28.3.2018

Makeutusaineviidakossa - tiedätkö mitä syöt?

Olin tässä yhtenä päivänä nälkäisenä yhdessä supermarketissa ja dieetillä ollessani ajattelin ostaa sitten itselleni iltapäivän välipalaksi proteiinivanukkaan. Dieetissä on nyt ollut vähän vaikeampia päiviä eli jotain hyvää teki mieli ja esim. kinuskisella proteiinivanukkaalla voisi helpottaa tuota olotilaa :D. Kuola suupielissä suunnistin siis kohti vanukastaivasta..


Proteiinivalmisteita on varmaan jo kolmasosa maitovalmistehyllyssä, mikä on tietysti kiitettävä valikoima. Oletko koskaan itse pysähtynyt lukemaan tarkemmin, millä nuo valmisteet on makeutettu? Itse löysin itseni tällä kertaa syynäämässä taas tuotesisältöjä ja tuskastuin. Lähes kaikissa makeus tulee keinotekoisista makeutusaineista! On aspartaamia, asesulfaami K:ta ja sukraloosia tai sitten samoja aineita e-koodein eli E951, E950, E955.  Osa on makeutettu sentään sokerilla mutta joissakin oli sokerinkin lisäksi vielä keinotekoista makeutusainetta. Noiden valmisteiden menekki hyllymetritilan perusteella on varmaan hyvinkin hyvällä tasolla mikä tarkoittaa sitä, että kuluttajat ovat yhä enemmän ja enemmän kyllästettyjä erilaisilla keinotekoisilla makeutusaineilla.

Itse olen pyrkinyt suosimaan omissa valitsemissani sokerittomissa tuotteissa luonnonmukaisia makeutusaineita, joihin luokittelen esim. stevioliglykosidin ja erytritolin. Nämä mielestäni terveellisemmät makeutusaineet, loistavat tällä hyllyllä poissaolollaan.

Ja ei tarvitse kuin kurkata toiselle hyllylle niin siellä on tölkki tolkulla sokerittomia mehukeittoja - jopa enemmän kuin sokerillisia. Syynäystyöni tuloksien perusteella ainostaan vain muutamassa (Marli) on käytetty stevioliglykosideja - näissäkin lisämakeus tulee Asesulfaami :sta. Muut on makeutettu vaihdelleen sukraloosilla, aspartaamilla ja asesulfaami K:lla. Muistaakseni taannoin Valiolla oli yksi keitto, mikä oli makeutettu stevialla mutta sitäkään en ole enää hyllyistä löytänyt. Pitäydyn siis sokerisissa vaihtoehdoissa jatkossakin.Myös muut proteiinivalmisteet ovat kovassa huudossa. Fitnessmaailmassa superkulutetaan erilaisia proteiinivalmisteita joiden valinnassa saa myös olla tarkkana. Itse vietin yhtenä päivänä pitkän tovin taas supermarketin hyllyllä etsien stevialla makeutettua heraproteiinivalmistetta. Valikoima kapeni huomattavasti tämän makeutusainerajoitteeni vuoksi mutta niitä sentään löytyy. Alla olevassa kuvassa ovat ne stevialla makeutetut protskut mitä multa nyt löytyy ja mitkä ovat myös mielestäni tosi hyvänmakuisia.

#stevia #heraproteiini #makeutusaine #whey100 #sportlife #wheyprotein #microwheyactive #terveys #healthyprotein #fitnesslife #fitnessfood


Tunnustan - olen myös itse ostanut keinotekoisesti makeutettuja proteiinivanukkaita ja mehukeittoja. Yleensä ihan siksi, että niitä syömällä olen voinut vähentää sokerin ja sitä kautta kalorien määrää ruokavaliossani silloin, kun on ollut tarve pudottaa painoa tai muuten tarkkailla syömisiäni. Ja myös siksi, koska joskus iskee selittämätön vanukashimo :D ja nuo tuntuvat silloin sallituimmilta vaihtoehdoilta. Välillä olen siis heikompi enkä jaksa välittää ja välillä taas tämä ruoka-ainepoliisi nostaa päätään minussa ja nuo makeutusainevalmisteet jäävät hyllyyn - kuten tällä kertaa. 

Summa summarum. Supermarketista mukaan lähti siis jälleen kerran muutama sokerilla makeutettu Skyr-proteiinivalmiste (skyr-valikoimassa näitä ei ole kuin muutama maku) sekä yksi Skyr (mansikka) joka on sokerin lisäksi osittain makeutettu stevialla. Lisäksi ostin sokerisen mehukeiton ja läjäpäin tavallista rasvatonta maitorahkaa, jonka sitten itse makeutan stevialla tai erytritolilla tai hunajalla.

Ja - jäin ilman vanukasta :(..

#skyr #sokerillamakeutettu #steviallamakeutettu #eikeinotekoisiamakeutusaineita #betterskyr #healthier #fitnessfood #takecareoryourself #protein #proteiinirahka

Makeutusaineiden haitoista ollaan montaa eri mieltä. Ei tarvitse kuin googlettaa, niin saa lukeakseen useampia artikkeleja ja kannanottoja. Joidenkin mielestä niitä voi hyvinkin syödä eikä niillä ole terveydellisiä haittavaikutuksia, kun taas toisaalla niistä kirjoitetaan hyvinkin kriittisesti. Noita artikkeleita lukemalla on vaikea löytää totuutta, joten itse summasin asian niin, että pyrin jatkossakin välttämään nimenomaan keinotekoisia makeutusaineita ja pitäydyn niissä luonnollisissa eli steviassa ja erytritolissa.

Stevioliglykosidien hyvyyttä on myös kyseenalaistettu ja nuo kirjoitukset sai itsenikin pohtimaan omaa stevian käyttöäni. Olen siltikin edelleen sitä mieltä, että se on parempi vaihtoehto kuin täysin keinotekoiset valmisteet. Ilmeisesti sen 'huonous' verrattuna esim. aspartaamiin on siinä, että siinä on huomattavasti matalampi päiväannosraja kuin esim. aspartaamilla. Täysin luontainen se ei myöskään ole, sillä sen valmistamiseksi joudutaan käyttämään kemiallisia aineita.

Erytritol taitaa olla kaikkein parhain vaihtoehto kaikista, sillä se on täysin luontainen ja kaloriton. Erytritolissa ei ole myöskään päiväannosrajaa mutta se ei pärjää makeudessaan noille muille, sillä erytritol vastaa makeudeltaan n. 60-70% sokeria. Kun taasen stevioliglykosidi on n. 300 kertaa makeampaa ja esim. aspartaami 100-200 kertaa makeampaa kuin sakkariini eli sokeri.

No joka tapauksessa, siitä tuskin on merkittävää haittaa, jos silloin tällöin (harvoin) syö keinotekoisesti makeutettuja tuotteita. Ehkä kuitenkin kannattaa pysähtyä miettimään asiaa silloin, kun huomaa syövänsä näitä tuotteita päivittäin. Kaikkein paras tietysti olisi totuttaa itsensä vähempään makeuteen sillä kaikki nuo yllämainitut aineet ovat joka tapauksessa lisäaineita..

Ja mikäli syöt kohtuudella makeaa niin luonnollisin lienee hunaja. Myös valikoimiin tulleet  kookossokeri, intiaanisokeri tai esim. ruokokidesokeri ovat ihania makeuttajia.


Miten sinä suhtaudut makeutusaineisiin? Oletko kiinnittänyt asiaan huomiota? 
Oletko sinä muodostanut oman näkemyksesi eri mielipiteistä/tutkimuksista? 
Näetkö keinotekoiset makeutusaineet hyvinä vai pahoina vai onko sinulle kaikki no no ja suosit esim. hunajaa tmv?

#quote #lesssugar #healthquote #healthylifestyle #eathealhy


Alla knoppitietoa Erytritolista ja Stevioliglysodista. Googlettamalla löydätkin sitten vaikka mitä. Nämä ovat ne tiedot joihin itsekin uskon.

Erytritol
"Erytritol on todellinen karppaajan sokeri, se on täysin luontainen sokerialkoholi ja makeutusaine, jota esiintyy luonnossa mm. viinirypäleissä, meloneissa ja sienissä sekä käyneissä elintarvikkeissa kuten esimerkiksi viinissä, eräissä juustoissa tai soijakastikkeessa. Erytritol on täysin kaloriton makeuttaja, joka ei aiheuta verensokerin heilahteluja tai reikiä hampaisiin. Erytritol imeytyy ohutsuolessa ja poistuu virtsan mukana, minkä ansiosta se ei aiheuta vatsavaivoja samalla tavalla kuin paksusuolessa imeytyvät sokerialkoholit kuten ksylitoli.

Erytritol on n. 60-70% sokerin makeudesta, ja kiteisen rakenteensa ansiosta se on oiva sokerin korvike. Erytritol soveltuu erittäin hyvin leivontaan, yleiseen makeuttamiseen ja makeisten valmistamiseen. Hiivalla kohotettavat leivonnaiset vaativat hieman normaalia pidemmän nostatusajan. Ripottele erytritolia lettujen ja pannukakkujen päälle, korvaa sillä leivontaohjeiden sokeri tai osa siitä, käytä sitä kahvin makeuttajana tai pirtelöissä." (Lähde)

Stevioliglykosidit
"Stevian makeuttavat ominaisuudet havaitsivat Etelä-Amerikan alkuperäiskansat jo yli tuhat vuotta sitten. Guarani-intiaanit ovat makeuttaneet stevialla mate-juomansa ja käyttäneet sitä myös yrttilääkinnässä. Sittemmin steviaa on käytetty runsaasti mm. Japanissa, Kiinassa ja Brasiliassa. Japanissa sen osuus makeutusainemarkkinoista on 40%, Yhdysvalloissa yli 20%. Minkäänlaisista käyttöön liittyvistä haittavaikutuksista sen paremmin Japanissa kuin Etelä-Amerikassakaan ei ole näyttöä. EU:ssa stevia sai kuitenkin hyväksynnän elintarvikekäyttöön vasta joulukuussa 2011. Se lasketaan lisäaineeksi, jolle on myönnetty ekoodi E960.

Stevia-kasvi saa makeutensa stevioliglykosidi-nimisistä yhdisteistä. Makein näistä glykosideista on Rebaudiosidi A, Reb-A. Makeuttajaksi myytävät steviatuotteet täyttävät tietyt puhtausvaatimukset, joiden mukaan tuotteen pitää sisältää yli 95% stevioliglykosidia. Stevia on maultaan äärimmäisen makea, joten sitä kannattaa lisätä vähitellen ja maistellen. Liiallisesti annosteltuna se aiheuttaa lakritsimaista, kitkerää jälkimakua. Se kestää hyvin korkeita lämpötiloja, ja sitä voidaan käyttää leivonnassa ja kuumissa juomissa." (Lähde)


Supermarketeista saa mm. näitä:
Hermestas SteviaSweet Crystal - sekoitus erytritolia (suurinosa) ja stevioliglykosideja.
Muut Hermesetaksen SteviaSweetin pääosin stevioliglykosideista.
(älä sekoita perinteiseen Hermesetakseen, mikä ei ole steviaa nähnytkään)
Paremmin varustelluista kaupoista tai terveys-/fitnessmyymälöistä löytyy laajemmin valikoimaa kyseisistä tuotteista.
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.