5.1.2014

Lumiukkokakku - Snowman cake

Tyttäreni toivoi lumiukkokakkua 9 -vuotis synttäreilleen. Mikä ihana toive! Kakkua ideoidessani googletin eri vaihtoehtoja ja tykästyin ehkä eniten tähän lumiukkokakkuun. Olin ajatellut pystyasentoista lumiukkoa, pallokakkutekniikalla toteutettavaa ja kermapintaista kakua, joten tuo oli lähellä juuri sitä mitä itsekin olin suunnitellut.

Alemman lumiukon pallon toteutin aika lailla jalkapallokakun ohjeiden mukaisesti. 
Täytteenä tässä kakussa on vadelmaa, mangoa ja valkosuklaata. Ihan pikkasen lisäsin mittasuhteita jalkapallokakun kakkupohjaan, jotta sain vähän enemmän pohjataikinaa ja lisäksi osaan taikinaan lisäsin kaakaojauhetta. Suosittelen varaamaan reilusti aikaa kakun tekoon, sillä ihan tosta noin vain se ei synny :).

Jos haluat tehdä kakun kokonaan valmiiksi esim. edellisenä päivänä tai sen pitää olla useampia tunteja valmiina, tee kermapinnan sijaan lumiukolle sokerimassapinta ohuen kermakerroksen/sokerikreemin päälle - kakusta tulee näin paljon kestävämpi.

www.pullantuoksuinenkoti.com
www.pullantuoksuinenkoti.com


Paista kakkupohjat, 2 levyä/pellillistä + yksi kakkuvuoallinen:
  • 10 munaa
  • 4,25 dl sokeria
  • 2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2,25 dl perunajauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • Lopuksi osaan: 2 rkl kaakaojauhetta
  • Vaahdota munat ja sokerit hyvin vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne varovasti sekoitellen muna-sokerivaahdon joukkoon. 
  • Kaada vähän alle puolet vaahdosta yhdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  • Sekoita jäljelle jääneeseen vaahtoon siivilän läpi kaakaojauhe. Kaada suurin osa vaahdosta toiselle pellille ja loput esim. kakkuvuokaan (suuremman kulhosi kokoinen)
  • Paista n. 200 asteessa kiertoilmauunissa kypsiksi. Anna jäähtyä.

Valmista täytteet. Tee ensin iso seos:
  • 5dl kuohukermaa
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 0,25 dl sokeria
  • 350 g maitorahkaa
  • 200 g tuorejuustoa
  • 2 pss vaniljakastikejauhetta
  • 3,5 dl maitoa
  • 0,5 dl mangon sokerilientä
  • 130g valkosuklaata sulatettuna
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon muut raaka-aineet.
Jaa täytteet kahteen eri kulhoon.

Täyte 1:
  • 1/2 ylläolevasta seoksesta
  • 500 g kotimaisia vadelmia + 0,5 dl sokeria + 1 tl sitruunamehua
  • 2 rkl vanilliinikreemijauhetta
  1. Sulata marjoja kevyesti ja lisää sokeri sekä sitruunamehu. Soseuta.
  2. Lisää n. 2/3 marjasoseesta täytteeseen ja tukevoita vanilliinikreemijauheella. Lopusta laita sattumia kakkupohjalle täytön yhteydessä.
Täyte 2: 
  • 1/2 ylläolevasta seoksesta
  • 2 prk mangoa
  • 1 rkl vanilliinikreemijauhetta
  1. Valuta mangot ja soseuta ne.
  2. Sekoita 2/3 mangososeesta seokseen ja lisää vanillinikreemijauhe. Sekoita hyvin. Loppu mangosose käytetään kakkua täytettäessä.
Kostutus:
  • 2 dl maitoa
  • 1 rkl sokeria

Koristeet ja kuorrutus:
Lakunauhaa
Spagettia
Sokerimassaa 250 g
Pastavärejä värjäykseen (käytin sinistä, pinkkiä, keltaista ja mustaa)
Vispikermaa n. 2-3 dl, rahkaa n. 0,5 - 1 dl, 1-2 rkl sokeria

Kokoa kakku edellisenä päivänä:
  1. Valitse kulhot, mihin haluat kakun koota. Omat kulhoni ovat vetoisuudeltaan 5 l ja 1,5 l.
  2. Säästä pyöreän kakkuvuoan kakkupohja ison kulhon viimeiseksi.
  3. Vuoraa kulhot tuorekelmulla - kaksi ristiin riitti minulla. Leikkaa esim. pienempää kulhoa apuna käyttäen kulhon pohjalle ensimmäinen kerros kakkua. Ja seuraavien kerrosten renkaat samalla tapaa erikokoisia kulhoja/pyöreitä purkkeja apuna käyttäen. Kerroksiin ei riitä kaikkiin ehjiä pyöreitä levyjä vaan kokoa niitä ajoittain palasista ja täytä paloilla esim. reunoille jääviä koloja. 
  4. Kostuta maito-sokeriseoksella aina jokainen kakkupohjakerros kevyesti silikonisutia apuna käyttäen.
  5. Laita kerrosten väliin vuorotellen täytteitä. Levitä ensiksi kakkupohjan päälle hieman vadelmasosetta. Lisää sitten vadelmavaahtoa reilu kerros ja levitä tasaisesti. Laita seuraava kakkupohja siihen päälle, kostuta ja levitä mangososetta ja mangotäytettä kerros. Jatka täyttämistä kunnes enää viimeinen levy - se iso pyöreä rengas on jäljellä. Se saa jäädä korkeammalle kuin kulho, koska kakku painuu joka tapauksessa kokoon. Kostuta myös ylin kerros. Vuorottele eri värisin kakkupohjakerroksin.
  6. Täytä pienempi kulho samalla tavalla.
  7. Peitä kakut kelmulla ja laita tekeytymään - mieluiten yön yli jääkaappiin.



Seuraavana päivänä rakenna ja koristele kakku:
  1. Valmista lumiukon kädet. Ota 1 spagetti ja ala solmimaan sen ympärille lakunarua niin, että 3 päätä jää sormiksi. Tee noin 4-5 solmua. Varovasti, sillä spagetti katkeaa helposti. Mikäli näin käy, voit vahvistaa sitä työntämällä toisen palan spagettia solmujen sisään. Katkaise ylimääräiset lakut pois.

     
  2. Ota sokerimassa esiin. Ota massasta palanen porkkanaa varten. Lisää massaan oranssia väriä (itse lisäsin pinkkiä ja keltaista, josta tulee myös oranssia). Vaivaa massaa kunnes väri on tasaisesti levittynyt. Muotoile porkkana ja aseta sen sisään 2-3 pätkää spagettia. Jos asetat spagetit hieman erilleen toisistaan, saat vielä tukemman nenän. Tee porkkanaan muutama painauma, jotta se näyttää aidommalta. Jätä kuivumaan.
  3. Tee pipon tupsu. Ota pieni pallo massaa ja pyörittele siitä pallo. Tee terävällä veitsellä palloon ylösalaisin olevia V-kirjaimia ja vedä veitsellä V irti pallosta niin saat hapsuja. Tasoittele sormin.  



  4. Ota pieni pala massaa ja värjää se mustaksi. Tästä tehdään kaksi silmää, suu ja napit.
  5. Ota loppu massa käsittelyyn ja värjää se haluamasi väriseksi. Itse halusin liilan kaulaliinan ja pipon ja koska minulla ei ollut liilaa väriä, värjäsin sinisellä ja punaisella. Jätä massa odottamaan käsittelyä kelmuun käärittynä.
  6. Ota kakkulautanen ja paina se isomman kulhon päälle. Keikauta kakku nurinperin ja poista sitten kulho ja kelmut varovaisesti. Keikauta pienempi kakku isomman kakun päälle varovaisesti. Kavenna hieman 'niskalinjaa'.
  7. Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja lisää joukkoon vähän maitorahkaa. Tarkista makeus ja lisää sokeria tarvittaessa. (Itse vatkasin 5 dl kermaa, laitoin 0,5 dl sokeria ja n. 1 dl rahkaa: kermaseosta jäi aikapaljon yli). Levitä kerma kakun pinnalle tasaisesti.
  8. Tee kaulaliina. Ota massasta n. 3/4 kaulaliinaa varten ja kaulitse siitä pitkä pötkylä. Mittaa lumiukon kaulan leveys esim. lakunarulla ja katso, että kaulaliinasta tulee tarpeeksi pitkä. Siisti kaulaliinan reunat ja tee siihen esim. raitoja painaumin kuvioinniksi. Muotoile kaulaliinan päädyt esim. hapsuin. Pyöristä kaulaliinaa hieman jo leivinalustalla niin, että se asettuu sitten hyvin pään ympärille. Aseta kaulaliina varovasti lumiukon päälle.
  9. Tee pipo. Kaulitse massasta pyöreä pallo ja tee sen keskelle pieni reikä pipon tupsulle. Tee pieniä jälkiä/painaumia pipoon, jotta saat pinnasta elävämmän. Aseta pipo lumiukon päälle ja tupsu siihen keskelle.
  10. Aseta nenä ja kädet paikoilleen.
  11. Muotoile lumiukon silmät (isommat pallot) ja aseta ne paikoilleen spagettitikkujen tukemana. Muotoile pieniä palloja suuksi ja napeiksi.
  12. Urakka on valmis. Nauti työsi lopputuloksesta. Säilytä viileässä tarjoiluun asti. Tarkkaile koristeiden pysyvyyttä ja lujita niitä tarvittaessa spagetin paloilla.

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.