18.3.2014

Kahvia kannattaa juoda - ihan oikeasti!

Helsingin Sanomien ruokatorstaissa 17.3. kirjoitetaan todella hyvin kahvin hyödyistä ja haitoista. Etenkin hyödyt tuntuvat niin merkittäviltä, että koin tarpeelliseksi jakaa tiivistelmän tuosta jutusta. Kahvin hyödyistä ja haitoista voi tietysti olla montaa eri mieltä, mutta itse kahvifanina haluan oikein mielelläni uskoa tähän koosteeseen ja siinä viitattaviin tutkimustuloksiin*. 

www.pullantuoksuinenkoti.com

Kaikille on varmasti jo tuttua kahvin kofeiinin piristävä vaikutus. Tässä kerrotaan, että piristävä vaikutus syntyy jo 1-2 kupillisesta ja on suurimmillaan noin puolen tunnin kuluttua kahvin juonnista. Kofeiinin vaikutus puolittuu 5-6 tunnissa.

Mutta kahvissa on paljon muutakin hyvää:

- parantaa lähimuistia
- korjaa vanhusten muistin häiriöitä
- ehkäisee dementiaa, Alzheimerin tautia ja Parkinsonin tautia
- parantaa vastustuskykyä
- helpottaa astman oireita
- alentaa sydäninfarktin riskiä
- puhdistaa maksaa ja tehostaa sen toimintaa
- vähentää eturauhassyövän riskiä ja ihosyöpää


Haitat ovat hyötyihin nähden niin pieniä, että niiden listaus löytyy vasta tämän postauksen lopusta :).

Tiesitkö muuten, että 60 prosentti suomalaisten saamista antioksidanteista saadaan kahvista. Tämä on ihan hurja määrä.

Kahvin hyödyt tulevat parhaiten esiin, kun syö terveellisesti eli välttää rasvaisia ja suolaisia ruokia. Ja suurimman osan hyödyistä näyttää saavan kolmesta viiteen kupillisella päivässä. Missään ei kyllä mainita, mikä on kahvikupin koko, mutta jos mennään standardilla niin silloin 1 kahvikuppi on n. 1,5 dl.Kahvin juonnilla on todettu olevan vaikutusta dementiaan ja Alzheimerin tautiin. Kyseiset taudit aiheuttavat muutoksia aivoihin ja kahvi vähentää näitä. Jutussa kerrotaan, että suomalaistutkimuksen mukaan niillä eläkeläisillä, jotka juovat kahvia 3-5 kupillista päivittäin, on noin 60% pienempi riski sairastua dementiaan kuin niillä, jotka välttelevät kahvia.


Kahvilla on todettu myös olevan yhteys Parkinsonin tautiin ja sitä tutkitaan edelleen. Kahvin kofeiinimolekyylit tarttuvat kiinni aivojen adenosiinireseptorisoluihin ja estävät näin Parkinsonin tautia aiheuttavia kemikaaleja kiinnittymästä niihin.


Aivohalvauksen riski vähenee myös 20 prosentilla, kun juo kahvia viisi kuppia päivässä. Enempää ei kannata juoda, sillä silloin lisäkupit taasen vähentävät suotuisaa vaikutusta. Aivohalvauksen saamisen riskiä lisäjuominen ei kuitenkaan lisää, mutta hyödyt katoavat.


Kahvi parantaa elimistön vastustuskykyä ja poistaa verestä tulehduksia aiheuttavia tekijöitä ja voi näin esim. helpottaa astmaoireita.  Keuhkosairauksiin kuolleisuus on vähentynyt n. 20% niillä, jotka juovat vähintään kolme kuppia kahvia päivässä.


"Sydäninfarktin riski alenee kahvin juojilla.
Riski pienenee kuppi kupilta viidenteen kuppiin asti".
-> Joillakin saataa esiintyä geeni, joka liittyy sydäntautiriskiin runsaan kahvin juonnin yhteydessä. Jos he juovat paljon kahvia, eli yli 7 kuppia päivässä, sydäntautiriski kasvaa. Jos he juovat 4-5 kuppia päivässä, sillä ei ole ole vaikutusta riskiin.


"Kahvin antioksidantit puhdistavat maksan soluja, tehostavat maksan toimintaa ja estävät siten muun muassa maksasyöpää". Voit vähentää maksasyövän riskiä n. 60-70 prosenttia juomalla vähintään viisi kuppia kahvia päivässä. Kahvin klorogeenihappo vaikuttaa myös suotuisasti sokeriaineenvaihduntaan, sillä se ehkää sokerin varastoitumista ja vapautumista kehoon yön aikana.


Sappikiviin kahvilla on myös todettu olevan vaikutusta, sekä hyviä että huonoja. Jos sinulla ei ole sappikiviä, se ehkäisee niitä jonkin verran, mutta jos niitä on, voi se laukaista sappikivikohtauksen.


Kahvi vaikuttaa myös ihosyöpään. Jos kahvia laittaa suoraan iholle, missä esiintyy ihosyöpää, syöpäsolut pienenevät tai niiden kasvu hidastuu. Sama vaikutus on todettu olevan, jos kahvia juo.Haittoja:

Ainoa haitta, mitä kahvin kofeiinilla aivoihin on on se, että se piristää ja voi näin vaikuttaa uneen. Ja jos odottava tai imettävä nainen juo kahvia, voi kofeiini haitata vauvan unta.

Pannukahvi ei ole hyvästä, sillä pannukahvissa on haitallista kolesterolia. Jos pannukahvin suodattaa, jää näin haitalliset LDL-kolesterolin määrää nostavat kemikaalit jäävät suodatinpaperiin.

Kahvin happo voi ärsyttää vatsaa ja kahvi voi myös saada vatsahaavan oireilemaan.

Kahvi voi aiheuttaa käsien vapinaa ja sydämen tykytystä. Kun kahviin tottuu, nämä oireet yleensä lakkaa.
Summasummarum. Koen todellakin hyötyjen olevan niin hyviä, että itse ainakin aion jatkaa kahvin juontia ja hyvällä mielellä - tai itseasiassa - paremmalla mielellä :). Kohtuu kaikessa, kuten näistäkin kirjoituksista voi päätellä, mutta kohtuus on näiden suositusten puitteissa jo ihan kiva määrä :).

Toivotan kaikille kahvin juojille ja kahvin rakastajille ihania, kahvintuoksuisia hetkiä!


*Tutkimustulokset esitteli Emeritusprofessori Jaakko Tuomilehto Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta. Jutun Hesariin oli kirjoittanut Jaana Laitinen.
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.