Maistuisiko terveellinen suklaa, mitä voi kutsua myös superfoodiksi? Täynnä hyviä ja ravitsevia aineksia ja syöminen on jopa suositeltavaa ;). Minulle ainakin maistuu. Raakasuklaa on aivan ihanaa, herkullista ja sillä voi myös hyvin peitota suklaahimot - ja hyvällä omalla tunnolla :D.
Raakasuklaa eroaa tavallisesta suklaasta erityisesti siten, että tavallinen suklaa kuumennetaan yli sataan asteeseen ja siihen lisätään myös yleensä mm. valkoista sokeria ja maitojauhetta. Tuo kuumentaminen tuhoaa suurimman osan kaakaon hienoista antioksidanteista ja ravintoaineista. Raakasuklaata valmistaessa on huolehdittava, että massan lämpötila ei nouse yli 46 asteen (Lähde). Raakasuklaasta löytyy todellinen megatietopaketti Superfoodit sivustolta.
Raakasuklaa eroaa tavallisesta suklaasta erityisesti siten, että tavallinen suklaa kuumennetaan yli sataan asteeseen ja siihen lisätään myös yleensä mm. valkoista sokeria ja maitojauhetta. Tuo kuumentaminen tuhoaa suurimman osan kaakaon hienoista antioksidanteista ja ravintoaineista. Raakasuklaata valmistaessa on huolehdittava, että massan lämpötila ei nouse yli 46 asteen (Lähde). Raakasuklaasta löytyy todellinen megatietopaketti Superfoodit sivustolta.
Ruohonjuuri antoi minulle testattavaksi tämän CocoVin raakasuklaan valmistuspaketin. Olen kerran aiemmin valmistanut raakasuklaata, mutta silloin raaka-aineet ihan erikseen haalien. Resepti noihin suklaisiin löytyy täältä.
Tämä raakasuklaapakkaus näyttää ihanan kompaktilta ja tulee sellainen olo, että minähän tästä äkkiä pyöräytän suklaat työpäivän päätteeksi :). Ihan äkkiä tuo ei käynyt mutta suht helposti kylläkin. Tämä paketti on kiva tapa tutustua raakasuklaaseen ja sen valmistukseen - ja mikä ihana lahjaidea! Ja mielestäni myös hyvään hintaan. Reilu 20 e koko paketti, millä saa 20 isoa suklaapalaa. Itse käytin lisänä hieman pienempiä muotteja, joten suklaita tuli n. 30 kpl.
Pakkauksen sisältä löytyy:
Raakasuklaapakkaus, missä on valmiiksi sekaisin tarvittavat aineet (kylmäpuristettua kaakaovoita, lucumaa, raakakaakaojauhetta, macaa ja kalaharin suolaa), tarvittava määrä neitsytkookosöljyä, agavesiirappia ja gojimarjoja. Lisäksi suklaamuotit (pieniä kuppeja 20kpl) sekä Cocovin lehtinen.
Itse resepti on pakkauksen takapuolella.
Ensin ajattelin, että teen suklaan pelkästään näillä raaka-aineilla, mutta lisäsin nyt kuitenkin suklaaseen vielä makua antavia aineita:
2 rkl kaakonibsejä
mulperimarjoa
mulperimarjoa
kuorittuja manteleita
(osaan myös chilijauhetta)
(osaan myös chilijauhetta)
Tässä pakkauksen ohjeet:
Kookosöljyn 'sulaminen' vesihauteessa kestää aika kauan. Suosittelen varaamaan siihen aikaa. Vettä on syytä vaihtaa myös usein, sillä se jäähtyy nopeasti. Purkin ravistelu nopeuttaa sulamista. Myös purkin tyhjentäminen valmiiksi vesihauteessa olevaan teräksiseen sekoituskulhoon nopeuttaa prosessia.
Agavesiirapissa oli pullon päässä ns. suutin, mikä tipahti siitä siirapin mukana kookosöljyyn.
Suutin on mielestäni ihan turha, sillä pullohan on joka tapauksessa tarkoitus tyhjentää kokonaan.
Itse olen välttänyt aina Agavesiirappia luettuani Kimberly Snyderin postauksen '7 foods you should never ever eat' ja tuossa listauksessa agave on ensimmäisellä sijalla. Tässä agavea tosin on vähän ja itse kyllä käytin sen näiden suklaiden valmistukseen. Hyvältä tämä agavesiirappi kyllä maistuu :). Seuraavassa suklaan valmistuksessa aion joka tapauksessa käyttää kookossiirappia, minkä vannoutunut fani olen. Tämä kookossiirappi on ihan parasta.
Kuiva-aineiden liukeneminen nesteeseen kesti tuskaisen kauan. Kaakaovoi ei meinannut millään sulaa. Käytin vesihauteessa aluksi kahta teräskulhoa sisäkkäin, mutta oli pakko siirtyä hieman kuumempaan vesihauteeseen eli kattilan päällä hauduttamiseen. Siinä vesi pysyy kuitenkin tasaisen kuumana ja siinä myös sulaminen lopulta lähti käyntiin. Varo kuitenkin käyttämästä liian kuumaa vettä, jotta itse suklaa ei pääse kuumenemaan yli 46 asteen etkä näin menetä kallisarvoisia ravinteita. Maltti on valttia :)!
Kun ainekset ovat sekoittuneet tasaiseksi massaksi, lisää muut 'täyteaineet'. Kuivatut marjat sopivat ihanasti suklaisiin. Lisäsin myös joukkoon kaakaonibsejä, jotka tuovat mukavaa tekstuuria suklaaseen. Ja jokaisen suklaaseen upotin yhden kuoritun mantelin. Kulhosta suoraan kaatamisen sijaan käytin pientä kastikekauhaa annosteluun, sillä muuten täyteaineita on vaikea jakaa tasaisesti vuokiin.
Suosittelen myös käyttämään pakkauksen muottien lisäksi muita muotteja - ellei sitten halua syödä hyvinkin isoja suklaapaloja. Itse tykkään ottaa mielummin kaksi pientä kuin yhden ison. Tosin - aika usein minulla on nyt tullut syötyä juuri kaksi kappaletta näitä kerralla :).
Laita suklaat jääkaappiin jähmettymään.
Jähmettymisen jälkeen irrota suklaat muoteista ja laita ne kannellisiin rasioihin.
Säilytä suklaat jääkaapissa - maistuvat kylminä paremmilta (tietysti makuasia tämäkin).
Suklaat ovat parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Maut jotenkin asettuvat kohdilleen. Himoissani maistelin suklaita jo heti, kun olivat jähmettyneet ja tuolloin suola jotenkin puski niistä läpi. Se maku oli kuitenkin kadonnut seuraavana päivänä, joten tässäkin vaiheessa maltti on valttia :).
Jos innostuit raakasuklaasta tai haluat tehdä niitä paljon enemmän, tässä valmista ostoslistaa (omia suosituksiani):
Raakakaakaojauhetta
Neitsyt kookosöljyä
Kookosmahlasiirappia
Lucuma-jauhetta
Ruususuolaa
-> jo näillä pääsee hyvin alkuun. Hintaa näille tulee yhteensä n. 45 e.
Raakasuklaan koostumusta parantaa raakakaakaovoi, mitä voi myös käyttää edellä mainittujen lisäksi, mutta ilmankin onnistuu.
Raakakaakovoi
Makua antavia aineet:
Kaakao nibsejä
Goji-marjoja
Mulperimarjoja
Maca-jauhetta
Kookoshiutaleita
Manteleita
jne.
Näillä raaka-aineilla täytät raakasuklaan valmistusvarastosi äärimmilleen. Ja monista näistä on myös iloa kaikessa muussakin: smoothiessa, jogurteissa, makeutuksessa, leivonnassa jne.
Monet nettikaupat ja myös muutamat myymälät myyvät näitä tuotteita. Hintavertailu voi kannattaa, esim. tarjouksista voi bongata hyviäkin diilejä :).
Itseltäni löytyy kaapista noita kaikkia, Goji-marjoja lukuunottamatta. En ole uskaltanut ostaa kiinalaisia, ja tämän vuoksi olenkin usein sitten jättänytkin ne hyllyyn.
Superfoodit sivulla on hyvä tietopaketti myös gojimarjoista, tässä ote sieltä:
- Suosi aina luomulaatuisia goji-marjoja. Monet "villit goji-marjat" on käsitelty rikkidioksidilla ja muilla kemikaaleilla.
- Ota selvää marjan alkuperästä. Kiinasta tulevat marjat säteilytetään monesti ja ne kuljetetaan perille usein laatutiedottomin menetelmin.
- Valitse pehmeitä ja hieman kosteita goji-marjoja. Liian kovia ja kuivia marjoja tulisi välttää.
- Itse marjan koko ei kerro laadusta.
- Valitse marjoja, joilla on tumman punainen väri, muttei epätavallisen tumma.
- Laadukas goji-marja on syvän punainen, rusinan kokoinen kuivattu marja. Maku on jossain karpalon ja kirsikan välimaastossa ja sen jälkimaku on hieman yrttinen.
Herkuttelemisiin!