24.1.2016

Korianteri-valkosipulivoilla maustettu kokonainen nieriä uunissa

Meillä syötiin tänään lounaaksi aivan ihanaa uunissa kypsennettyä nieriää. Idea tähän reseptiin lähti Martha Stewartin kokonaisena grillatusta nieriästä. Mutta koska meillä ei ole grilliä talvella käytössä, oli pakko valmistaa nieriä uunissa. Reseptini on muutenkin aika kaukana Marthan ohjeesta, sillä minttua ei ollut, joten oli vielä senkin vuoksi pakko soveltaa enemmän. 

Enkä kyllä tiedä, haluaisinko edes kokeilla mintun kanssa - vaikkakin ainahan sitä voi yllättyä positiivisesti :). Meillä kun aina pitää myös miettiä sitä, että ruoka (mieluiten) varmasti maistuu kaikille - siis myös lapsille - ja yleensä ainakin yrittää pelata varman päälle. Pientä riskinottoa tosin mun ruoanlaitto aika usein on ;). Mutta, tämä ruoka ainakin upposi. Maut ovat hyvin puhtaat ja miedot eivätkä peitä nieriän omaa makua. Todellakin ruoka minun mieleeni. Kevyttä tämä ei ole, mutta hyvän mielen ruokaa kylläkin :).

Tässäkin ruoassa on vaikutteita myös intialaisesta keittiöstä sillä kalan seurana tarjotaan jeeralla (eli juustokuminalla) ja sinapinsiemenillä maustettua basmatiariisiä. Ja onhan kala itsekin maustettu korianterilla ja vähän erikoisemmalla sarviapilanlehdellä, mitä saa mm. Punnitse&Säästä -myymälöistä. Sarviapilanlehteä on tosin hyvin vähän, joten sen voi jättää myös pois. 

Jos tykkäät tosi paljon korianterista ja valkosipulista, laita nuo reseptiin merkityt suuremmat määrät. Itse laitoin pienempien mukaan - olin ehkä jopa aavistuksen liian varovainen.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Korianterivoilla maustettu nieriä uunissa

1 kokonainen nieriä n. 1 kg

Korianteri-valkosipulivoi
80 g normaalisuolaista voita
0,5-1 dl hienonnettua, tuoretta korianteria
1-2 valkosipulinkynttä
(0,5 tl kuivattuja sarviapilanlehtiä)
merisuolaa, mustapippuria/sitruunapippuria (suolatonta)
oliiviöljyä

Paistetut sitruunanlohkot
1,5-2 sitruunaa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus sokeria
ripaus suolaa

Rinnalle: 
(öljyä, basmatiriisiä, sinapinsiemeniä, jeeraa, suolaa, voita, vettä)
Koristeeksi tuoretta korianteria, mustapippuria ja sormisuolaa.

1. Ota nieriä huoneen lämpöön. Aloita valmistamalla maustevoi.

2. Mittaa voi mikron kestävään kulhoon ja sulata sitä kevyesti. Hienonna korianteri ja valkosipulit. Sekoita ne voin joukkoon. (Hiero kuivattuja sarviapilanlehtiä samalla kun ripottelet ne voin joukkoon - maku irtoaa niistä näin paremmin)

2. Huuhtele kala ja aseta se uunivuokaan. Rouhi merisuolaa ja mustapippuria (sitruunapippuri käy myös) kalan sisään. Levitä puolet voista myös kalan sisälle tasaisesti pitkittäin. Sulje kala pastonarulla tai esim. asiaan tarkoitetuilla silikonisulkimilla (omani ovat Heirolin).

3. Voitele kalan pinta vielä oliiviöljyllä ja rouhi siihen sekä merisuolaa, että mustapippuria.

www.pullantuoksuinenkoti.com


4. Paista kalaa uunissa 200 asteessa kiertoilmassa n. 15 min. Korota sitten lämpötilaa 225 ja anna kypsyä vielä n. 15 min. Lopuksi laita grilli päälle ja nosta uuni lämpötila 250-275 asteeseen jotta kala saa kunnon värin pintaansa. Varo, ettet polta sitä. (Huom! Kalan kypsymisaika riippuu lähtölämpötilasta, vuoasta ja uunistasi. Itselläni se taisi olla uunissa yhteensä n. 30-40 min. Ihan tarkkaan en mitannut aikoja.)

5. Paista sitruunanlohkot kalan uunissa ollessa. Pese sitruunat ja lohko ne neljään osaan. Lorauta oliiviöljyä pannulle, rouhi vähän merisuolaa ja ripauta myös vähän sokeria oliiviöljylle, kuumenna ja aseta sitruunalohkot öljyyn. Paista niin, että sitruunat saavat kauniit värit hedelmäpinnoilleen. Älä paista kuoriosia.

(Aloita myös Jeera chavalin valmistus tässä välissä)

6. Ota kala uunista, sivele pintaan loput maustevoista ja jätä lepäämään folion alle n. 10 minuutiksi. (Viimeistele riisi.) Irrota kiinnikkeen ennen tarjoamista.

www.pullantuoksuinenkoti.com


7. Tarjoa kala maustetun riisin, sitruunalohkojen ja tuoreen korianterin kera. Ripottele vielä annoksen päälle vähän sormisuolaa. 

Kyytipojaksi sopisi hyvin myös vihreä salaatti.

NAM!

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.