15.12.2016

Tortellinit lihaliemessä - Italialainen jouluruoka

Tämä on oma sovellukseni perinteisestä italialaisesta jouluruoasta, jonka valmistamiseen sain inspiraation osallistuessani ebookers.fi:n -Jouluruokamestari -kampanjaan.  Jouluruokamesterin listalta löytyi ruokavaihtoehto 'Tortellinit lihaliemessä - Tortellini in brodo': kananmunasta ja jauhoista tehtyä täytepastaa lihaliemessä. Täytteenä mm. lihaa, parmesaanijuustoa ja muskottipähkinää.
Kuulosti perin houkuttelevalta, ja vielä lempimaastani Italiasta =). Valintani oli selvä.

Kun pohdin tätä reseptiä, huomasin, että tästä ruoasta on varmasti yhtä monta sovellusta kuin on kokkiakin, joten oli ihana, kun tavallaan sai luvalla 'vapaat kädet' tehdä oman version klassikosta. Näistä tuli niin hyviä ja maukkaita, että varmasti tulee tehty uudelleenkin. Lisäksi tekemisen yksikertaisuus ilahdutti, vaikka itse tortellinien teko onkin aikamoista näperrystä. Löysimme tyttöni kanssa yhteisen intohimon ja innolla näpersimme molemmat näitä :D.

Tortellinit ovat meidän perheen suosikkiruokaa, tai ainakin naisväen. Yleensä syömme niitä peston kanssa mutta, että lihaliemessä? Tämä kokemus meiltä puuttuikin ja siksi se kiehtoikin. Tästä tulee myös mieleen meidän perheen perinteinen jouluruoka: Lihariisipiirakkaa lihaliemessä - josta meidän suvussa puhutaan vain puljonki -nimellä. Lihaliemen herkullinen ja lämmittävä sekä pehmentävä vaikutus on siis huomattu Italiassa, kuten meilläkin täällä Suomessa :).

Täytteet sävelsin sen mukaan mitää kaapista löytyi, tosin olin toki reseptiä varten varannut jo durum-vehnäjauhoja ja parmesania. Olisin myös laittanut täytteeksi täysin italialaisia leikkeleitä, mutta niitä unohdin ostaa varastoon. Morttadella olisi tähän ihan täydellistä, samoin ehkä parmankinkku tai vaikka moni muukin italialainen ihanuus. Näillä suomalaisilla versioilla tuli kyllä myöskin hyvää ja olihan minulla ripaus italiaakin joukossa tuon salamin, oliiviöljyn ja parmesanin myötä. 

Tämä resepti on sovellus Jamie Oliverin vastaavasta reseptistä. Parasta tulee varmasti, kun tekee lihaliemenkin itse, mutta siinä päätin tässä tilanteessa oikoa :). Tortellinitkin olisi saanut valmiina kaupasta, joten koen suurta ylpeyttä, kun sentään teimme ne itse =):

www.pullantuoksuinenkoti.com


Tortellinit lihaliemessä

Taikina:
200g Durum-vehnäjauhoja
2 kananmunaa

Täyte:
20g lauantaimakkaraa
30g Italialaista, mausteista salamia
70g ylikypsää saunapalvikinkkua
50 g parmesania/gran padanaa
ripaus muskottipähkinää
1 tl hyvää neitsytoliiviöljyä

Lihaliemi:
Aitoa lihalientä eli puljonkia (esim. valmiina kaupasta)
tai fondista tehtyä lihalientä

Koristeluun:
Tuoretta persiljaa ja parmesania/gran padanaa
ripaus pippuria

1. Tee taikina. Mittaa kulhoon jauhot ja sekoittele niiden joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Vaivaa taikina tasaiseksi niin, että siitä tulee kimmoisaa ja pinta vähän niinkuin marmoroituu. Pyöritä vähän jauhoissa, kääri kelmuun ja jätä lepäämään 30 minuutiksi.

2. Valmista täyte. Hienonna silppurissa/monitoimikoneessa kinkut ja kaada ne kulhoon. Sekoittele joukkoon hieman muskottipähkinää. Hienonna juusto ja sekoittele se kinkkujen joukkoon. Lorauta vähän oliiviöljyä sekaan ja sekoita vielä.

3. Kun taikina on levännyt puoli tuntia aloita tortellinien tekeminen.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja ota yksi osa kerrallaan käsittelyyn. Peitä loput taikinasta kelmun alle, jotta se ei kuivu.

Jauhota työalusta. Käytä pastakonetta tai kaulinta. Tee taikinasta ohut levy.
Jos käytät pastakonetta niin ainakin omasta mielestäni 4-paksuus oli hyvä.
Tee taikinahyrrällä taikinasta pieniä neliöitä joiden keskelle laitat nokareen täytettä.
Kostuta vedellä vastakkaiset reunat ja painele kulmat yhteen. Kääräise tortelliini 'rullalle' ja laita kelmun alle odottamaan. Laita ylijäämä taikina myös palloksi kelmun alle ja käytä se myös lopuksi.
Jatka näin, kunnes taikina ja täyte on loppuunkäytetty.4. Keitä tortellineja 3-6 minuuttia (koosta riippuen lihaliemessä ja tarjoa heti parmesanin ja persiljan kanssa. Voit rouhia pinnalle myös vähän mustapippuria.

Buon Appetito e Buon Natale!

www.pullantuoksuinenkoti.com

- Yhteistyössä ebookers.fi -
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.