6.8.2016

Intialainen Kookos-kana

Tästä ruoasta on meidän perhepiirissä tullut jo niin klassikko, että oli aika vihdoin ryhdistäytyä ja laittaa resepti myös tänne blogiin :). Kookos-kana nimellä kulkevasta kastikkeesta on useita versioita ja se onkin hyvin sovellettavissa aina tilanteen mukaan. Resepti ei myöskään ole ihan tarkka vaan mitat ovat pääsääntöisesti noin mittoja sillä tätä ruokaa kokkaan ihan vapaalla kädellä ja mututuntumalla - maistellen pääsee omaan makunsa mukaiseen täydelliseen lopputulemaan. Myös raaka-aineet vaikuttavat, esim. mausteilla on iso merkitys. Luomumausteissa ja tuoreissa, etnisistä kaupoista hankituista mausteissa on ihan eri aromit kuin markettihyllyn perusmausteilla. Suosittelen siis panostamaan nimenomaan mausteiden laatuun.

Tässä laitoin reseptiin broilerin rintafileitä, mutta olen siis käyttänyt tähän ruokaan myös broilerin sisäfileitä (myös marinoituja), ohutleikkeitä, minuuttipihvejä, suikaleita ja rintafileitä. Myös paistileikkeet käyvät.

Kookosmaidoissa on paljon eroja. Älä valitse kevyttä vaan sellainen, missä kookospitoisuus on mahdollisimman korkea. Lidlin kookosmaito on hyvää, sillä siinä on suurin osa juuri sitä hyvää valkoista kookosta. Toinen suosikkini on Bionan luomukookosmaito, makunsa vuoksi.

Tässä ruoassa käytin ystävältäni saamaani Tandoori masala -mausteseosta. Aiemmin olen käyttänyt Garam masalaa tähän ruokaan. Molemmat ovat todella hyviä. Tandoori masala on mielestäni voimakkaampaa ja ehkä kyllä myös hivenen parempaa - tosin syy voi piillä ihan mausteseoksessa itsessään, sillä tämä ystävältäni saama on tuomisia Dubaista mausteiden tuoretiskiltä, kun Garam masalani on taasen ostettu Punnitse ja Säästä -liikkeestä.

Vaikka näissä mausteseoksissa on mausteita iso liuta, tykkään yleensä lisätä vielä jeeraa eli juustokuminaa ja kurkumaa.

Ruokaan saa myös ihan eri twistin, jos jaksaa nähdä vähän enemmän vaivaa ja marinoida sekä grillata kanapalat ennen kastikkeeseen lisäämistä. Tällä kertaan tein juurin näin, lomalla kun on kerrankin aikaa panostaa ja grillikin hyvin hollilla.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Intialainen Kookos-kana

n. 1 kg broilerinfileitä
kreikkalaista- tai turkkilaista jogurttia
tandoori masalaa
seesamiöljyä

oliiviöljyä ja voita
1 sipuli
2-3 isoa valkosipulinkynttä
1 prk (400g) kookosmaitoa
1 prk tomaattimurskaa
tandoorimasalaa/garammasalaa
jeeraa
kurkumaa
rouhittua mustapippuria
(sahramia)
1 kpl fond du chef Kana
ripaus sokeria tai loraus hunajaa
kookoshiutaleita
tuoretta korianteria
(vaaleaa Maizena -suurustetta)

Lisäksi:
basmatiriisiä

Kurkkuraitaan:
kurkkua
kreikkalaista/turkkilaista jogurttia
suolaa, valkosipulia ja tandoorimasalaa/jeeraa, loraus hunajaa



Marinoi kanat: Laita kulhoon n. 1-1,5 dl kreikkalaista jogurttia ja lisää joukkoon n. 0,5 rkl tandoori masalaa ja seesamiöljy, sekoita ja sekoittele kanapalat joukkoon. Jos käytät rintafileitä, leikkaa ne tässä vaiheessa jo kahteen osaan. Jätä marinoitumaan ainakin tunniksi. Jos meinaat valmistaa ruoan tunnin sisällä, jätä marinoitumaan huoneen lämpöön.

Grillaa kanapalat grillissä niin, että saavat väriä. Voit myös toki grillata ne uunissa tai vain paistaa paistinpannulla.

Hienonna sipuli ja valkosipuli ihan pienen pieniksi. Pieni tehosekoitin/silppuri on ihan ykkönen tässä hommassa.

Laita pannulle oliiviöljyä ja nokare voita, kuumenna ja lisää sipulit. Kuullota hetki. Lisää ripaus masalaa, jeeraa ja kurkumaa ja lämmitä niitä vielä vähän aikaa sekoitellen.

Kaada sipuli-mausteseoksen päälle tomaattimurska ja kookosmaito ja sekoittele hetken. Jos haluat kastikkeesta tukevampaa, lisää kookosmaidosta vain se valkoinen osa.

Halutessasi pieni vielä vähän kanapaloja ja lisää ne kastikkeeseen.

Sekoita joukkoon fondi, rouhi vähän mustapippuria, lorauta hunajaa (tai sokeria) ja noin 1 dl kookoshiutaleita. (Lisää ripaus sahramia). Sekoittele ja jätä muhimaan. Tästä tulee aina vaan parempaa mitä pidempään muhii.

Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, voit suurustaa sitä Maizena -kastikesuuruksella.

Ruoan kyytipojaksi sopii hyvin kurkkuraita, mikä on myös helppo tehdä:
raasta n. puolikas kurkku kulhoon, sekoita joukkoon n. 2 dl kreikkalaista jogurttia, puristettua valkosipulia ja mausteita. Tarkista maku ja laita suoraan tarjolle tai laita jääkaappiin odottamaan.

Viimeistele ruoka tuoreella korianterilla ja tarjoa basmatiriisin ja kurkkuraidan kera.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.