1.9.2013

Omena-rahkapullat

www.pullantuoksuinenkoti.com

Lauantai-aamuna iski himo tehdä omena-rahkapullia. Heitin toisen tytöistä ensin treeneihin ja heti kotiinpäästyäni laitoinkin samantien pullataikinan kohoamaan. Toista tyttöä oli tarkoitus lähteä viemään treeneihin parin tunnin päästä ja en taasen oikein ajatellut, että pullien tekoon menee niin paljon aikaa, kun ne muuten eivät mitään työläitä ole :). Aikaa menee tosiaan siihen taikinan kohottamiseen, sitten kun pullat on pyöritetty niin taas kohotetaan ja kun on kiire, tuntuu, etteivät ne edes paistu uunissa :D!!! Just ehti tyttö treeneihin, mutta tosi tiukille meni.

Ihanaa oli sitten se, että minulla oli tuoreita pullia takakontissa ja kun tarjosin niitä pojan jalkapalloturnauksessa muutamalle taustajoukon jäsenelle ilmeet oli ikimuistoiset :):
"Siis onko nää ihan itse tehty?" "Siis mulleko?" "Ihanko totta?" "Vitsit, nää on ihan lämpimiä".

Näillä kommenteilla ja ilmeillä taas jaksaa pitkään. Leipomisessa ihaninta on juuri se toisten ilahduttaminen ja tällä kertaa reaktiot olivat kyllä suloisen yllättäviä ja palkitsevia.

Matsin jälkeen kävin vielä viemässä pari pullaa 93-vuotiaalle kummitädilleni - joten päivän hyvän työn saldo lämmitti jo sydäntä. Voisinkin ryhtyä pullalähtettilääksi, jos palkka on aina näin hyvä =):

www.pullantuoksuinenkoti.com

22 kpl

Peruspullataikina:
5 dl maitoa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
2 pussia kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia

Omenahilloke:
loraus vettä
5 dl omenalohkoja
(kuori omenat jos eivät ole kotimaisia)
0,5 dl hillosokeria
2 tl vanijasokeria
1/2 tl kanelia

Rahkatäyte:
1 prk Valio maustettua rahkaa Vanilja
(Jos käytät tavallista rahkaa, makeuta seos sokerilla ja vaniljasokerilla)
1 kananmuna

Voiteluun 1 kananmuna.

1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöistä kuumemmaksi.
2. Lisää sokerit, kardemumma, suola ja muna.
3. Lisää osa jauhoista ja toinen pussi kuivahiivaa jauhojen päälle. Sekoita kunnolla.
4. Lisää taas jauhoja ja toinen kuivahiivapussillinen. Jatka vaivaamista.
5. Sulata margariini ja sekoita loppuvaiheessa taikinaan.
6. Jatka jauhojen lisäämistä kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja vähitellen, jotta niitä ei tule liikaa. Taikina saa jäädä mielellään löysähköksi kuin liian kovaksi ja kuivaksi. Paras on sopivan pehmeä. Alustamisen aikana voi sitten vielä lisätä jauhoja, jos taikina on vähän liian löysää.
7. Anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla (esim. mikrossa tai uunissa) n. 40 minuuttia.

Valmista omenahilloke taikinan kohotessa.

8. Laita loraus vettä kattilaan ja kaada omenat päälle. Kuumenna sekoitellen. Kun kattilasta alkaa nousemaan vesihöyryä lisää hillosokeri ja muut aineet. Kypsennä välillä sekoitellen kunnes omenat ovat melkoisen pehmeitä. Jätä jäähtymään.9. Valmista rahkaseos. Kaada vaniljarahka kulhoon ja sekoita joukkoon kananmuna. Jätä odottamaan pullien täyttöä.

10. Kun pullataikina on kohonnut kunnolla, vaivaa siitä ilmakuplat pois.
11. Leivo taikinasta reiluhkon kokoisia pullia ja laita kohoamaan pellille leivinliinan alle.
Itse sain niitä mahtumaan 9 kpl per pelti, eli tuli kaksi täyttä pellillistä pullia ja neljä pullaa jäi viimeiseen paistoon.
12. Kohottamisen jälkeen paina lasilla kiertäen kuopat pullien keskelle. Lusikoi kuoppiinn omenahilloketta, voitele pullat ja jaa rahkaseos pullien päälle. (käsittele pullat pelti kerrallaan, etenkin jos et voi paistaa pullia samaan aikaan uunissa kiertoilmalla)


13. Paista 200 asteessa kunnes ne ovat saaneet väriä pintaan. Älä paista liikaa, pieni sävy pinnassa riittää. Pullista tulee muuten kuivia. Jos uuni paistaa epätasaisesti, käännä peltiä paiston aikana.
14. Tarjoa esim. kahvin tai maidon kera :P.

Vinkki: 
Vanhemmasta pullasta tulee kuin uunituoretta, jos pyöräytät sitä mikrossa muutaman sekunnin ennen tarjoilua. Varo kuumentamasta liikaa, jotta pulla ei kovetu.

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.