1.9.2013

Mansikka-vaniljatäytekakku ristiäisiin

Pienen prinsessan ristiäisiin tarvittiin täytekakku ja minua pyydettiin sellainen tekemään. Ilomielin otin tämän tilauksen vastaan, sillä se osui juuri sopivasti ajankohtaan, jolloin tiesin minulla olevan aikaa toteuttaa nuo toiveet. Kakun ei tarvinnut olla mitenkään erityisen koristeltu, pääasia oli, että on mehevä ja hyvänmakuinen ja makuna mansikkaa. Eli sain suhteellisen vapaat kädet. Niin tietysti kakun tuli olla mieluiten hempeä ja vaaleanpunainen :).

Tossut olivat minulle ns. harjoitustyö, mikä myös hieman näkyy niiden ulkonäössä, mutta kelpasivat silti kakun päälle.

Kakku oli kuulemma kaunis ja toiveen mukaisesti ERITTÄIN hyvänmakuinen. Lisäksi vielä se ilahdutti, että kakku oli myös sisältä vaaleanpunainen :). Riitti myös hyvin n. 30 henkilön vierasmäärälle.

Pullantuoksuinen koti


Tarveaineet:

Kakkupohjiin:
8 kananmunaa
4 dl sokeria
3 dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
vuokiin juoksevaa margariinia ja korppujauhoja

Kostutukseen:
1,5 dl maitoa
1 rkl vanilliinisokeria

Täytteisiin:
500 g suomalaisia mansikoita
sitruunamehua
sokeria (maun mukaan)
vanilliinisokeria
3 purkkia Flora Vispiä tai 7,5 dl vaahtoutuvaa kermaa
1 prk Valio Maustettua rahkaa: Mansikka
1 prk Valio Maustettua rahkaa: Vanilja
1 prk/250g pehmeää rahkaa
100 g hyydykejauhetta esim. Sahnefest Neutral
sokeria 1-2 dl
vanilliinisokeria
sitruunamehua
pinkkiä pastaväriä

Koristeluun:
250 g valkoista sokerimassaa esim. Dr.Oetker
2 purkkia Flora vispiä tai 4-5 dl vaahtoutuvaa kermaa
pinkkiä pastaväriä
n. 125 g rahkaa
sokeria

Tossujen tekoon löydät ohjeen täältä.


Valmista kakkupohjat:

 Voit tehdä ne jo 1-2 päivää aikaisemmin - tai jopa pakkaseen odottamaan.
  Isohkoon kerroskakkuun: esim. kaksi erikokoista vuokaa, toinen läpimitaltaan 20 cm ja toinen 26 cm. Korkeutta pienemmällä vuoalla on 7 cm ja isommalla 8 cm.

  1. Vatkaa munat ja sokeri valkeaksi, tukevahkoksi vaahdoksi.
  2. Mittaa jauhot ja leivinjauhe erilliseen kulhoon ja sekoita hyvin.
  3. Ripottele jauhoseosta tiheän siivilän läpi muna-sokerivaahtoon puuhaarukalla samalla varovasti sekoitellen ainakin kolmessa eri erässä. Tarkista lopuksi ettei jauhopaakkuja ole jäänyt seokseen.
  4. Voitele vuoat ja ripottele niihin korppujauhoja. Jos käytät irtopohjakakkuvuokia, laita pohjalle pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja leikkaa ulkopuolelta ylimääräinen paperi pois.
  5. Täytä vuoat n. puolilleen ja paista kiertoilmauunissa 200 asteessa n. 30-45 minuuttia. Pienempi kakku paistuu nopeammin joten tarkkaille kakkujen kypsyyttä kakkutikun avulla. Jos kakku ruskistuu liikaa peitä se paistamisen aikana foliolla.
  6. Jäähdytä kakut kunnolla ennen leikkaamista ja täyttämistä.
   Valmista täytteet:

   1. Jos käytät pakastettuja mansikoita, sulata niitä hetki mikrossa ja soseuta sauvasekoittimella. Makeuta kevyesti sokerilla ja vanilliinisokerilla ja lisää joukkoon loraus sitruunaa.

   2. Vaahdota täytteeseen tuleva kerma. Lisää 250 g rahkaa,1 dl sokeria ja 1 rkl vanilliinisokeria hyvin sekoittaen. Valmista hyydyke pakkauksen ohjeen mukaan ja vatkaa se kerma-rahkaseoksen joukkoon. Jaa kerma kahteen eri kulhoon ja sekoita toiseen kulhoon mansikkarahka ja toiseen vaniljarahka.
   Lorauta mansikkarahkaseoksen joukkoon hieman sitruunamehua ja sekoita joukkoon ripaus pinkkiä pastaväriä. Tarkista rahkojen maut ja makeuta tarvittaessa vielä lisää.

   3. Valmista kakun kostutusaine. Mittaa maito lasiin ja sekoita vanilliinisokeri joukkoon. Ota silikonisuti valmiiksi odottamaan.

   Täytä kakut:

   1. Aseta isomman kakkupohjan alin kerros tarjoiluvadille tai kakkupahville kantokuvun pohjan päälle. Kostuta kevyesti maidolla. Levitä pinnalle mansikkasurvosta ohuelti ja mansikkarahkaa paksulti. Tasoita kerros hyvin. 

   2. Seuraava kerros toistaa samaa kaavaa paitsi tällä kertaa laitetaan vaniljarahkaa. Kts. kuva alla.


   3. Seuraavaksi aseta isomman kakun päälimmäinen levy päälle ja kostuta se. Tarkasta kuinka isolle alueelle pienempi kakkupohja tulee (voit kevyesti painaa rajat kakkupohjaan merkiksi) ja levitä tälle alueelle taas mansikka survosta ja mansikka rahkaa - nyt vähän ohuemmin. Jatka kakun kokoamista ylimpään tasoon asti. Kostuta vielä ylinkin kerros.

   4. Tasoita reunat sileiksi.


   5. Levitä jäljelle jäänyt rahkaseos kakun pinnalle niin, että valkoista tulee yläosaan ja pinkkiä alaosaan. Jos sitä ei jäänyt yli voit käyttää siihen osan pursotukseen menevää kermaa. Tärkeintä on peittää kermalla ylin osa, mihin sokerikuorrute tulee. Alaosaan levitän yleensä kermaa siksi, että jos pursotuksen väliin jää satunnaisia aukkoja ei ne näy selvästi.

   Jos teet kakun edellisenä iltana seuraavaa päivää varten valmiiksi niin tähän vaiheeseen on hyvä jättää kakun teko. Koristelu kannattaa aina mieluiten tehdä vasta tarjoilupäivänä - aina siihen ei tosin ole mahdollisuutta, niin kuin minullakaan ei tässä tilanteessa ollut.   Koristele kakut:

   6. Kauli sokerimassasta pyöreän muotoinen levy ylimmän kakkukerroksen päälle tomusokeria apuna käyttäen. Älä kaulitse liian ohueksi! Tämä 250g riitti juuri ja juuri tämän 20 cm:n kakun päälle.
   Massa on helpompi nostaa kakun päälle kun käytät apuna kaulinta. Pinnan voit tasoittaa kakkupohjan pohjalevyllä. Paine reunahelmat varosti kiinni kakun renoihin. Leikkaa saksilla liian pitkiksi jääneet kohdat pois.

   Tee jäljelle jääneestä massasta kukkia kukkamuoteilla ja jätä odottamaan.   7. Vatkaa pursotuksiin käytettävä kerma, lisää 125 g rahkaa sekä sokeria maun mukaan. Värjää pastavärillä pikkuhiljaa sopivan vaaleanpunaiseksi. Tee pursotukset kakun reunoille.
   Tähän pursotukseen käytiin Städeterin ruusutyllaa 14 mm 213258.
   (voit tukevoittaa pursotusta myös vanillakreemijauheella)

   Pullantuoksuinen koti

   8. Koristele kakkusi makusi mukaan. Tässä asetin tossut ensin kakun pinnalle ja sitten liimasin kukat siihen ympärille tomusokeri-vesiseoksella. Lisäksi kiinnitin helmet kukkien keskelle kiiltokuorrutteella (wilton sparkle gel). Tomusokerivesi-liima paksumpana olisi käynyt myös. Otin lopuksi tossut vielä pois ja pyysin laittamaan ne kakun päälle vasta juuri ennen tarjoilua.

   Pullantuoksuinen koti

   Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.