3.8.2013

Ihan paras saaristolaisleipä

Tällä reseptillä saat leivottua ihan parasta saaristolaisleipää. 

Olimme taannoin ystävillämme syömässä ja siellä tarjottiin rouvan itse tekemää saaristolaisleipää. Pakko oli kysyä, millä reseptillä leipä oli tehty sillä se oli ehdottomasti parasta mitä ikinä olimme maistaneet. Niin pehmeää ja maukasta. Resepti olikin naapurilta saatu joka taasen oli saanut sen joltakin muulta. 
Tällaiset reseptit ovat kyllä sitä reseptien parhaimmistoa :).

Pullantuoksuinen koti

Saaristolaisleipä (3 kpl)

8 dl omenatuoremehua
50 g tuorehiivaa
2 rkl suolaa
2 dl tummaa siirappia
4 dl (250g) kaljamallasta
4 dl ruisjauhoja
2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
9 dl vehnäjauhoja

Vuokien voiteluun:
esim. auringonkukkaöljyä

Sivelyyn:
2 rkl siirappia
2 rkl vettä

1. Lämmitä mehu kädenlämpöiseksi ja liota hiiva joukkoon. Lisää suola, siirappi, maltaat, ruisjauhot sekä auringonkukansiemenet ja sekoita tasaiseksi.

2. Lisää vehnäjauhot pikkuhiljaa ja sekoita kimmoisaksi. Ripottele taikinan päälle hieman jauhoja ja laita kohoamaan vedottomaan paikkaan liinan alle noin tunniksi.

3. Nujerra kohonnut taikina ja jaa kolmeen öljyllä voideltuun vuokaan. 
Anna leipien kohota liinan alla noin tunti. 

4. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista leivät uunissa kypsiksi. Voitele leivät noin puolessa välissä paistamista. Kiertoilmassa kypsyminen kesti vain puolituntia, ilman kiertoilmaa kestää tod. näk. n. 45 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä kakkutikulla. Varo paistamasta liian kauan, ettei tule kuivia leipiä.

5. Nosta leivät vuokineen ritilälle jäähtymään leivinliinan alle.

ps. alkuperäisessä reseptissä hiivaa oli 100 g, mikä on mielestäni liikaa. Itse leivoin tällä 50 grammalla ja leivät onnistuivat täydellisesti.

Pullantuoksuinen koti


Voit seurata postauksiani myös Facebookissa 



Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.