5.9.2014

Intialaisittain maustettu, täyteläinen ja kevyt Kasvissosekeitto

Tämä keitto on kevyttä, täyteläistä, mausteista ja ihanan täyttävää. Keitto on maidoton ja ainoa eläinperäinen tuote keitossa on Oystersauce (siinä osteriuutetta 0,5%) - mitä en yksinkertaisesti voinut olla laittamatta keittoon, sillä siitä tulee vain niin hyvä maku :P. En tiedä löytyykö osterikastikkeita gluteenittomina, mutta muuten kaurajuoman korvaamalla esim. riisijuomalla saa tästäkin keitosta gluteenittoman.

Erikoista tässä keitossa on se, että olen lisännyt siihen foodin Lupiinijauhoa. Lupiinijauho on on tehty hernekasvien sukuun kuuluvasta makealupiinista, mikä on jalostettu luonnonvaraisista syömäkelvottomista villilupiineista. Makealupiinin siemenet sisältävät paljon laadukasta kasviproteiinia. 100 g lupiinijauhoa sisältää energiaa 320 kcal, proteiinia 43g, ravintokuituja 28 g, rasvaa 12g ja hiilareita 10 g.

Lupiinijauho on miellyttävä ja mieto maultaan, hivenen makea ja se sopii hyvin monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Sillä voi myös korvata kananmunan leivonnassa, sillä se sitoo taikinan hyvin. 

Lupiinijauho on mielestäni aika edullista hinnaltaan. Tämän riittoisan 500 g pussin saa alle 10 eurolla.

Keitossa käyttämäni Lupiinijauhon sain Ekokauppa Ruohonjuurelta testattavaksi.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Intialaisittain maustettu Kasvissosekeitto
n. 3-4 annosta

2 rkl oliiviöljyä
450 g kesäkurpitsaa
200 g kuorittua porkkanaa
50 g keltasipulia
20 g lehtikaalia (yksi lehti)
8 g valkosipulia (1 iso kynsi)
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl osterikastiketta
1 dl kaurajuomaa (Oatly)
3 rkl Lupiinijauhoa
1 rkl sesamin siemeniä
1/2 tl kurkumaa
1 tl Garam Masalaa
loraus hunajaa
suolaa, mustapippuria

Pinnalle: 
sesamsiemeniä/raejuustoa/parmesania tmv.
(koko kattilallisen energiasisältö on n. 650 kcal)

1. Kaada puolet oliiviöljystä kattilaan. Paloittele valkosipuli ja sipuli ja kuullota niitä oliiviöljyssä hetki. Paloittele porkkanat, kesäkurpitsa ja lehtikaali (leikkaa ranka pois) ja lisää ne kattilaan. Lorauta loppu öljy kasvisten päälle ja kääntele niitä jonkun aikaa kattilassa kunnes ovat vähän paahtuneet. 

2. Lisää vesi, kasvisliemikuutio ja loraus osterikastiketta kattilaan. Sekoita ja jätä kevyesti kuplimaan kannen alle kunnes vihannekset ovat kypsiä. Soseuta keitto.

3. Mittaa kuppiin kauramaito, lisää loraus keittoa ja sekoita haarukalla joukkoon lupiinijauho ja kaada seos kattilaan. Sekoita. Lisää sesamin siemet, kurkuma, garam masala ja loraus hunajaa. Rouhi joukkoon myös hieman mustapippuria ja merisuolaa jos haluat. Keitä hetki jotta maut pyöristyy ja soseuta keitto sileäksi. Tarkista maku.

4. Voit koristella keiton sydämen muotoon asetetuilla sesaminsiemenillä tai raejuustolla. Myös parmesanlastut maistuvat varmasti ihanalta keiton kanssa.

Nauti hyvällä omallatunnolla.

ps. Jos sinulla ei ole lupiinijauhoa ja keitto jää mielestäsi liian löysäksi ilman sitä, voit kokeilla suurustaa sitä esim. kananmunalla. Katso ohje täältä.
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.