20.2.2019

Taivaalliset, täydellisen pehmeät, terveellisemmät pullat

Meillä tyttö pyysi leipomaan pullia ja vaihteeksi teki taas mieli vähän tuunata pullareseptiä. Olen aiemminkin tuunannut pullia terveellisempään suuntaan ja silloinkin niistä tuli jotenkin vieläkin parempia. Juju taitaa tosiaan piillä siinä, että voin sijaan käyttääkin rasvana kookosöljyä. Siinä on jotain todella erityistä - pullista tulee vieläkin kosteampia ja pehmeämpiä, kuin niistä perinteisistä. 

Pullien leivonta on myös taitolaji - taikinaa leipoessa se oikea koostumus pitää tuntea sormissa. Uskon, että kun tarpeeksi usein leipoo pullia, oppii tuntemaan sopivan jauhomäärän hyppysissään. Taikinan tulee olla kimmoisaa mutta se pitää jättää pehmeän löysähköksi, mutta ei kuitenkaan löysäksi. Kun taikinassa on oikea koostumus ja kun pullia paistaa vain sen välttämättömimmän ajan (ei ylikypsiksi) tulee niistä suussasulavan pehmeitä.

Perinteinen pullataikinareseptini löytyy täältä: Paras pullataikina
Ihanat vaniljapullat on leivottu myös vähän terveellisemmin - kookossokerilla ja kookosöljyllä.
Ja kaikki pullareseptini löytyvät Pullat-kategoriasta.

Näissä pullissa osa makeutuksesta on tulee intiaanisokerista, mikä värjää pullista hieman normipullia tummempia.

#pullat #buns #baking #crossbaking #healthybaking #heathiertreats #healthierbaking #coconutoil #leivonta #terveellinenruoka #terveellisempiäherkkuja #superfoods #voisilmäpulla #korvapuusti #cinnamonbuns #delicious #hyvinvointi #terveellisempielämä #feelgood #takecareofyourself #eathealthy #healthierchoices

#pullat #buns #baking #crossbaking #healthybaking #heathiertreats #healthierbaking #coconutoil #leivonta #terveellinenruoka #terveellisempiäherkkuja #superfoods #voisilmäpulla #korvapuusti #cinnamonbuns #delicious #hyvinvointi #terveellisempielämä #feelgood #takecareofyourself #eathealthy #healthierchoices


Taivaalliset, terveellisemmät pullat

5 dl mantelijuomaa
1 dl intiaanisokeria
0,5 dl sokeria
0,25 dl steviaa
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
0,5 tl ruususuolaa
1 kananmuna
2 pussia kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200 g neitsyt kookosöljyä

Voiteluun:
1 kananmuna

Täytteisiin ja pinnalle: 
esim. voita, vaniljasokeria, intiaanisokeria, kanelia, kookosöljyä, mantelijauhetta


Tee pullataikinasta vaikka lajitelma erilaisia pullia tai juuri sellaisia kuin haluat. Itse leivoin voisilmäpullia, peruspullia vaniljasokerilla ja korvapuusteja täytteenä vähän mantelijauhetta, kookosöljyä ja kanelia sekä sokeria.


1. Lämmitä mantelijuoma reilusti kädenlämpöistä kuumemmaksi.

2. Lisää sokerit ja stevia, kardemumma, vaniljasokeri, suola ja muna.

3. Lisää osa jauhoista ja toinen pussi kuivahiivaa jauhojen päälle. Vaivaa kunnolla.

4. Lisää taas jauhoja ja toinen kuivahiivapussillinen. Jatka vaivaamista.

5. Sulata öljy ja sekoita loppuvaiheessa taikinaan.

6. Jatka jauhojen lisäämistä kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja vähitellen, jotta niitä ei tule liikaa. Taikina saa jäädä mielellään löysähköksi kuin liian kovaksi ja kuivaksi. Paras on sopivan pehmeä. Alustamisen aikana voi sitten vielä lisätä jauhoja, jos taikina on vähän liian löysää.

7. Anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla (esim. mikrossa tai uunissa) n. 40 minuuttia.

8. Leivo haluamasi kaltaisia pullia:

Peruspullat:
Pyörittele peruspullia ja kohota liinan alla. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle vähän intiaanisokeria ja vaniljasokeria tai vain vaniljasokeria

Voisilmäpullat:
Pyörittele peruspullia ja kohota liinan alla. Upota nokare voita pullan keskelle, voitele kananmunalla ja ripottele päälle vähän intiaanisokeria, tavallista sokeria ja vaniljasokeria.
(täällä tarkemmat ohjeet voisilmäpullien tekoon: linkki)

Korvapuustit:
Kauli taikina levyksi, voitele kookosöljyllä, ripottele pinnalle kanelia ja sokeria ja lisää kapea kaistale mantelijauhoa siihen päätyyn levyä, mistä aloitat rullaamisen. Rullaa taikina löysästi pitkulaiseksi pötköksi ja leikkaa siitä eri suuntiin poikittain korvapuustipaloja. Asettele puustit leivinpaperille ja paina muotoonsa ja kohota liinan alla. Paina pullia keskeltä vähän alaspäin, voitele ja ripottele pinnalle vaniljasokeria.
(täältä voit katsoa miten korvapuusteja leivotaan: linkki)

Paista uunissa n. 200 asteessa n. 10-20 minuuttia. Varo paistamasta liikaa, jotta pullien mehevyys säilyy.

-Tarjoa ja nauti-

#korvapuusti #cinnamonroll #baking #healthierbaking


Muutama vinkki:

Nämä pullat pysyivät tuoreen tuntuisina useamman päivän. Muutaman päivän vanhatkin pullat heräävät eloon kun niitä hetken lämmittää mikrossa.

Ja jos pakastat pullia tuoreena, saat niistä todella herkullista tarjottavaa, kun pyöräytät pullan mikrossa. Älä pidä pullaa mikrossa liian pitkään, sillä silloin se kuivuu.

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.