20.2.2015

Perinteinen Lihakeitto - nostalgisia makuja

Viimeaikoina on tullut muutamissa pöytäkeskusteluissa puheeksi perinteinen lihakeitto ja se, ettei sitä tule kovinkaan usein itse tehtyä vaikka hyvää onkin. Toiveita lihakeiton suuntaan on sadellut myös jo useamman kerran omalta perheeltäni ja siitä kypsyikin idea tähän kokkailuun. 

Muistan, kun mummini teki lihakeittoa ja minua silloin ällötti se harmaa vaahto pinnalla, mitä piti kuoria. Itse en siis ennen tämän keiton valmistamista ollut ikinä tehnytkään lihakeittoa ja voin sanoa, että pelko oli turhaa ja myös kuvitelmat sen 'vaivalloisuudesta' ihan vääriä. Lihakeitosta tuli todella hyvää ja loppujen lopuksihan se valmistuu hyvinkin yksinkertaisista raaka-aineista ja on lisäksi puhdasta, terveellistä ja kevyttä ruokaa. Koska olin lihakeiton suhteen ensimmäistä kertaa asialla käytin oppaanani Marttojen lihakeitto-ohjetta. Tämä on siis sovellus tuosta reseptistä. 

Lihaksi ostin Prismasta Tammisen Rotukarja Naudan keittolihaa makuluulla. Tein keittoa kerralla valtavan satsin, jotta samalla vaivalla sitä voidaan sitten syödä parikin päivää. Tästä keitosta siis riittää varmasti ainakin kymmenelle hengelle tai viisihenkiselle perheelle kahdeksi päiväksi. Tietty jos keittoa lapioidaan useampi lautasellinen per henkilö voi riittävyys olla kyseenalaista ;). Keitto paranee seuraavaa päivää kohden, joten jo siksikin on suositeltavaa tehdä sitä kerralla enemmän.

www.pullantuoksuinekoti.com

Perinteinen Lihakeitto
iso kattilallinen, n. 10 annosta

n. 1,3 kg: naudan keittolihaa ja 2 kpl makuluuta
2,5 litraa vettä
3 tl suolaa
15 kokonaista maustepippuria
15 kokonaista valkopippuria
2 laakerinlehteä
1 iso keltasipuli

300 g palsternakkaa
300 g porkkanaa
130 g purjosipulia
130 g selleriä
130 g lanttua

800-900 g perunoita
(vihannekset ja perunat punnittu kuorittuina)

Lisäksi:
ripaus mustapippuria, ripaus valkopippuria, 2 tl häränlihafondia, tuoretta persiljaa (ja suolaa)


1. Huuhtele lihapalat nopeasti kylmällä vedellä ja aseta ne kattilaan (kokonaisina) haaleaan veteen. Lisää mausteet ja silputtu sipuli. Keitä keskilämmöllä n. 1,5h - 2 h. Kerää keittämisen alkuvaiheessa pinnalle muodostuva harmaa vaahto pois.

2. Kuori ja paloittele vihannekset pieniksi paloiksi erilliseen kulhoon. Tee sama perunoille.

3. Kun liha on kiehunut toista tuntia nosta se kattilasta leikkuulaudalle odottamaan paloittelua. Siivilöi liemi ja laita se takaisin kattilaan. Heitä liemen mausteet pois. Lisää kattilaan pilkotut vihannekset ja keitä n. 15 minuuttia.

4. Paloittele liha pieniksi paloiksi odottaman sen lisäämistä keittoon (poista rasvat tässä vaiheessa).

5. Lisää keittoon perunat ja vähän myöhemmin lihapalat sekä mausteet. Keitä n. 15-20 minuuttia kannen alla, kunnes perunat ovat kypsiä.

6. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa esim. suolaa. Silppua joukkoon kunnolla tuoretta persiljaa. Anna keiton levähtää hetki ennen tarjoamista, jotta maut pyöristyvät.

7. Tarjoa esim. hapankorppujen tai näkkileipien ja maustekurkkujen kera.
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.