28.12.2013

Ihan paras ruisleipä juuresta

Taikinajuurella saa kyllä ihan parasta leipää aikaiseksi - ja täysin ilman hiivaa.

Sain juuren ja tämän reseptin työkaveriltani. Kiitos :). Hyvää reseptiä ei kannata muuttaa, joten tämä on lähes alkuperäisessä asussaan tässä jutussa. En ollut koskaan ennen valmistanut kunnon juuresta leipää ja kun leivän lopulta sain valmiiksi olin kyllä melkoisen äimistynyt, sillä lopputulos oli mahtava.

Viime kerralla kun leivoin, tuli lykättyä leipomista sen verran, että juurta tuli hieman ylimääräistä. Voisin yhden juuren luovuttaa hyvään kotiin, joka pitää juuren myös hengissä :). Eli jos olet kiinnostunut, laita vaikka kommenttia tähän jutun perään tai lähetä sähköpostia, niin yritetään sopia treffit johonkin pääkaupunkiseutu-Lohja akselille :). Juuri tarvitsee pikaisesti elvytystä, jotta pysyy hengissä.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Resepti:

Sait taikinajuuren. Hyvä! Sinulla on sitä about 100 grammaa ja se säilyy jääkaapissa pari viikkoa. 

Minulla juuri on säilynyt paljon pidempäänkin ja välillä olen myös pitänyt juurta elossa pidempään lisäämällä välillä ruisjauhoja ja vettä - vähän samaan tapaan kuin silloin kun aloittaa juuren elvytyksen. Voit myös säilyttää juurta lisäämällä siihen niin paljon jauhoja, että juurta voi raastaa. Raasta ja laita raaste purkkiin ilmavasti. Näin juuri säilyy jääkaapissa noin kuukauden. Kun otat juuren taas käyttöön, lisää siihen vettä. 

Ennen kun pääset leipomaan, pitää taikinajuuri elvyttää ja sitä pitää lisätä koska leipään tarvitaan juurta peräti 600 grammaa. Tähän menee jonkin verran aikaa. Ruisleivän teko ei sovi hätäisille. 

Ainemäärät ovat silleen suunnilleen. Ei tarvitse olla niin grammalleen kunhan suhteet ovat vähän sinne päin. Samoin tuntien suhteen ei ole niin tarkkaa - nekin joustaa jonkin verran :).

Juuren kasvattaminen:

100 g taikinajuurta
n. 400 g ruisjauhoja
n. 400 g kädenlämpöistä vettä

1. Ota juuri huoneenlämpöön noin tunniksi. 

2. Sekoita 130g ruisjauhoja ja 130g kädenlämpöistä vettä ja sekoita seokseen taikinajuuri. Jätä lepäämään lämpimään paikkaan liinan alle 6-8 tunniksi. (esim. pe aamulla) 


3. Lisää taikinaan taas 130g ruisjauhoja ja 130g kädenlämpöistä vettä ja jätä lepäämään lämpimään liinan alle 6-12 tunniksi. (esim. pe illalla) 

4. Lisää taas 130g ruisjauhoja ja 130g kädenlämpöistä vettä ja taas liinan alle lämpimään muutamaksi vaikkapa 3-4 tunniksi. (esim. lauantai aamuna) 


Toinen vaihtoehto: Ota juuri  illalla tunniksi huoneenlämpöön, lisää ekat vedet ja jauhot ja jätä yöksi. Aamulla lisäät taas jauhoja ja vettä ja taas uudestaan kun tulet töistä. Illalla pääset leipomaan.


5. Ota tästä seoksesta 100 grammaa juurta talteen lasipurkkiin tai vastaavaan tiiviiseen astiaan ja säilö aarre jääkaappiin odottamaan seuraavaa leivontakertaan. 


Ruisleipä

Leipään tarvitset

600 g juurta

600 g ruisjauhoja (osa voi olla riihiruisjauhoja. Hyvä savunmaku!)

200 g vehnä- tai täysjyvävehnäjauhoja

4,50 dl vettä

30 g suolaa


1. Sekoita jauhot, suola, vesi ja juuri. Taikinasta tulee aika tarttuvaa. Ei hätää, sellaista sen pitää ollakin. Vaivaa taikina (se tarttuu käsiin, mutta älä välitä.) ja jätä se lepäämään liinalla peitettynä puoleksi tunniksi.

2. Odottelun jälkeen vaivaa taikina uudelleen kunnolla. Muotoile taikinasta leipä ja laita pellille. Voit lisätä vähän jauhoja jos ei tunnu muuten onnistuvan. Jätä kohoamaan liinalla peitettynä lämpimään paikkaan kunnes leipä on kohonnut kaksinkertaiseksi. Kohoamiseen menee pari tuntia.

3. Lämmitä uuni 250 asteiseksi ja laita pohjalle vesiastia. Esimerkiksi laaja uunivuoka puolilleen vettä toimii hyvin.

4. Ripottele leivän päälle jauhoja ja tee muutama viilto pinnalle. Paista 15 minuuttia. 
Tiputa lämpötila 200-180 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia.

5. Ota uunista, peitä liinalla ja anna jäähtyä mielellään ritilällä.
Jäähtynyt leipä on kiinteää ja sitä on helppo leikata. 
Nauti!

10 kommenttia:

 1. Muhevan näköistä ja uskon, että on myös hyvää leipää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos arleena. Kyllä on hyvää. Tein eilen kaksi isoa limppua ja puolikas meni samantien :).

   Poista
 2. Löysin tänne googlen kautta leipäreseptiä etsiessäni, hyvät limput tuli! Kiitos ohjeesta :-)

  VastaaPoista
 3. Vihdoin ja viimein sellainen ruisleipäresepti joka toimii. Aivan liian monessa ruisleipäreseptissä puhutaan suurpiirteisesti taikinan näppituntumasta sun muusta. Sitäpaitsi leivonnassa tulisi käyttää painomittoja eikä tilavuusmittoja, ja tässä tapauksessa niin on kerrankin tehty. Erinomainen ruisleipä tästä tuli, ja teen toistekin :)

  VastaaPoista
 4. Voiko juuren tehdä itse...jostain lukenut. Haluaisin itse tekemää ruisleipää vai olisiko juurta vielä saatavissa.

  VastaaPoista
 5. En tiedä miten juuri tehdään ihan alkujaan..kaipa siihenkin on konstinsa. En uskalla luvata tuota minun juurtani, sillä vähän laiskasti olen sitä hoidellut ja nyt on esim. joulun ajaksi ihan unohtunut tuonne jääkaapin perukoille. Onkohan se edes enää hengissä. Pitäisi ensin itse testata toimivuus :)

  VastaaPoista
 6. Hei,

  Siihen en osaa sanoa mitään, että kauanko juuri säilyy jääkaapissa (parista viikosta olen kuullut puhuttavan), mutta seuraavan leivontakerran jälkeen suosittelen laittamaan juuren ihan suosiolla pakastimeen. Ei mene miksikään!

  Itse sain jokusia vuosia sitten mummiltani pakkasesta juuren ja se oli ollut pakastettuna vuosikausia. Ajattelimmekin, että siitä ei enää leipää leivota, mutta vielä mitä; päivä meni ja juuri elpyi. Myöhemmin oma juureni on maannut pakastimessa pariin kertaan useamman kuukauden putkeen, kun ei ole innostanut leipoa. Kuitenkin sulamisen jälkeen juuri on lähtenyt heti käymään, kun olen sen velliksi tehnyt. Näin ei tarvitse pelätä, että hyvä leipäjuuri menisi huonoksi ja pakastimeen on helppo laittaa juurta varoiksi vaikka pariinkin astiaan (jos vaikka joskus unohtuisi leipoessa ottaa).

  VastaaPoista
 7. Voiko tällä ohjeella tehdä vuokaleipää?

  VastaaPoista
 8. Hei Anonyymi! Kyllä voi :) - olen itsekin leiponut.

  VastaaPoista

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.