5.4.2015

Ihanista ihanin Tiramisu

Viime kesänä Italiassa yhdessä ravintolassa Gardajärven rannalla söin niiin älyttömän hyvää tiramisua, että muistan vieläkin kuinka ihanalta se maistui. Siitä lähtien on haaveillut tiramisusta ja suunnitellut, että tekisin sitä myös itse - tavoitteena tietysti sama taivaallinen makukokemus. Rima oli siis hyvin korkealla ja olen joutunut tekemään aika lailla tutkimustöitä, jotta olen päässyt sisälle tiramisujen maailmaan. Ideoita nappasin mm. täältä. Viimekesäisen Italian matkan reportaasi taasen löytyy täältä

Tänä vuonna aiomme jälleen matkustaa noihin maisemiin :) ja pitää varmaan käydä uudelleen maistamassa tuota Tiramisua uusien ideoiden toivossa.

Unelmieni Tiramisu: Tiramisu á la La Terazzina, Gardalake

Tiramisukakuista versioita on monia ja monen mielestä varmaan joku muu on juuri se oikea. Minun oikeaan tiramisuun ei ole käytetty keksejä vaan kakkupohjaa eikä mantelilikööriä vaan Marsalaa. Myöskään tämä tiramisu ei sisällä kuohukermaa vaan on täytteessä on valkuaisia, keltuaisia ja aitoa, italialaista mascarponea. Valkuaiset voi tosin korvata kermalla, jos niin haluaa, ja sekin on kuulemma aivan oikea tapa valmistaa tiramisua - valinnanvapaus näin ollen jää kokille :).

Kaikkein upein kakku tulisi varmaan säädettävällä, teräväkulmaisella neliöreunalla, mihin kakun voisi koota. Sellaista en kuitenkaan vielä omista, joten sillä mentiin mitä oli. Olisin niin halunnut kakusta neliskanttisen mutta en uskaltanut ottaa riskiä kokoamisen suhteen joten käytin sitten pyöreätä irtopohjakakkuvuokaa, mistä saa tukea myös kokoamisvaiheessa. Maku ennenkaikkea ja hieno tästä tuli näinkin :)! 

Kaiken lisäksi Tiramisu sopii mielestäni hyvin myös Pääsiäiseen ja siksi tällä kertaan tein meille pääsiäiskakuksi sellaisen.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Ihanista ihanin Tiramisu

Kakkupohja

6 kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl erikoisvehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
+ vuoan voiteluun margariinia ja korppujauhoja

1. Vaahdota sokeri ja munat keskenään kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

2. Sekoita jauhot ja vaniljasokeri hyvin keskenään. Sihtaa ja sekoita ne osissa sokeri-munavaahtoon siivilää ja puuhaarukkaa apuna käyttäen.

3. Aseta leivinpaperi irtopohjakakkuvuoan pohjalevylle niin, että se jää pohjan ja renkaan väliin. Leikkaa ulkopuolelta ylimääräinen paperi pois. Voitele ja korppujauhota vuoka. (Irtopohjavuoka paras, sillä silloin voit käyttää reunaa apunasi kokoamisessa.)

4. Paista 175 asteessa kiertoilmassa n. 35-45 minuuttia (huom! uunit ovat erilaisia - tarkkaile kakkuasi) tai kunnes kaku on kypsää. Peitä kakku foliolla paiston aikana, jotta pinta ei ruskistu liikaa. Kokeile välillä kypsyyttä kakkutikulla kakun keskeltä. Kakku on kypsä kun taikinaa ei tartu puutikkuun.

5. Jäähdytä kakku ja irrota se varovasti vuoasta. Vedä ensin veitsellä renkaan reunaa pitkin varmistaaksesi, ettei se ole tarttunut vuokaan.

6. Leikkaa kakku levyiksi vasta kun se on jäähtynyt. Paras leikkuutulos tulee seuraavana päivänä. Sahalaitainen veitsi on hyvä valinta. Tasoita pintakerros veitsellä leikkaamalla korkeammat reunat, jos kakkupohja esim. menee keskeltä vähän kasaan.



Täytteet, kostutus ja kokoaminen

6 tuoretta kananmunaa
1,25 dl espressoa
 7 rkl Marsala -viiniä
2 tl vaniljatiivistettä
8 rkl sokeria
500 g italialaista mascarponea
+ pinnalle kaakaojauhetta (reilun kaupan)


Valmista kostuke:

Sekoita 1,25 dl espressoa, 3 rkl Marsalaviiniä, 2 rkl sokeria ja 2 tl vaniljatiivistettä keskenään ja jätä odottamaan.

Valmista täytteet:
Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset,
joista keltuaiset käytät toiseen täytteeseen ja valkuaiset toiseen
1. Vatkaa ensin 6 valkuaista oikein kovaksi vaahdoksi omassa kulhossaan ja mascarpone tasaiseksi omassa kulhossaan.

2. Esivalmistele vesihaude. Vatkaa sitten 6 keltuaista, 4 rkl Marsalaviiniä ja 6 rkl sokeria kuuman kestävässä kulhossa/kasarissa sekaisin. Aseta kulho helmeilevään vesihauteeseen liedelle ja vatkaa tehosekoittimen kolmosnopeudella n. 5-8 minuuttia kunnes seos on paksumpaa ja vaaleampaa. Lopeta vatkaaminen vasta, kun nostat kulhon pois liedeltä. Sekoita tämän jälkeen nopeasti mascarpone vaahdon joukkoon.

3. Lisää keltuais-mascarponevaahtoon puolet valkuaisvaahdosta ja sekoita puuhaarukalla varovasti käännellen vaahto tasaisesti joukkoon. Lisää loput valkuaisvaahdosta ja sekoittele tasaiseksi.

4. Aseta ensimmäinen kakkupohjalevy tarjoilu astialle ja kostuta se 1/3:lla kahvi-marsalaseosta. Lusikoi 1/3 täytteestä pinnalle ja jatka kokoamista samaan malliin. Kun olet peittänyt ylimmän kerroksen vaahdolla sihtaa kakun pinnalle kunnon kerros kaakaojauhetta. (voit käyttää kakkupohjan rengasta tukemassa ja tiivistämässä kakkua kokoamisen ja säilytyksen ajan)

Kakku on periaatteessa valmis tarjottavaksi vaikka heti, mutta parasta se on mielestäni seuraavana päivänä ja sitä seuraavana jolloin kakkupohjat ovat hyvin imeneet itseensä makuja ja kosteutta täytteestä.

Kaakaojauhe kannattaa tupruttaa pinnalla vasta ennen tarjoamista - tai ainakin laittaa tuore kerros, sillä jauhe imee itsensä kosteutta täytteestä.


Vinkkejä:
  • .Mascarponen voi korvata hyvin myös maustamattomalla tuorejuustolla. Joskus voi olla myös tarve tehdä kakusta laktoositonta. Esim. Philadelphialta löytyy laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa, missä on kuitenkin reilummin rasvaa kuin vastaavissa muissa eli sillä pääsee mielestäni lähimmäksi mascarponea. 

  • Valkuaisten sijaan voit myös käyttää 3 dl kuohukermaa. Valkuaisten kanssa kakku on kyllä huomattavasti kevyempi mutta molempi tapa on ns. oikea tapa :))


Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.