9.4.2020

Rosmariini-Valkosipuli-Punaviini Nyhtölammas

Tässä muutama vuosi sitten julkaisemani taivaallinen lammasresepti. Tämä nyhtölammas on maustettu mm. rosmariinilla, sipuleilla ja punaviinillä. Eli hyvin yksinkertaisilla raaka-aineilla mentiin ja todella herkullista tuli. 2,3 kilon luullisen, tuoreen luomu karitsanpaistiin muhittamiseen uunissa meni noin seitsemän tuntia.

Tämän paistin myötä silmissä alkoi siintää unelma ovaalin mallisesta Le Creuset - padasta. Oma patani on perinteisen pyöreä eikä siihen oikein tällainen viulu istunut :). Löysin kyllä ihan täydellisesti sopivan vuoan tälle lihalle mutta vuokaan ei kuulunut kantta joten jouduin vuoan peittämään folioilla ja pinnalle laitoin vielä ison kattilan kannen painoksi. Hyvin lihan onnistui kyllä näinkin :).


#nyhtölammas #lammaspaisti #pääsiäinen #lammas #pääsiäislammas #murealammas #easter #easterlamb #tenderlamb


Rosmariini-Valkosipuli-Punaviini Nyhtölammas

n. 2,4 kilon tuore karitsanpaisti (luullinen)
4 dl vettä
5 dl punaviinia
1 dl kahvia
1 kpl liha Fond du Chef
8 salottisipulia
8-10 valkosipulia
tuoretta rosmariinia
1 rkl sinappia
rouhittua merisuolaa
rouhittua mustapippuria

1. Ota paisti huoneenlämpöön n. pari tuntia ennen valmistamisen aloittamisesta.

2. Putsaa liha eli irrota ylimääräiset rasvat ja kalvot. Rouhi pinnalle merisuolaa ja mustapippuria ja hiero se hyvin lihaan kauttaaltaan.

3. Kuumenna laakea paistinpannu ja laita pala voita pannulle. Lisää pari valkosipulinkynttä, mitkä on kevyesti murskattu veitsen laidalla ja muutama rosmariinin lehti. Ruskista paisti joka puolelta ja nosta pataan tai laakeaan vuokaan. 

4. Tee terävällä veitsellä koloja paistiin sinne sun tänne ja upota reikiin valkosipulinviipaleita ja rosmariinin lehtiä.

5. Kuori ja puolita salottisipulit. Kuori myös valkosipulinkynnet ja murskaa ne kevyesti. Ruskista niitä hetki pannussa voissa ja lisää lampaan rinnalle pataan/vuokaan.

6. Sekoita vesi, fondi, sinappi, 2 dl punaviiniä ja kahvi keskenään ja valuta lampaan päälle.


#nyhtölammas #resepti #vaihekuva #cooking #meat #lamb #easter


7. Peitä pata/vuoka kannella tai foliolla tiiviisti. Laita uuniin 125 asteeseen (mieluiten kiertoilma). Käännä paisti tunnin välein. Lisää välillä loraus punaviiniä, jos tuntuu tarpeelliselta. Itse taisin lisätä n. 3 dl paiston aikana punaviiniä, sillä laakea vuoka foliolla haihdutti varmaan enemmän kuin pata.

8. Tarkkaile lihan kypsyyttä viiden tunnin jälkeen. Kun paistista alkaa irrota lihaa haarukalla nyhtämällä on se valmista. Itselläni tosiaan meni kiertoilmauunissa se seitsemän tuntia tämän paistin nyhtökypsyyden saavuttamiseen. Moni asia voi vaikuttaa tähän eli uuni, vuoka/pata ja itse liha - joten siksi on hyvä tarkkailla paistia juuri tapauskohtaisesti.

9. Anna paistin levätä hetki uunista ottamisen jälkeen. Tarjoa joko suoraan noin tai sitten nyhdä valmiiksi ja sekoita liha paistamisessa käytettyyn nesteeseen.

Herkullista Pääsiäistä!

#pääsiäinen #pääsiäislammas #nyhtölammas #pulledlamb #easter #cooking

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.