5.2.2016

Perinteiset Voisilmäpullat - ihan parhautta ja Laskiaispullavinkki

Mulle voisilmäpullat on jotenkin ihan klassikoita - ja niin nostalgisia. Rakas mummini leipoi ihan parhaita pullia ja aina tulee hänet mieleen, kun näitä teen. Samaan makuun en kykene ikinä mutta tällä kertaa näillä pääsin jo aika lähelle täydellisyyttä. Sitä 'mummin leipomaa' -makua, kun ei itse ikinä voi oikeastaan edes saavuttaa...

Näitä leivottiin toissa viikonloppuna uuden astiakoneemme kunniaksi :). Hyviä syitä leipoa on siis useita - kunhan ne tilaisuudet vain muistaa käyttää :D. Pullille oli kyllä tilausta myös sen vuoksi, että yksi rakentamisen aikainen ystävämme tuli kylään, joka aina osaa arvostaa hyviä leivonnaisia.


Pullataikinan resepti on se ihan perinteinen, mikä löytyy monen jauhopussinkin kyljestä. Blogistani sen löytää täältä. Pullanleivonta on oikeastaan aika taitolaji. Siinä pitää olla ns. tuntuma taikinaan: taikinan pitää olla tarpeeksi pehmeää (ei liikaa jauhoja) ja siinä tulee myös olla tarpeeksi hyvä sitko. Tarkkaa jauhomäärää ei oikein pysty antamaan sillä jotkut jauhot ovat kuivempia kuin toiset ja siksi tarvittava jauhomäärä voi vaihdella leivontakerrasta toiseen. Tämä tuntuma oikeasta taikinan koostumuksesta tulee mielestäni vain leipomalla eli kokemuksen kautta, mutta ohjeita noudattaenkin voi päästä lähelle parhautta - toki myös sattumankin kautta :).

Huomaa myös laskiaspullavinkki tämän jutun lopussa :).



Perinteiset Voisilmäpullat

5 dl maitoa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 rkl vaniljasokeria
1 tl suolaa
1 muna
2 pussia kuivahiivaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia/voita/kookosöljyä

Täytteeksi kunnon voita
Voiteluun 1-2 kananmunaa
Pinnalle sokeria

1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöistä kuumemmaksi.

2. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna.

3. Lisää osa jauhoista ja toinen pussi kuivahiivaa jauhojen päälle. Sekoita kunnolla.

4. Lisää taas jauhoja ja toinen kuivahiivapussillinen. Jatka vaivaamista.

5. Sulata margariini ja sekoita loppuvaiheessa taikinaan.

6. Jatka jauhojen lisäämistä kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja vähitellen, jotta niitä ei tule liikaa. Taikina saa jäädä mielellään löysähköksi kuin liian kovaksi ja kuivaksi. Paras on sopivan pehmeä (alustamisen aikana voi sitten vielä lisätä jauhoja, jos taikina on vähän liian löysää). Vaivaa kunnolla, jotta saat taikinasta kimmoisan.

7. Anna kohota vedottomassa paikassa liinan alla (esim. mikrossa tai uunissa) n. 40 minuuttia.

8. Kohottamisen jälkeen ota taikina leivinalustalle ja vaivaa siitä ylimääräiset kuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja jätä toinen osa leivinalustalle ja nosta toinen puolisko takaisin kulhoon liinan alle odottelemaan.

9. Vaivaa taikinasta pitkulanmallinen pötkö (käytä tarvittaessa jauhoja apuna) ja leikkaa siitä sopivan kokoisia paloja pullia varten. Pikkupullien koko on tosiaan pieni, eli taikinaa ei tarvitse paljon. Nämä pullat sopivat hyvin kämmeneni sisään ja aika nopeasti sen oikean määrän taikinaa oppii tunnistamaan jo pyörittämällä. Apuna voi myös käyttää vaakaa jos haluaa ihan tasakokoisia pullia. Siirrä pyöräyttämäsi pulla leivinpaperille pellille. 

10. Käsittele toinen taikinan puolisko joko samalla tavalla tai leivo erilaisia pullia siitä.

11. Kohota pullia leivinliinan alla n. 20-30 minuuttia. Kohottamisen jälkeen painele niihin sormenpäällä reikiä ja upota reikiin pieni pala voita.


12. Voitele pullat ja ripottele pullan keskelle sokeria (n. 0,5-1 tl per pulla)


13. Paista pullia uunissa 200-225 asteessa keskitasolla n. 10-20 minuuttia. Paistoaika riippuu uunistasi ja lämpötilasta sekä pullien koosta. Tarkkaile pullia koko ajan ja käännä peltiä tarvittaessa jos paistojälki on epätasainen. Ota ne ulos mielummin aavistuksen liian aikaisin kuin myöhään. Ylipaistetut pullat ovat yleensä kuivia.

14. Vedä pullat leivinpaperin kanssa pois pelliltä. Peitä ne toisella leivipaperilla ja leivinliinalla. Ja nauti mieluiten lähes uunituoreena :P.

Seuraavana päivänä pullista tulee kuin uunituoreita jos pyöräytät niitä hetken mikrossa.
Muista säilyttää pullat mahdollisimman ilmatiiviisti, niin pysyvät pehmeinä pidempään.
Jos pakastat, pakasta ihan tuoreina ja ime ylimääräinen ilma pakastepussista pois, niin pysyvät pakkasessa vieläkin parempina.




Laskiaispulla -vinkki

Nyt kun laskiainenkin kolkuttelee ovella ja moni varmaan jo kuolaa laskiaispullien perään, sopii tämä taikina myös hyvin niihin pulliin.

Laskiaispullat kannattaa leipoa reilun kokoisiksi, jotta ne on sitten kiva myös täyttää. Pinnalle voi ripotella esim. mantelilastuja ja paiston jälkeen koristella jäähtynyt pulla tomusokerilla.

Halkaise kypsä pulla niin,  että hattuosaan jää vähemmän pullaan (1/3).

Kaiva pullan alapohjasta vähän taikinaa pois, sekoita siihen esim. marsipaania/vadelmahilloa ja kermaa ja asettele täyte takaisin koloon.

Pursota sisään vielä kermavaahtoa ja aseta kansi paikoilleen.

Voit syödä pullan joko ihan sellaisenaan tai lautaselta kera kuuman kaakaon. 
-> Syntisen hyvää :P.
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.