3.7.2014

Rapoffee kakku - Rhuboffee cake

Jonkin aikaa olen jo miettinyt, että pitäisi tehdä jotain mihin tulee kondensoitua maitoa. Kaapissa lymysi yksi purkki ja joskus aikoinaan tarkoitukseni oli tosiaan leipoa Banoffeeta, mutta se sitten vain aina jäi. Koska raparperit vielä kasvaa pihalla halusin tehdä niistä jotain. Raparperi ja toffee sopivat hyvin yhteen joten miksipä sitten ei tekisi Rapoffeeta Banoffeen sijaan ;). 

Tässä raparperi-toffee kakussa on muropohja, minkä mittasuhteet nappasin Kinuskikissalta. Perinteisesti Banoffeessa on digestivepohja ja voit sellaisen myös aivan hyvin tehdä.

www.pullantuoksuinkoti.com

Kakkupohja murotaikinasta:

125 g normaalisuolaista voita kuutioituna
1 dl intiaanisokeria (voit käyttää myös muuta sokeria)
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl vaniljajauhetta
0,75 dl kookoshiutaleita (voi jättää pois)
Vuoan voiteluun: ruokaöljyä

Täyte:

1 prk makeutettua, kondensoitua maitoa

400 g raparperin paloja
10 g voita
1/2 dl intiaanisokeria
1/4 tl vaniljajauhetta
pari reilua lorausta ruokosokerisiirappia

2 dl vispautuvaa kermaa
1/4 dl sokeria
1 mm vaniljajauhetta

Koristeluun: kanelia (täytteestä muutama raparperin pala)
Irtopohjakakkuvuoka, halkaisija 20 cm

1. Poista kondensoidun maidon tölkistä paperietiketit ja laita kattilaan kiehuvaan veteen kolmeksi tunniksi. Valmista sillä aikaa kakkupohja ja raparperitäyte.

2. Mittaa monitoimikoneeseen (voit vatkata myös sähkövatkaimella) kuutioitu voi ja sokeri sekä vaniljajauhe ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kananmuna joukkoon. Mittaa joukkoon vehnäjauhot, kookoshiutaleet ja niiden pinnalle leivinjauhe ja sekoittele jauhoja ennen vatkaamista. Pyöräytä koneella tasaiseksi. 

3. Ota kakkuvuoka ja laita pohjalle leivinpaperi ja kiristä se pohjan ja renkaan väliin. Leikkaa saksilla ulkopuolelta ylimääräinen pois. Voitele vuoka ruokaöljyllä kevyesti. Painele murotaikina vuokaan tasaisesti ja niin, että reunoillekin tulee tukeva kerros. Muotoile reunoihin kruunumainen koriste. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia uunin keskitasossa. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla tai foliolla paistamisen loppuvaiheessa. Pohja on kypsää kun se vähän irtoaa vuoan reunoista. Jätä jäähtymään.

4. Valmista raparperitäyte. Sulata paistinpannulla voi ja lisää raparperin palat ja sokeri sekä vanilja. Kypsennä raparpeja kunnes ovat pehmeitä mutta pysyvät vielä joten kuten koossa. Lorauta pinnalle ruokosokerisiirappia, pyörittele ja koemaista ja lisää siirappia tarvittaessa. Jätä jäähtymään.

www.pullantuoksuinenkoti.com

5. Kun kondensoitu maito on kiehunut sen 3 tuntia nosta purkki esim. leikkuulaudalle ja avaa purkki purkinavaajalla (varo, purkki on kuuma!). Lusikoi seos piirakkapohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi ja tasoittele siihen päälle raparperimuhennos (Jätä muutama raparperinpala koristeluun). Jäähdytä kakku esim. kylmäkallejen avulla (laita pohjalle ja päälle) tai laita kakku hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin. Jäähdyttämisen jälkeen liu'ta kakku tarjoiluvadille irtopohjan ja leivinpaperin päältä.

6. Vatkaa kerma sokerin ja vaniljajauheen kanssa vaahdoksi ja lusikoi pursottimeen. Pursota kerma jäähtyneen kakun pinnalle. Koristele raparperin paljon ja sihtaa pinnalle kanelia ja tarjoa :P.

www.pullantuoksuinenkoti.com
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.