5.5.2015

Kevättä ja puutarhahommia

Ei mahda mitään, mutta jotenkin aina tuntuu siltä, että kevät on vuodenajoista parhain. Vaikka se kesä onkin niin ihana niin keväällä kaikki on vain niin hienoa. Luonto herää henkiin ja mikä tärkeintä - kesä on vielä edessä =). 

Me asumme omakotitalossa, jonka olemme itse rakentaneet (kylläkin rakennusmiehiä apuna käyttäen ;)) ja pihakin on sitten itse puuhasteltu kasaan. Meillä on muutama kukkapenkki, iso nurmikenttä, kasvimaa, marjapensaita ja hedelmäpuita. 

Puutarhasuunnitelman tilasin aikoinaan Martoilta ja toiveena tuolloin oli nimenomaan helppohoitoinen puutarha. Onneksi se on sitä. Sillä helppohoitoseenkin puutarhaan saa upotettua tunnin jos toisenkin - oikeastaan satoja tunteja. Tekeminen ei oikeastaan ikinä lopu - siitä luonto pitää huolen. Jos kukat ja kasvit kukoistaa, niin kukoistaa rikkaruohotkin - eli vähintään niitä saa olla joka tapauksessa nyhtämässä vähän väliä :D. Ja sadonkorjuun aikaan saa sitten nauttia marjoja notkuvista pensaista ja hedelmiä pukkaavista puista - mutta nekin on poimittava talteen - ei ne itsestään pihalta keittiöön kulkeudu :).

Noh, nyt ehdittiin jo ajatuksissa syksyyn asti mutta palataan vielä tähän kevääseen. Aah, niin joo, ihanaa.. ;).

Kun kevään ensi merkit ilmaantuvat tulee aina ensimmäiseksi tarve hankki kukkia. Tässä ensimmäiset ostokset ja kyllä - kyllä ne niin ihanasti lämmittivät mieltä ja lämmittävät edelleenkin. Kukat ovat vaan niin ihania ja tuo kesän tunnelman jo ihan alkukevääseenkin =).

Perunat sain istutettua viikko sitten :) ja tuossa vieressä näkyykin itseasiassa uusimpia mansikkarivejä, mitkä siis ovat vielä siivoamatta. Marjapensaiden alustojen siivoamisen olen aloittanut. Puolet ehdin tekemään, kunnes multa loppui kesken. Eli olen kuokkinut ruohottuneen maan ympäriltä ja lisännyt uutta multaa (tehty tämän kuvan ottamisen jälkeen). Näin nurmikko ja heinät eivät pääse varastamaan energiaa pensaalta.


Puutarhatöiden lomassa on sään helliessä ihana istahtaa takakuistille lempikahvin kera nauttimaan jo niin lämmittävästä auringosta ja ensimmäisistä kukista.


Nyt kun tätä kirjoittelen, olen tänään jälleen viettänyt toista tuntia mansikkamaalla ja selkä alkaa olemaan aika lailla katki :). Oli pakko vetää vielä siihen päälle Yin-jooga, sillä jumitus alkoi olemaan jo niin kokonaisvaltaista - kovin työteliään viikonlopukin ansiosta.

Työlään mansikkamaan muokkaus -urakan aloitin viikonloppuna ja sain todeta, että ihan ensimmäiset n. viisi vuotta sitten istuttamat taimeni näyttävät tulleen tiensä päähän. Urakasta tuli siis vielä isompi kuin kuvittelin. Mansikkamaan ylläpito ei ole mikään pikku juttu, mutta kun sitä hoitaa hyvin, saa mansikoita kantaa sisään kilokaupalla. Viimekin kesänä litroja tuli useita kymmeniä. Menin lopulta ihan laskuissa sekaisin. Vitsauksia on myös ollut ja niitäkin vastaan on saanut taistella, mutta hyvällä huolenpidolla ja hygienialla mansikkamaa on aina tuottanut hyvän sadon.

Tässä kaaos minkä kanssa tuskailin vappuna - kun toiset juhlivat piknikeillä :). Ja - työ ei ole vielä lähimainkaan valmis. Nyt on työn alla huonojen ja vanhentuneiden mansikkataimien poisto, maan parannus, uusien taimien istutus ja siihen päälle vielä haaveena, että ehtisi myös muutakin istuttamaan. Valkosipulit tuolla taustalla kyllä jo pukkaavat, sillä ne istutin ohjeiden mukaan jo syksyllä :). 


Tässä yksi kaunis lilja takakuistiltani. Sain sen lahjaksi toissa viikonloppuna ja nyt ensimmäinen kukka vihdoin avautui. Harmikseni unohdin tarkistaa liljan oikean nimen, kun poistin pakkauskääreet. Kerrassaan upea ja tuntuu myös tuoksuvan vienosti.Rakastan istua talomme takakuistilla kauniilla säällä. Se on jotekin vain niin rauhoittavaa. Tuolilla istuessa taivas aukeaa eteen kuin taulu ja pilvet sinisellä taivaalla ovat aina niin ainutlaatuisen kauniita. Viime viikonloppuna oli myös jo niin lämmin, että suojaisella kuistilla melkein jo läkähtyi :). Puissa ei ole vielä lehtiä, mutta pensaat vihertävät jo.


Omenapuu oli tänään niin viehkeä pienine hiirenkorvineen. Siitä tuli jotenkin ihan Laura Ashleymainen fiilis =). Huoh - ihana kevät :).

Miten sinä nautit keväästä? 
Onko teillä oma piha tai puutarha missä riittää hommia?
Onko kuistille tai parvekkeelle laitettu jo ensimmäiset kukat?


Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.