22.2.2015

Pahuksen hyvää Gulassia

Mietittiin mieheni kanssa mitä sitä tekisi viikonloppuna ruokaa. Itse himoitsin borssikeittoa, mutta koska se ei taaskaan maistuisi muille kuin minulle päätimme, että pitkästä aikaa voisi kokeilla Gulassia. Gulassi ei aina ole kuulunut lemppareihini mutta kun se on hyvää on se sitten kyllä todella hyvää. Ja tästä tuli, todella hyvää, oikeastaan ihan pahuksen hyvää :P.

Valmistauduin Gulassin tekoo googlettelemalla eri ideoita reseptiin ja Kodinkuvalehden sivulta löysin mielestäni hyvän reseptin, mitä sitten sovelsin. Kaupasta valitsin lihaksi naudan paahtopaistisuikaleita ja ihan erityistä paprikajauhetta (Citymarket Ruoholahdesta), jotta makuun saisi jotain tavallisesta poikkeavampaa vivahdetta. Ruokailemassa meillä kun on lähes poikkeuksetta aina lapsia, paprikajauheeksi valikoitui makea vaikka tulistakin olisi ollut tarjolla. Lisätään chiliä sitten soppaan omalle lautaselle :).

www.pullantuoksuinenkoti.com


Tämän Gulassin rakenne on patamainen. Jos haluat keittomaisempaa, lisää nestettä. Itse tykkäsin juuri tämän koostumuksesta. Gulassin kanssa ei kannata kiirehtiä - siihen jos mihin sopii sanonta "hitaasti hyvä tulee". Valurautapata on tällaiseen ruokaan ihan ykkösvaihtoehto.




Pahuksen hyvää Gulassia 
valurautapadassa
Iso padallinen

n. 100 g salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
600 g naudan paistisuikaleita
4 tl paprikajauhetta (makeaa tai tulista)

3 punaista, makeaa suippopaprikaa
4 kpl laakerinlehtiä
1 tl mustapippurijauhetta
1 tlk tomaattimurskaa (Mutti)
1 tlk kirsikkatomaatteja (Mutti)
2 kpl Fond "du chef" Rich Beef
1 litra vettä

n. 400 g porkkanoita
n. 300 g palsternakkaa
n. 100 g lanttua
1 tl kuminaa
1 tl timjamia

1 tl suolaa
1 tl sokeria
n. 500-600 g perunoita

Lisäksi:
Turkkilaista jogurttia
maustekurkkuja


1. Paloittele sipulit, valkosipulit ja paprikat. Mittaa öljy isoon valurautapataan ja ruskista siinä valkosipulit ja lihat. Lisää paistamisen aikana paprikajauhe.

2. Lisää pataan lihojen joukkoon paloitellut paprikat, laakerinlehdet, tomaattimurska sekä kirsikkatomaatit, fondit ja litra vettä. Jätä muhimaan liedelle keskilämmölle, kannen alle noin puoleksi tunniksi.

3. Kuori ja paloittele porkkanat, lanttu ja palsternakka ja lisää ne kuminan sekä timjamin kanssa kattilaan. Keitä n. 15 minuuttia vielä liedellä.

4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori ja paloittele perunat. Lisää pataan perunoiden kanssa 1 tl suolaa ja 1 tl sokeria. Sekoita ja nosta pata uuniin - ilman kantta. Kun pata on mielestäni tiivistynyt sopivasti, aseta kansi päälle. Jos haluat Gulassista keittomaisempaa, pidä kansi koko ajan päällä. Voit myös halutessasi lisätä nestettä.  Jätä muhimaan uuniin kunnes vihannekset ja perunat ovat pehmeitä (1-2h). Voit lopuksi sammuttaa uunin ja 'unohtaa' padan sinne vielä hetkeksi :).

Pata paranee vain seisoessaan, joten toivottavasti et heti joudu nostamaan sitä pöytään vaan se saa myös tovin tekeytyä. Gulassi on kaiken odottelun arvoista.

5. Tarjoa Gulassi turkkilaisen jogurtin ja maustekurkkukuutioiden kanssa. Smetana ja ranskankerma toki käyvät myös :).

Vinkki: Voit nauttia oikeaoppisesti Gulassin myös unkarilaisten taikinamykyjen tai rapeakuorisen leivän kanssa. Jätä silloin perunat pois. Itse voisin tykätä gulassista myös riisin tai kvinoan kanssa :). Gulassin makumaailmaan voisi hyvin sopia myös pekoni. 

www.pullantuoksuinenkoti.com


Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.