8.4.2014

Mozzarella-Basilika-Lihapullat, Maustettu Riisi-Ohratto ja Kirsikkatomaattikastike

Hyvää Suomesta ja Ruoka.fi järjestivät Suomen paras kotiruoka -kilpailun. Itse osallistuin tällä reseptillä kyseiseen kilpailuun. Voit osallistua äänestykseen täällä.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Tässä tehtävässä pyydettiin myös pohtimaan mitä suomalainen ruoka itselle merkitsee. 
Minulle tulee ihan ensimmäisenä mieleen kolme adjektiivia: puhdas, luotettava ja lähellä tuotettu.  Näen silmissäni Suomen luonnon, sen metsät ihanine marjoineen, järvet kaloineen ja suomalaisten viljelemät pellot ja suomalaisten hoitamat lehmät :). Puhdasta, hyvää maitoa, jogurttia, lihaa, kananmunia, vihanneksia, hedelmiä, leipää jne. Vastuullisesti tuotettua, laadukasta ruokaa.

On moni asia, missä arvostan kotimaisuutta, mutta itselleni ehkä tärkeimmässä roolissa on kotimaiset marjat. Niiden puhtauteen voi aina luottaa. Niitä voin huoletta käyttää kuumentamatta smoothiessa, puuron päällä ja esim. rahkoissa. Mustikoita, vadelmia, puolukoita, mansikoita jne. - suomalaisina ihan parhaita.  Suomalaista, puhdasta superfoodia.

Kotimaisia vihanneksia saa läpi vuoden. Ainakin perunoita, porkkanoita, kurkkua, tomaattia ja sipulia. Kesäisin valikoima paranee. Esim. viime kesänä bongasin ensimmäisen kerran kotimaista pinaattia! Ihana löytö! 

Monesti tulee mieleen, että miksi suomalaiset vihannekset erityisesti ovat järkeviä valintoja. Itse perustelen valintaani vedellä. Vihannekset, etenkin kurkku ja tomaatit - tarvitsevat paljon vettä kasvaakseen. Meillä jos missä se vesi on puhdasta. Ei tarvitse miettiä, että minkäköhänlaisella vedellä tämä kurkku on kasvatettu - vaan voi oikeasti olla hyvillä mielin, että puhtaalla tietysti!

Kotimaiset tuotteet koetaan usein hintaviksi, ja näin se vielä aika usein onkin. Mutta kaikki kotimaiset tuotteet eivät kuitenkaan ole kovinkaan paljon kalliimpia, kuin ulkolaiset kilpailijansa. Viisailla valinnoilla ruokakaupassakin selviää edullisesti - vaikka suosisi suomalaista. Ja kyllä sitä mielellään kotimaisia tuottajia tukee valinnoillaan - ainakin aina, kun se on mahdollista. Samalla tukee myös Suomen työllisyyttä ja taloutta. 

Kilpailun yhtenä vaatimuksena oli, että reseptissä on käytetty vähintään kolmea eri Hyvää Suomesta -merkillä merkittyä tuotetta. Kilpailun järjestäjä lähetti 10 euron lahjakortin tuotteiden ostamiseen. Tässä reseptissä käytin neljää Hyvää Suomesta -tuotetta: HK:n Naudan Jauhelihaa, Juustoportin Minimozzarellaa, Valion Crea Ruokakermaa ja Järvikylän Romaine -salaattia. 

"Hyvää Suomesta -merkillä varustettu elintarvike on valmistettu Suomessa suomalaisista raaka-aineista. Kaikki liha, kana, kananmuna ja maito ovat 100% suomalaista. Kun kaikki lopputuotteeseen käytetyt raaka-aineet on laskettu yhteen on suomalaisuusasteen oltava vähintään 75%." (Lähde)

Hyvää Suomesta -tuotteita kun bongailin kaupasta niin sain kyllä positiivisesti yllättyä - niitähän oli tosi paljon! 

www.pullantuoksuinenkoti.com

Mozzarella-Basilika-Lihapullat (9 kpl)

80 g keltasipulia
3 valkosipulin kynttä
1 rkl oliiviöljyä
600 g HK Naudan jauhelihaa 10%, Hyvää Suomesta 
1,5 tl raastettua luomusitruunan kuorta
rouhittua merisuolaa, mustapippuria
1/2 dl tuoreita basilikan lehtiä
1 kananmuna
9 kpl pieniä mozzarella palloja, Juustoportti, Hyvää Suomesta
basilikapestoa
minitomaatteja
paistamiseen öljyä/voita
(+loput sipuli-valosipuliseoksesta)

Kirsikkatomaattikastike

400 g kirsikkatomaatteja, säilyke, Mutti
sokeria
suolaa
mustapippuria
1/2 rkl tuoretta basilikaa
(+1 rkl sipuli-valkosipuliseosta)

Maustettu riisi-ohratto (neljälle)

2 rkl oliiviöljyä
2,5 dl riisi-ohraa (Myllyn Paras)
7 dl vettä
1-2 dl Valio Crea Ruokakermaa Kolme Yrttiä, Hyvää Suomesta

Lisäksi: Järvikylän Romaine -salaattia (Hyvää Suomesta), lolloroso -salaattia, kurkkua, tomaattia ja vinegretteä

Ohje:

1. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä pannulla öljyssä keskilämmöllä, kunnes ovat saaneet hieman sävyä.

2. Tyhjennä kastikekattilaan kirsikkatomaattisäilyke. Lisää joukkoon ripaus sokeria, suolaa ja mustapippuria sekä 1 rkl äsken kuullottamaasi sipuli-valkosipuliseosta. Jätä muhimaan miedolle lämmölle.

3. Laita riisi-ohra kypsymään. Kuumenna kattilassa 2 rkl öljyä ja kuullota riisi-ohraa öljyssä hetki ja lisää vesi. Sekoita ja rouhi joukkoon vähän suolaa. Jätä kevyesti kiehumaan kannen alle n. 20 minuutiksi. Tarkkaile riisi-ohraa kypsymisen aikana.

4. Laita jauheliha kulhoon ja lisää joukkoon sitruunan kuori, reippaasti rouhittua merisuolaa ja mustapippuria. Silppua basilikan lehdet ja lisää ne seokseen. Lopuksi sekoita joukkoon kananmuna. Ota pieni määrä taikinaa ja kypsennä esim. mikrossa hetki ja maista, ovatko mausteet kohdillaan. Lisää esim. suolaa tarvittaessa. Pyörittele taikinasta n. 70 gramman kokoisia palleroita 9 kappaletta.

5. Viipaloi minitomaatit pyöreiksi kiekoiksi ja aloita jauhelihapullien täyttäminen. Tee pieni kolo lihapullan keskelle, laita kolon keskelle n. 0,5-1 tl pestoa, sitten mozzarella pallo ja lopuksi kaksi tomaatin viipaletta. Sulje lihapulla ja pyörittele tasaiseksi. Täytä näin kaikki lihapullat. Paista oliiviöljyssä/voissa n. 7-10 min pullia käännellen. (Paiston aikana voit nostaa tomaattikastikkeen pois liedeltä ja lisätä siihen n. 1 rkl silputtuja basilikan lehtiä)

www.pullantuoksuinenkoti.com

6. Kun riisi-ohra on valmista lorauta joukkoon yrittikermaa haluamasi määrä ja silppua myös n. 1-2 rkl basilikan lehtiä joukkoon. Maista ja lisää hieman suolaa tarvittaessa.

7. Asettele lihapullat lautaselle, vierelle ohra-riisiseosta ja tomaattikastiketta. Tarjoa raikkaan salaatin ja vinegretten kanssa.

www.pullantuoksuinenkoti.com"Suomalaiset kuluttajat ovat voineet jo 20 vuoden ajan tunnistaa kotimaiset elintarvikkeet Hyvää Suomesta -merkistä. Toiminta kokoaa ainutlaatuisesti yhteen suomalaisen ruokaketjun – pienet ja suuret toimijat pellolta pöytään. Mukana on koko elintarvikeketju: viljelijät, teollisuus, elintarviketyöntekijät, kauppa ja kuluttajat.
Nykyisin merkki on käytössä noin 240 elintarvikevalmistajalla ja noin 8000 tuotteessa.
Merkin saa pakkaukseen kun tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa sekä raaka-aineesta vähintään 75 % on suomalaista. Kuitenkin lopputuotteessa kaiken lihan, kalan, kananmunan ja maidon on oltava 100 % suomalaista. Lisäksi yhden ainesosan tuotteen on oltava 100 % suomalaista (esim. vehnäjauhot). Todellisuudessa täysin tai miltei täysin kotimaista raaka-ainetta on tuotteissa niin paljon, että merkittyjen tuotteiden raaka-aineiden kotimaisuusaste on tällä hetkellä noin 95 %." (Hyvää Suomenta ja Ruoka.fi kilpailuohjeet)
Voit käydä äänestämässä reseptiäni täällä.Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.