lemppareitamme. Sitä tulee tehtyä melkeinpä joka viikko - aina vähän erinäisin variaatioin.

Kookosmaidoissa ja -kermoissa on muuten todella paljon eroja - tai oikeastaan, en edes oikein tiedä mikä ylipäänsä on kookosmaidon ja kookoskerman ero... Olen löytänyt oman kookossuosikkini eli sen missä hinta-laatusuhde on kohdillaan. Nimittäin Lidl:ssä myynnissä oleva kookosmaito on lähes täyttä tavaraa. Purkissa on 82% kookosta ja vain vähän vettä ja siksi se on ruoanlaitossa ihan parasta. Kannattaa ostaa sellaista kookosmaitoa, missä kookospitoisuus on korkea - ja laimentaa sitten kotona vedellä, jos tarpeen. Luomua tämä ei ole mutta hyvää silti :P. Eikä hinta päätähuimaa..

Sarviapilanlehti on itselleni ihan uusi tuttavuus. Bongasin sen kerran yhdestä Avaruusasema -blogin reseptistä ja löysin sitten vihdoin sitä myös omaan kaappiini Punnitse&Säästä -liikkeestä. Kyseisessä liikkeessä on muuten hyvä valikoima hyvälaatuisia mausteita (myös etnisiä) ja olenkin alkanut ostamaan täydennyksiäni sieltä. Kannattaa panostaa luomu-mausteisiin, sillä niiden aromit on tavallisiin mausteisiin ihan eri levelillä.

Tähän ruokaan laitoin reilusti kanaa (kaksi 450 gramman rasiaa), mutta olen usein tehnyt tätä myös puolikkaalla määrällä ja hyvää tulee. Jätä kookosmaidosta se erottunut kookosvesi pois, niin kastikkeesta ei tule kovin litkua- etenkin jos teet pienemmällä kanamäärällä. Kastiketta voi myös suurustaa jos haluaa. Kookoshiutaleet suurustavat jonkin verran ja niitäkin voi laittaa enemmän jos siltä tuntuu.


Pinaatti-Kookoskana

Reilu satsi
900 g broilerinfileesuikaleita naturel
1 punainen suippopaprika
2 kevätsipulia varsineen
2 valkosipulinkynttä
2 dl pinaatinlehtiä pienittynä
1 tlk tomaattimurskaa (400g)
1 tlk kookosmaitoa (ei kevyt)
1 dl kookoshiutaleita
1 fond du chef Kana
3 tl garam masalaa
2 tl juustokuminaa
0,5 tl kurkumaa
chiliä maun mukaan
1 tl sarviapilanlehteä
loraus hunajaa
Paistamiseen oliiviöljyä ja voita.

1. Pilko paprika, valkoisipulinkynnet ja kevätsipuli. Kuumenna pannussa oliiviöljy ja kaada kasvikset pannuun - sekoita hetki. Lisää noin ruokalusikallinen voita ja garam masala, juustokumina sekä kurkuma (ja chili jos haluat). Sekoittele keskilämmöllä vähän aikaa. 

2. Lisää kanasuikaleet pannuun kahdessa erässä. Sekoittele jonkin aikaa niin, että pinnat ovat aikalailla sulkeutuneet. Kaada joukkoon tomaattimurska ja sekoittele taas. Lisää kookosmaito, kanaliemikuutio, sarvialpilanlehdet ja loraus hunajaa. Sekoita tasaiseksi, lisää vielä kookoshiutaleet ja jätä muhimaan n. 10 - 15 minuutiksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi suolaa tmv.

3. Tarjoa esim. kurkumalla ja sarvipilanlehdillä maustetulla basmatiriisillä. (Lisää keitinveteen suolan lisäksi ripaus kurkumaa ja n. 0,5 tl sarviapilanlehtiä).

ps. meillä oli basmati- ja jasmiiniriisi loppu, joten jouduttiin syömään tavallisen riisin kanssa eikä läheskään niin hyvä kombinaatio. Ehdottomasti vaatii siis oikeanlaisen riisin :P.



4.7.2015

Ihana loma Italiassa - Osa 2, Sirmione

Tässä matkakertomuksemme toisessa osassa pääset kanssamme Sirmioneen :). Olemme käyneet tuolla kauniissa pikkuisessa kaupungissa jo monta kertaa ja aina sinne on vain mentävä uudelleen, niin jotenkin ihana ja spesiaali paikka se on :).

Tällä kertaa olemme taas yhtä kokemusta rikkaampia sillä kävimme veneajelulla saaren ympäri, mikä oli aivan ihana uusi kokemus. Suosittelen kokeilemaan, sillä veneellä Sirmionen näkee ihan uudella tavalla.


Maisemat ja Sirmione itsessään ovat niin kauniita ja kuvia tuli räpsittyä aika paljon, joten tämä on siksi melkoisen kuvapainotteinen postaus :).




Veneajelulla pääsimme näkemään niemen kärjessä olevat vanhat, valtavat Grotte of Catullo -rauniot. Kipparimme, jonka suku on asunut Sirmionessa jo 400 vuotta kertoi, että sotilaat kävivät Grottessa mm. kuntoutuksessa, rentoutumassa ja nauttimassa kylvyistä n. 2000 vuotta sitten.

Tässä kuvassa ylempänä näkyy rauniot nyt ja alempana kuva rakennuksesta silloin aikoinaan (venekuskimme kuva).






Sirmionessa on hieno kylpylä (Aquaria), mihin kipparimme mukaan johdetaan vesi saaressa sijaitsevasta lähteestä. Meillä oli ajatuksena käydä kurkkaamassa miltä kylpylä näyttää, mutta se sitten jäi. Vierailin kylpylän sivustolla ja se kyllä on todellakin upea. Pitää ehdottomasti ensi kerralla käydä tutustumassa :).

Kylpylässä on suomalainen sauna. Sivuilla kerrotaan saunasta aika hauskasti ja kuvauksen perusteella suomalaisen saunojakansan uskoisi olevan hyvinkin tervettä sakkia.

Tässä ote tuosta suomalaisen saunan kuvauksesta kylpylän sivuilta:

"Finnish Saunas (dry sauna: temperature 80-100°, humidity 10-20%, accommodates 25): the Finnish Sauna combines high temperatures with low humidity. The heavy sweating and pore dilation induced enable the body to eliminate toxins and acids, with a profoundly purifying effect on the skin, which acquires an added glow. The heat’s relaxing effect reduces muscle tension, while the slight increase in the metabolic rate caused is beneficial to the cardiovascular system and peripheral circulation."




Kaupungin tunnusmerkki on 1200 -luvulta peräisin oleva linnoitus vallihautoineen, minkä läpi pääsee sisään kaupunkiin. Nämä ihanat tornit ovat varmaankin tämän paikan kuvatuin kohde ja tunnusmerkki. Tämän kuvan nappasin yhtenä iltana, kun menimme Sirmoneen vain syömään.





Kaupungin muurien sisäpuolelta löytyy ihania pikku kauppoja, jäätelöbaareja, herkkumyymälöitä ja hyviä ravintoloita.



www.pullantuoksuinenkoti.com


Pikkukujia pitkin on kiva kierrellä kaupungissa. Samalla kannattaa nostaa katse ylös ja ihastella ihania, uniikkeja taloja ja parvekkeita.




Kävimme myös ensimmäistä kertaa Santa Maria Maggiore -kirkossa, mikä on peräisin 1500 -luvulta. Kirkossa on upeita frescoja ja osa niistä on jopa vanhempia kuin kirkko itse.

www.pullantuoksuinenkoti.com


Sirmionesta kirjoitin aika paljon viimekesäisessä jutussani ja siihen voit palata vaikka tästä 

Lisää Sirmionesta voit lukea muista lähteistä vaikka täältä tai täältä.

www.pullantuoksuinenkoti.com
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.