23.4.2015

Mansikkakermakakku liukuvärjäyksellä

Meillä vietettiin viikonloppuna tyttöni yökyläsynttäreitä (pikkasen viivästyneitä ;)), joihin tyttö oli saanut kutsua kaksi ystäväänsä. Vaikka kyseessä oli tosiaan vain pienimuotoiset 'juhlat' pitihän niissä olla kakkua tarjolla - tottakai! Eihän ne muuten olisi tuntuneet synttäreiltä.

Tämä kakku on herkullinen kaikessa yksinkertaisuudessaan. Haastetta tuo oikeastaan vain tuo liukuvärjäys, eli kerma pitää vatkaa kolmessa osassa ja kaksi osaa värjätä vähän eri sävyillä. Nestemäisillä sävyillä sävytettäessä varmaan värjäys voi toimia myös jo vatkattuun kermaan, eli silloin voi kaiken kerman vatkata ensin vaahdoksi ja vasta tämän jälkeen värjätä.

Itselläni olisi selkeästi tarvetta edelleenkin panostaa tuohon pursotustarvikeosastoon - mutta kyllä näilläkin selvittiin mitä kaapista löytyi! Samankokoisilla tyllilla olisi päästy tarkempaan pursotukseen ja näin ollen myös tasaisempaan liukuvärjäykseen - mutta ompa kakku näin ainakin enemmän itsetehdyn näköinen ;) - jos jotain hyvää tästä yrittää hakea ;).
Koska vieraita tosiaan oli kaksi meidän perheen lisäksi leivoin vähän pienemmän kakun, jotta se tulisi kerralla syödyksi ja näin kävikin. Tosin varmaan lähes kaikki ottivat santsipalan, joten olisi tästä riittänyt varmaan kymmenellekin hengelle. Mutta eikös kakkua pidä olla aina riittävästi eli niin, että halukkaat saavat sen toisen palan? Ja sopivasti sitä on jos vähintään yksi pala jää jäljelle ;). Tämäkin jäljelle jäänyt pala katosi myöhemmin, joten itseasiassa kaikki tuli syödyksi.

Mansikkakermakakku liukuvärjäyksellä

Kakkupohja:

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen:
1 dl vettä
1 tl sokeria
2 tl sitruunamehua

Täytteet:
1 pieni pilttipurkillinen mansikkasurvosta
+vähän sokeria makeutukseen

2 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria

Pinnalle:
2 dl kermaa (valkoisena)
1 rkl sokeria

2,5 dl kermaa (jaettuna ja kahden väriseksi värjättynä)
2 tl+2tl sokeria
pinkkiä pastaväriä

Lisäksi:
koristeeksi muutama mansikka
(hyytelösokeria+vettä)


1. Leivo ensin kakkupohja

Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita toisessa kulhossa jauhot leivinjauheen kanssa sekaisin ja sihtaa ne osissa muna-sokerivaahtoon ja kääntele joukkoon varosti puuharukalla.

Voitele ja korppujauhota pienehkö esim. 20 cm irtopohjakakkuvuoka. 
(Itse pingotan usein pohjan ja renkaan väliin vielä leivinpaperin, minkä leikkaan sitten saksilla vuoan muotoon renkaan ulkopuolelta ja voitelen ja korppujauhotan sitten tämän jälkeen.)

Kaada seos vuokaan ja paista 175 asteessa kiertoilmassa uunin keskitasolla n. 35 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsä. Tarkkaile kypsymistä kakkutikun avulla ja peitä kakku paiston aikana tarvittaessa esim. foliolla jos tuntuu ruskistuvan liikaa. Kakku on valmis, kun kakkutikkuun ei enää tartu taikinaa. Ota vuoka uunista ja jätä kakkupohja jäähtymään vuoassaan.

Kun kakkupohja on jäähtynyt irrota se varovasti vuoasta ja leikkaa kolmeen ohueen osaan.

2. Täytä kakku

Ota tarjoiluastia esille ja sekoita kostutusaineet keskenään. Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja valmista mansikkasose kotimaisista mansikoista, jos et käytä esim. jo valmiiksi pakastettua sosetta mitä itse käytin. Makeuta sose kevyesti.

Aseta alin kakkulevy tarjoiluastialle. Kostuta se ja levitä pinnalle puolet mansikkasoseesta ja puolet kermavaahdosta. Tee seuraava kerros samalla tavalla.

Aseta päällimmäinen kerros ja kostuta sekin vielä.

3. Koristele kakku

Ota kolme pursotuspussia esille ja valitse niihin tyllat mistä tulee tasaisen pyöreä pursotusjälki. Ota pussinsulkimet myös valmiiksi esille.

Vatkaa ensin valkoinen kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja laita pursottimeen tai toiseen kulhoon odottamaan. Sulje pursotuspussi esim. klipsillä/pussinsulkijalla.

Vatkaa sitten puolet värjättävästä kermasta hennon vaaleanpunaiseksi värjättynä ja laita odottamaan pursottimeen tai toiseen kulhoon. (pastaväri sekoittuu parhaiten vatkaamattomaan/vähän vatkattuun kermaan, mutta sitä voi kyllä lisätä vatkauksen jälkeenkin, jos kerma vielä kestää sekoittelun)

Lisää vatkauskulhoon loput kermasta sokereineen ja värjää tämä erä tummemman pinkiksi. Laita kerma pursottimeen odottelemaan pursotusta.Pursota kermaa vuorotellen kakun alareunasta ylöspäin. Kun pääset pintakerroksen reunalle levitä pursotus lastalla reunaa pitkin kakkua samalla pyörittäen.


Pursota pinta samalla tavalla. Aloita kakun reunalta ja etene kohti keskustaa. 
Pinnan levittäminen on vähän haasteellisempaa. Levitä ympyrän muotoisesti eli pursotusjälkeä seuraten.


Jos haluat, voit koristella kakun vielä mansikoilla ja kiillottaa mansikat vaikka hyytelösokerilla (valmista ohjeen mukaan). Jos käytät tässä pakastemansikoita, laita ne kakun pinnalle vasta juuri ennen tarjoilua, etteivät sulavat mansikat sulaessa valu kakun pinnalle.

Voit pursotella myös jäljelle jääneestä kermasta koristeita kakun pinnalle.


Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.