17.1.2016

Kookos-voimapuuro ja max 30 min -kirjan arvostelu

Sain tuossa jo ennen joulua ilokseni arvostelukappaleen Kira Åkerström-Kekkosen max 30 min Nopeampi ja terveellisempi arki -kirjasta. Joulukiireiden vuoksi kirjaan perehtyminen jäi tuolloin vielä sen verran kevyeksi, etten siitä oikein vielä silloin osannut sanoa juuta eikä jaata. Nyt on ollut  vihdoin aikaa perehtyä kirjaan ja ainakin ensikokkailun perusteella ihan lupaavalta vaikuttaa - ja mikä hienointa, tämä kirja sopii hyvin tukemaan Hyvän olon -projektiani, jonka tuossa taasen aloitin.

Ensimmäiseksi kokeilin Kookos-voimapuuroa, sillä se tuntui resepteistä ehkä helpoimmin toteuttavimmalta ja kaikki raaka-aineetkin löytyi kaapista :). Meillä syödään paljon puuroja, joten oli ihana kokeilla jotain erilaista. Erityistä tässä reseptissä on tosiaan se, että puuron joukkoon sekoitetaan lopuksi kananmuna. Se upposi sinne hyvin ja taidan jatkossa lisätä meidän aamupuuroihin välillä kananmunaa tuomaan lisäproteiinia aamupalaan. Puuro ainakin näin valmistettuna pitää selvästi paremmin nälän poissa.


Kiran reseptistä poiketen maustoin puuroa vielä kanelilla, vaniljalla ja hunajalla.
Puuron valmistusohje on omaa kirjoitustani eli ei suoraan kirjasta lainattua tekstiä.

Kookos-Voimapuuro
2 annosta

2 dl isoja kaurahiutaleita
4,5 dl vettä
0,5 dl kookosmaitoa
0,5 tl suolaa
1 luomu kananmuna
1 kypsä banaani
marjoja tai hedelmiä
pähkinöitä tai siemeniä
(kanelia, vaniljaa, hunajaa)

1. Mittaa vesi, kaurahiutaleet, kookosmaito ja suola kattilaan ja keitä puuroa hetki ja anna hautua kannen alla n. 8-10 minuuttia.

2. Muussaa banaani ja lisää se puuroon. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja sekoittele se myös puuron joukkoon. Mausta puuro halutessasi ripauksella kanelia ja aitoa vaniljaa. Sammuta levy ja anna hautua kannen alla hetki.

3. Tarjoile puuro esim. marjojen, murskattujen cashewpähkinöiden, chiasiemenrouheen ja hunajan kera.

***

Seuraavaksi ajattelin kokeilla Pehmoiset tahini-taatelikeksit -reseptiä ;).. helpottamaan napostelun- ja makean himoja. Ne sopivat mielestäni myös hyvin tähän Hyvän olon -projektiin =) - niin kuin oikeastaan kaikki tässä kirjassa..Ajatuksiani kirjasta: 
max 30 min
Nopeampi ja terveellisempi arki
by Kira Åkerström-Kekkonen:

Reseptit:
Itse kirjan reseptiikka ja raaka-aineet ovat tosiaan aika lailla sitä mistä itsekin tykkään - tosin nämä edustavat omaa kokkaustani laajempaa repertuaaria. Tällä tarkoitan sitä, että vaikka kaapistani löytyykin jo aika lailla ns. muodikkaita terveystarvikkeita, joutuu tätä kirjaa varten hankkimaan kaapintäytettä lisää ja opettelemaan uutta (mikä ei tietysti ole huono juttu vaan arvostan! :)).

Kirja on pullollaan houkuttelevia ohjeita laidasta laitaan ja useita haluan ehdottomasti kokeilla. Ne vaativat vain perehtymistä ja ennakkohankintoja, joihin muuten kirjan valmiit ostoslistatkin ohjaavat. 

Vaikkakin kirja lupaa kaiken valmistuvan max 30 minuutissa ei se välttämättä ole niin, jos raaka-aineet ja valmistusmenetelmät eivät ole tuttuja. Kirja antaa siis helpon vaikutelman mutta käytäntö voi olla muuta. 30 minuuttiin pääsee varmasti sisäänajettuaan itsensä ideologiaan ja raaka-aineisiin :).

Kirjassa kerrotaan myös eri raaka-aineista tarkemmin (tosin aika yleisluonteisesti), mikä varmasti miellyttää monia. Itselleni suurin osa raaka-aineista on kuitenkin hyvinkin tuttuja joten minua ne ehkä vähän harmitti, sillä ne vievät kirjasta n. 1/3 sivuja ja näin ollen itse reseptejä olikin vähemmän kuin kirjan paksuudesta voisi olettaa. Reseptejä olisin tosiaan kaivannut enemmän ja vieläkin monipuolisemmin. Mutta kenties jatkoa on luvassa.. ;)?

Ulkoasu:
Reseptien fantastiseen ideologiaan nähden kirjan ulkoasu voisi olla tyylikkäämpi. Keltainen väritys ja ehkä aavistuksen koulukirjamaisten tekstityyppien käyttö tekee vähän kolhon fiiliksen. Kenties tällä kirjalla halutaan houkutella tutustumaan siihen terveellisempään arkeen ja ulkonäöllä pyritään madaltamaan kynnystä. Tiedä häntä. Itse olisin kaivannut jotenkin harmonisempaa fiilistä ja tunnelmaa tukemaan terveellisen ruoan kautta saavutettavaa hyvää oloa.

Summasummarum:
Kirjan ideologia on ihastuttava ja ohjaa kivasti terveellisempään ja ns. värikkäämpään ja monipuolisemman syömisen suuntaan. Kirjassa on useita hyviä, ravitsemuksellisesti rikkaita ja kokeilemisen arvoisia reseptejä. Hyvä kirja terveellisestä, monipuolisesta ruoasta kiinnostuneille ja vaihtelunhakuisille nautiskelijoille, joille ruoka ei ole pelkästään ruokaa vaan sen pitää olla myös jotain vähän enemmän.


Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.