5.6.2016

Grillihampurilaiset - helposti herkkua pöytään

Kesäloman alkamisen kunniaksi meillä herkuteltiin hampurilaisilla. Niitä tulee yllättävän harvoin tehtyä mutta nyt taas, kun grillikausi on kuumimmillaan, niin ne tuovat kyllä kivaa vaihtelua pihveille ym. perinteisille grilliruoille. Lisäksi, kun hampurilaispihvit grillaa niihin tulee ihan oma, herkullinen makunsa.

Meillä tämä setti tehtiin vähän niin kuin pikaruokaperiaatteella. Käytettiin kaupan hampurilaissämpylöitä (Pirkka) ja tarjolle laitettiin vähän sitä sun tätä, niin jokainen sai koota mieleisensä burgerin. Ja tyttöni itseasiassa valitsi hampurilaissämpylän sijaan ruisleivän, eli teki itselleen ruisburgerin.

Jauhelihapihvit kutistuvat yllättävän paljon, kun ne paistaa. Tein näistä tosi isoja ja silti jäivät ehkä vähän pieniksi. Pihvejä oli 10 joten jos tämän saman määrän mitoittaa kahdeksaan pihviin, voisi niistä saada riittävän isoja. Nuo Pirkka -sämpylät ovat kuitenkin isoja hampurilaissämpylöitä joten pihvien mitoituksen sämpylöineen toivoisi menevän nappiin :).

Jauhelihapihvejä voi maustaa monilla tavoin, mutta mielestäni hampurilaisten väliin sopii ihan yksinkertaisimmista yksinkertaisimmat - eli suola ja pippuri riittää. Täytteissä on kuitenkin paljon makua. Jauhelihan laadusta riippuu myös aika paljon, kuinka pihvit pysyvät koossa. Me käytimme näihin pihveihin Pirkka 17% naudan jauhelihaa. Pysyivät suht ok koossa, vain yksi pihvi vähän hajosi.

Pihvien lisukkeeksi voi vielä tehdä jonkin salaatin, jos kaipaa vähän muutakin. 
Meillä kyytipoikana oli eiliseltä ylijäänyttä mozzarellasalaattia, mutta minä taisin olla ainoa joka sitä söi - sillä moni meidän perheestä söi kaksi hampurilaista eikä masuihin yksinkertaisesti enää mahtunut muuta :).

www.pullantuoksuinenkoti.com

Grillihampurilaiset

8 hampurilaissämpylää

1,2 kg naudan jauhelihaa
1,5 tl suolaa
mustapippuria

3 isohkoa tomaattia
Aura -sinihomejuustomurua
sulatejuustoviipaleita
maustekurkkuviipaleita
punasipulia ohuina siivuina
jääsalaattia
hampurilaismajoneesia
salsaa
ketsuppia
srirachaa

1. Murusta jauheliha kulhoon ja sekoita mausteet joukkoon. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele jauhelihasta palloja. Taputtele/litistele pallot esim. leipälautasella (saat suurinpiirtein saman kokoisia) littaniksi ja laita odottamaan paistamista.

2. Asettele muut tarveaineet valmiiksi pöytään tai esim. tarjottimelle ja kanna terassille.

3. Grillaa pihvit ja sämpylät grillissä. Nämä valmistuvat nopeasti joten pöytään voi kutsua jo, kun grillille mennään.

4. Jokainen kokoaa haluamansalaisen hampurilaisen. Omaani laitoin pihvin lisäksi tomaattia, punasipulia, maustekurkkua, auramurua, salsaa ja srirachaa. Tuli todella hyvää eikä makukokemus jäänyt yhtään vajaaksi vaikka majoneesin ja sulatejuuston jätin pois. Aura maistui ihanasti ja sriracha toi mukavaa potkua burgeriin. Hampurilaismajoneesi on aika dominoiva, esim. mieheni kun laittoi myös sitä, niin ei kuulemma maistanut auramurua enää laisinkaan..

Ja jälkiruoksi sopii hyvin vaikka vaniljajäätelö raparperikompotin ja kinuskikastikkeen kera :P.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.