26.7.2015

Vaniljaiset kesähillot

Tämä kesä on ollut hyvin tuottoisa meilläpäin ainakin tähän asti. Olen kerännyt puutarhastamme kilokaupalla mansikoita kotipakkaseen, raparperia on tullut kivasti ja vihdoin kypsyvät myös mustaherukat. Osa mustaherukoista saa odottaa vielä pari päivää pusikoissa mutta isot mustaherukat kerättiin talteen jo tällä viikolla.

Mustikkasato on tänä vuonna ollut myös todella runsas, mutta niitä en ole hillonnut - enkä ehkä niin teekkään, sillä mustikat on ihan parhaita sellaisenaan ja juuri pakkasesta otettaessa. Tosin sekahilloissa mustikat toimivat herkullisina tasapainottajina. Oikeastaan kaikki marjat on mielestäni paras säilöä pakkaseen, mutta hillot vaan ovat niin monikäyttöisiä etenkin, kun herkutellaan lätyillä. Hillot sopivat myös ihanasti maustamattoman jugurtin tai puuron kanssa ja tuovat kivaa vaihtelua pakastetuille marjoille. Pakastimen rajat tulevat myös meillä pikkuhiljaa vastaan, joten hillot ovat hyvä ratkaisu myös siihen pulmaan.

Tällä kertaa tein hilloista hyvin perinteisiä, sillä kaikki 'erikoishillot' tuppaavat meillä jäävän kaappiin - meillä tykätään pääosin vain puhtaista ja perinteisistä mauista. Jokaiseen hilloon lisäsin kyllä aitoa vaniljaa, sillä se vaan parantaa hillon makua eikä mitenkään dominoi. Suosittelen!

Itse ihastuin viime vuonna tekemääni Mansikka-ruusuhilloon ja sitä varmaan teen tänäkin vuonna vielä pienen erän - vain itselleni ja esikoiselleni ;), sillä hän tykkäsi hillosta myös. Samoin tekisi mieli tehdä myös jokin terästetty hillo - aikuiseen makuun ;).

Tässä siis muutama perinteinen hilloresepti. Hillot valmistuvat helposti ja nopeasti ja niiden purkittamiseen käy aivan hyvin kierrätyspurkit. Itsetehdyt hillot peittoavat kaupan hillot mennen tullen ja tiedät myös varmuudella mitä syöt.


Mansikkahillo

1 kg mansikoita
0,5 dl vettä
2 hyppysellistä aitoa vaniljajauhetta
450 g hillosokeria

1. Perkaa ja putsaa marjat ja paloittele isommat muutaman osaan.

2. Laita marjat kattilaan ja kaada päälle vesi. Kuumenna.

3. Kun kattilasta nousee höyryä, lisää hillosokeri ja vaniljauhe  ja sekoittele kunnolla sekaisin. Jätä porisemaan miedolle lämmölle n. 10 minuutiksi.

4. Kerää vaahto hillon pinnalta ja jätä hillo seisomaan kattilaan reiluksi puoleksi tunniksi (sekoita välillä). Hillo on valmis purkitettavaksi, kun marjat eivät enää nouse pintaan.

5. Pullota hillo kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kansi huolellisesti. (Itse yleensä keitän purkkeja ja kansia kattilassa viitisen minuuttia ja nostan ne kattilan viereen odottamaan juuri ennen purkitusta).

6. Anna hillon jäähtyä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Säilytä mieluiten jääkaapissa.Mansikka-Raparperihillo

500 g mansikoita
500 g raparperia
0,5 dl vettä
2 hyppysellistä aitoa vaniljajauhetta
400 g hillosokeria
100 g fariinisokeria

1. Perkaa ja putsaa marjat ja paloittele isommat muutaman osaan. Pese ja paloittele raparperinvarret.

2. Laita marjat ja raparperi kattilaan ja kaada päälle vesi. Kuumenna.

3. Kun kattilasta nousee höyryä lisää fariinisokeri, hillosokeri ja vaniljauhe ja sekoittele kunnolla sekaisin. Jätä porisemaan miedolle lämmölle n. 10 minuutiksi.

4. Kerää vaahto hillon pinnalta ja jätä hillo seisomaan kattilaan n. puoleksi tunniksi. Hillo on valmis purkitettavaksi, kun marjat eivät enää nouse pintaan.

5. Pullota steriloituihin, kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kansi huolellisesti. (Itse yleensä keitän purkkeja ja kansia kattilassa viitisen minuuttia ja nostan kattilan viereen juuri ennen purkitusta.)

6. Anna hillon jäähtyä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Säilytä mieluiten jääkaapissa.
Mustaherukkahillo

1 kg mustaherukoita
0,5 dl vettä
2 hyppysellistä aitoa vaniljajauhetta
400 g hillosokeria

1. Perkaa marjat ja huuhtele ne siivilässä.

2. Laita marjat kattilaan ja kaada päälle vesi. Kuumenna.

3. Kun kattilasta nousee höyryä lisää hillosokeri ja vaniljauhe ja sekoittele kunnolla sekaisin. Jätä porisemaan miedolle lämmölle n. 15-20 minuutiksi, riippuen marjojen kovuudesta. Itse keitin tämän hillon isoista mustaherukoista ja ne ovat pinnaltaa mielestäni vähän pehmeämpiä kuin tavalliset mustaherukat.

4. Kerää vaahto hillon pinnalta ja jätä hillo seisomaan kattilaan n. puoleksi tunniksi. Hillo on valmis purkitettavaksi, kun marjat eivät enää nouse pintaan. (Oma mustaherukkahilloni tuntui olevan lähes heti valmis purkitettavaksi)

5. Pullota kuumennettuihin purkkeihin ja sulje kansi huolellisesti. (Itse yleensä keitän purkkeja ja kansia kattilassa viitisen minuuttia ja nostan kattilan viereen odottamaan purkitusta juuri enne purkitusta.)

6. Anna hillon jäähtyä huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Säilytä mieluiten jääkaapissa.Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.