13.12.2015

Appelsiini-Tahini-Pistaasi -kakku

Tämä Tahini -kakku on aivan ihana uusi tuttavuus. Paahdetut pistaasit ja sesaminsiemenet sekä hunaja-appelsiininkukkasiirappi kruunaavaat makuelämyksen aivan ihastuttavaksi. Ilman niitä kakku on hyvin tavanomaisen oloinen, joten niitä ei kannata jättää pois. 

Tätä kakkua varten ostin ihan erityisesti Appelsiininkukkavettä, mikä on löydettävissä monistakin hyvin varustelluista kaupoista eikä mielestäni ole mitenkään kamalan kallista.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Ehkä vähän häpeäksenikin on pakko myöntää, että olen ollut todella huono hyödyntämään tahinia. Ostin sitä aikoinaan ensimmäisen kerran jotakin ruokaa varten ja siitä lähtien se sitten vain seisoi jääkaapissa siihen asti, kun heitin lopulta pois. Tuo tahini ei ollut muutenkaan kovin hyvää tai sen maku oli oikeastaan ikävän kitkerä ja siksikin jäi käyttämättä. Joku aika sitten sain Ruohonjuurelta testattavaksi Foodin Tahini Lightia ja se onkin jo ihan eri luokkaa mitä tuo aiemmin käyttämäni. Tämä tahini ihanan pehmeää, lempeää ja oikeasti hyvän makuista. 

Foodinin tahini on raakatahinia eli se on valmistettu paahtamattomista ja kuorituista sesaminsiemenistä hellävaraisesti kivimyllyssä jauhamalla. Tahinia voi käyttää moneen asiaan. Sitä voi käyttää ruoanlaitossa, leivonnassa ja vaikka ihan salaatinkastikkeissa sekä jogurtin päällä marjojen tai hedelmien kera. Mahdollisuudet ovat monet ja sanoisin, että oppi ja ikä kaikki, sillä tahinia pitää oikeastaan oppia käyttämään - ainakin itse olen näin kokenut.

Tällä kertaa innostuin leipomaan Tahini -kakkua. Koska olen vielä varsin kokematon tahininkäyttäjä, googlettelin eri reseptejä ja innostuin kokeilemaan tätä (klik). Pikkasen modifion reseptiä mutta pääosin se vastaa aika lailla tuota Maran reseptiä. Hän taasen oli saanut ideansa reseptiin My New Roots -blogista.

Tämä resepti ihastutti myös terveellisyydellään. Tavallisen sokerin sijaan käytin kookossokeria ja rasvaksi valitsin neitsyt kookosöljyn.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Appelsiini-Tahini-Pistaasi -kakku

100 g kuorittua omenaa (1 tl vettä) soseutettuna tai makeuttamatonta omenasosetta
2 kpl luomuappelsiineja joista,
1:n appelsiinin kuori raastettuna
ja kahdesta mehu puristettuna (1,25 dl mehua)
1 dl luomu Tahini Lightia
1 dl maustamatonta jogurttia
0,75 dl kookossokeria
1 kananmuna
2 rkl neitsyt kookosöljyä
1/4 tl aitoa vaniljajauhetta
1/4 tl kardemummaa
1/4 tl suolaa
ripaus muskottia

200 g täysjyvävehnäjauhoja (tai spelttijauhoja)
1/4 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhejatta
0,5 tl ruokasoodaa

Pinnalle:
n. 1 dl maustamattomia, kuorittuja pistaaseja
2 rkl kuorimattomia sesamsiemeniä

Siirappi:
4 rkl hyvää hunajaa
1 rkl vettä
0,5 tl appelsiininkukkavettä (esim. Steenbergs)
(voit käyttää myös appelsiinimehua - korvaa silloin vesi sillä)

Vuoka: halkaisija 20 cm
Valmistin kakun monitoimikoneessa.

1. Soseuta omena veden kanssa ja lisää joukkoon raastettu appelsiininkuori sekä tahini. Sekoita tasaiseksi.

2. Lisää kookossokeri, kananmuna ja kookosöljy sekä vaniljajauhe, kardemumma ja muskotti ja sekoita taas tasaiseksi.

3. Purista appelsiineista mehu ja lisää se jogurtin kanssa taikinaan. Sekoita tasaiseksi.

4. Mittaa kuivat aineet erilliseen astiaan (vehnäjauho, suola, leivinjauhe ja ruokasooda) ja sekoita ne keskenään. Lisää taikinaan noin neljässä osassa.

5. Voitele vuoka kookosöljyllä ja jauhota kevyesti. Paista 175 asteessa kiertoilmassa uunin keskitasolla n. 30 min. Kakku on valmista, kun se ei enää tartu taikinatikkuun.

6. Nosta kakku jäähtymään ritilän päälle n. 10 minuutiksi. Irrota vuoasta ja laita uudelleen ritilälle jäähtymään. 

7. Valmista siirappi. Yhdistä ainekset kasarissa ja keitä niitä miedolla lämmöllä kannen alla noin neljä minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja jätä odottamaan kuorruttamista.

8. Paahda pistaaseja pannulla ja lisää myös sesaminsiemenet paahtumaan. Voit paloitella pistaaseja pienemmiksi joko jo ennen paahtamista tai sen jälkeen.

9. Kun kakku on hieman jäähtynyt (jos kakku on keskeltä kohonnut epätasaiseksi, voit tasoittaa sen veitsellä) kumoa kakku ylösalaisin tarjoiluastialle. Töki kakun pintaan reikiä sinne tänne esim. pikkurillillä ja ripottele paahdetut pistaasit ja sesaminsiemenet kakun päälle tasaisesti. Valuta siirappi vielä niiden päälle tasaisesti. Ja Voilá, kakkusi on valmis tarjottavaksi.

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.