25.9.2013

Herkullinen Burgundin pata


Meidän mökin lähellä oli syysmarkkinat ja äitini toi sieltä Nybyn luomulihaa, josta käytin naudan paistin tähän ruokaan. Liha oli ihan mahtavaa! Kiitos äiti :). Jo pelkästään lihan ulkonäkö ja koostumus tuntui käsitellessä erilaiselta ja se myös mureutui nopeasti ja siitä tuli niin pehmeää ja maukasta.

Olin suunnitellun Burgundin padan tekoa jo jonkin aikaa, jotta saisin käytettyä 'vanhentuneen' punaviinin ja tähän sitä menikin ihan kivasti. Punaviiniä voi myös pakastaa, jos se ei enää oikein kelpaa juotavaksikaan eikä muutakaan käyttöä sille keksi.

Oikeasti Burgundin pataan pitäisi varmaankin laittaa hillosipuleita, mutta minä korvasin ne pienillä sipuleilla. Herkkusieniä en laittanut, sillä meidän perheessä ne olisi päätyneet lautasten reunoille. Tuo Demi Glace -kastike oli jäänyt jouluna käyttämättä ja päivämäärää oli vielä jäljellä, joten tähän se upposikin kivasti ja oli kuin olikin ihan älyttömän hyvää.

Tarvitset:
1 kg luomunaudan paistia
voita paistamiseen
n. 1/2 dl vehnäjauhoja
2-3 porkkanaa
1 pieni palsternakka
10-15 pientä sipulia
4-5 valkosipulin kynttä
3-4 laakerinlehteä
1 rkl tuoretta timjamia
1mm maustepippuria
1 prk/2,5 dl Demi Glace -kastikepohjaa (2,5 dl esim. Stockmann Gourmet)
tai 2-3 rkl vasikan/häränliha fondia
4 dl punaviiniä
(1 dl vettä)
mustapippuria, suolaa

1. Ota liha 1-2 tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön.

2. Paloittele kasvikset ja kuori sipulit ja laita ne pataan odottamaan
(voit kuullottaa niitä voissa mikäli haluat).

3. Kuivaa ja käsittele lihan ensin. Poista sitkot ja paksut kalvot. Paloittele.

4. Paista liha kuumalla pannulla voissa n. kolmessa erässä. Lisää jokaisen paiston lopussa vehnäjauhoja lihapalojen päälle ja pyörittele.  Laita lihat pataan kasvisten päälle.

5. Lisää mausteet, kastikepohja ja punaviini. Sekoita ja laita kansi päälle.

6. Laita pata uuniin ainakin pariksi tunniksi. Lisää 1 dl vettä mikäli tuntuu sitä tarvitsevan. Koe maista myös paistamisen aikana. Voit loppuvaiheessa ottaa kannen pois niin pata haihduttaa hieman ja saa kaunista väriä.

7. Tarjoa esim. riisin tai lohkoperunoiden sekä salaatin kanssa.
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.