14.4.2015

Mozzarellasalaattia, raakamakkaraa ja Viinipäiväntasaus

Osallistuimme tänä viikonloppuna järjestettyyn Viinipäiväntasaukseen. Tosin, viikolla näytti jo siltä, että ei osallistumisesta taida tulla mitään mutta lauantaina sainkin sitten pimskohtauksen ja ehdinkin pyöräyttää jotain sopivaa kyseiseen päivään. Noh, ihan kaikkien taiteen sääntöjen mukaan ei menty - eli kauhean suunnitelmallisia tässä ei siis oltu, mutta mukaan ehdittiin =).

www.pullantuoksuinenkoti.com

Meillä viinipäiväntasauksen menuun kuului grillikauden avajaisten kunniaksi grillattua ranskalaista Toulousen raakamakkaraa ja chorizoa. Aivan älyttömän hyvää. Siihen rinnalle tein yhden lempisalaateistani eli Mozzarellasalaatin. Lisäksi tarjottiin patonkia. Jälkkärinä oli ihanaa, ihan kaupasta ostettua hasselpähkinäjäätelöä :P. Ja koska Viinipäiväntasauksesta oli kysymys, oli pöydässä myös viiniä. Sain muuten mieheltäni täyden kympin tästä menusta :D.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Meidän perheessä se olen minä oikeastaan joka viiniä juon tai siis viiniä nautiskelen. Mies kyllä juo mutta kuulemma ei kauheasti maista eroja vaan viini on vain viiniä. Mieluiten juo olutta. Että sellainen miekkonen täällä :D. Saan ihan itse hypistellä viinejä alkossa, fiilistellä viinin aromeja ja tulkita viinin luonnetta. Mikään viiniasiantuntija en todellakaan ole, mutta nautiskelija kylläkin. Ja hamstraaja :D. Tekisi melkein joka kerta Alkon ohi kävellessä käydä hypistelemässä viinihyllyjen välissä ja ostaa kotiin hyllyntäytettä. Kulutus meillä on vaan tosiaan niin pientä, että hypistelyni on melkein jäänyt siihen pikkuviinipullojen hyllyn tuntumaan ;). Kuolaamaan olen kyllä eksynyt muille hyllyille :D. Ja pakko myöntää, kyllä niitä isojakin pulloja tulee aina silloin tällöin osteltua.

Viinipäiväntasauksen ruokaviiniksi valikoitui täten - jo ihan kokonsa puolesta - Place in the sun -punaviini. Kyseessä on reilunkaupan viini ja pullon vetoisuus on 0,375l. Sopivan kokoinen pullo sinänsä, sillä sain juoda sen lähes kokonaan itse :) ja hyvin upposi. Viini on sekoitus Cabernet Sauvignonia ja Shirazia Etelä-Afrikasta. Etiketissä lukee, että viini on keskitäyteläistä. Siitä voi aistia luumua ja marjoja sekä punaisia että tummia. Pehmeä ja mehukas paletti hienostuneita tanniineja. Etiketissä suositellaan nauttimaan viiniä grilliruokien, pizzojen ja pastojen kanssa, joissa on mm. tomaattia, oliiveja, kapriksia ja mustapippuria. Tämän kuvauksen myötä totesin tämän viinin sopivan hyvin Mozzarellasalaatin ja grillattujen raakamakkaroiden rinnalle. Ja niin se sopikin :). Viinillä oli myös mukava jatkaa iltaa vielä ruokailun jälkeen.

Ranskalaiset Toulousen raakamakkarat ostin Helsingin Ruoholahden Citymarketista, minne oli juuri tullut jokin erikoiserä niitä. En vain voinut vastustaa ;). Eli kyse oli heräteostoksesta. Raakamakkaroista minulle tulee aina mieleen Italianmatkamme ja siinä kaupassa makkaroiden äärellä matkasin jo Italiaan ja koin vastustamatonta himoa päästä taas kutittelemaan makunystyröitäni kyseisillä herkuilla. Itse en yleensä syö makkaraa, mutta raakamakkarat ovat asia ihan erikseen. Niissäkin on eroja, mutta nämä ainakin olivat todella maukkaita. Makkarat eivät oikeastaan kaipaa mitään seurakseen jotta makkaroiden maut tulevat kunnolla esille. 

Mozzarellasalaatti on tarpeeksi mietoa makkaroiden rinnalle ja kevensi myös hyvin kombinaatiota. Mozzarellasalaatin voi kukin koota oman makunsa mukaan. Tässä meidän lemppari.

www.pullantuoksuinenkoti.com


























Mozzarellasalaatti

1 ruukku jääsalaattia/friseesalaattia
2 mozzarellapalloa eli yhteensä 250 g
muutama isompi tomaatti
muutama kirsikkatomaatti
1/2 - 1 makea sipuli
tuoreita basilikan lehtiä
hyvää neitsytoliiviöljyä
balsamicoa
suolaa
sokeria
mustapippuria

1. Levitä salaatinlehdet pediksi lautaselle. 

2. Halkaise mozzarellapallot kahteen osaan ja viipaloi osat puolikuun mallisiksi viipaleiksi.

3. Halkaise isot tomaatit kahteen osaa ja viipaloi nekin puolikuun malliksi.

4. Leikkaa sipulista puolikkaita renkaita ja viipaloi kirsikkatomaatit.

5. Asettele tomaatit ja mozzarellaviipaleet vuorotellen ja lomittain, koristeellisesti salaattipedille. Ripottele päälle sipulilohkoja ja kirsikkatomaatin viipaleita. Koristele basilikanlehdin.

6. Mausta salaatti. Valuta pinnalle oliiviöljyä ja balsamicoa ohuena nauhana. Ripottele pinnalle vähän sokeria. Rouhi päälle vielä merisuolaa ja mustapippuria. (Voit myös sekoittaa nämä kaikki keskenään ensin ja sitten valuttaa kastikkeen salaatin päälle). Anna maustua mielellään ainakin tunnin verran jääkaapissa.

Viinipäiväntasauksesta voit lukea myös blogista Hellan ja Viinilasin välissä. Siellä Viinipäivän tasausta vietettiin kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Käy kurkkaamassa :).
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.