2.8.2015

Herkullinen Mustaherukkapiirakka

Tämä piirakka on todella mustaherukkainen ja herkullinen - ja nopea valmistaa. Mustaherukat pääsevät ihanasti oikeuksiinsa sillä niiden suhteen ei ole piirakassa säästelty :).  Tein piirakan pinnalle vaniljatuorejuustopohjaisesta seoksesta sattumia, mutta piirakka ei oikeastaan olisi välttämättä niitä kaivannut - etenkin, kun se nautittiin sekä vaniljajäätelön, että vaniljakastikkeen kera :P. Tätä voisi kokeilla niin, että jättäisi pohjataikinaa vähän sivuun ja murustaisi sitä piirakan pinnalle. Muuta ei oikein tarvittaisi. 

Pohja on lähes murutaikinamainen, ainoa ero on sillä, että osa jauhoista on korvattu hiutaleilla. Voit hyvin käyttää myös muita hiutaleita ja ehkä korvata isommankin osan vehnäjauhoista niillä.


Mustaherukkapiirakka

Pohja:
130 g voita
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl neljän viljan hiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Mustaherukkatäyte:
450 g mustaherukoita
2 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria

Pinnalle:
200 g vaniljatuorejuustoa (käytin Violaa)
0,5 dl neljänviljanhiutaleita
0,25 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
+ muutama mustaherukka

Vuoka 27 cm, voiteluun esim. juoksevaa margariinia

1. Valmista pohja. Kuutioi voi ja vatkaa se sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot, hiutaleet, vaniljasokeri ja leivinjauhe ja vatkaa kunnolla sekaisin. Voitele vuoka kevyesti jos haluat (helpottaa ainakin lasivuoan kanssa taikinan levittämistä). Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja reunoille. Kylmä vesi helpottaa levittämistä (taikina ei tartu niin kovasti käsiin tai työvälineeseen). Jos haluat, voit jättää muruseosta vähän piirakan pinnalle ripoteltavaksi.

2. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja laita taikina n. 10 minuutiksi uuniin keksitasolle.

3. Soseuta mustaherukat esim. sauvasekoittimella ja sekoita joukkoon sokerit. (Jätä muutama mustaherukka koristeeksi)

4. Ota vuoka uunista ja painele taikinaa keskeltä vähän alaspäin. Lusikoi mustaherukkasose vuokaan jättäen taikinaa reunoille näkyviin. Voit painella seosta kunnolla vasten pohjaa.

5. Valmista tuorejuustoseos tai ripottele pelkästään murutaikinaa pinnalle. Tuorejuustoseoksen valmistamiseksi vatkaa kaikki ainekset sekaisin ja asettele pieniä nokareita piirakan pinnalle. (Voit myös tämän lisäksi lisätä murutaikinaseosta rapsakoittamaan pintaa.) Asettele vielä mustaherukoita koristeeksi.

6. Paista piirakkaa 175 asteessa kiertoilmassa uunin keskitasolla n. 20 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut pintaan väriä ja näyttää valmiilta. Anna jäähtyä vähän aikaa ennen tarjoamista.

7. Tarjoa lämpimänä jäätelön ja/tai vaniljakastikkeen kanssa. NAM!


Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.