Paras täytekakkupohja

Kakkupohjien hyvä perusresepti on:

1 osa kananmunia
1/2 osa sokeria
1/2 osa jauhoja
0,5 tl leivinjauhoja per 1 dl jauhoja

Tällä tavalla voit säveltää kakun juuri sen kokoiseksi kuin haluat, eli jos haluat käyttää vaikka 5 kananmunaa, laitat 'puolet' siitä eli 2,5 dl sokeria ja 2,5 dl jauhoja ja 1,25 tl leivinjauhetta.


Tässä hyviä kakkupohjareseptejä, joita itsekin käytän säännöllisesti. 
Suosikkini on kakkupohja nro 1 :)


Kakkupohja nro 1: (iso kakku)
(Kakkuvuoan halkaisija 26 cm)

Tästä tulee yksi reilun kokoinen kolmekerroksinen kakku (kaksi täytekerrosta, kolme levyä).
 • 6 munaa
 • 3 dl hienoa sokeria (tavallinenkin käy, hieno sokeri vatkautuu paremmin)
 • 2 dl erikoisvehnäjauhoa
 • 1 dl perunajauhoa
 • 1,5 leivinjauhetta
 • 1 tl vaniljasokeria
 1. Vaahdota sokeri ja munat keskenään kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun siitä vaahdon päälle tehdyt kiekurat viipyvät hetken vaahdon pinnalla.
 2. Sekoita jauhot hyvin keskenään ja sihtaa ne osissa varovasti esim. puuhaarukalla käännellen vaahdon joukkoon (siivilän läpi).
 3. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Jos käytät irtopohja kakkuvuokaa, laita mieluiten pohjalle leivinpaperia niin, että se jää pohjan ja renkaan väliin. Kaada taikina vuokaa ja tasoita tarvittaessa.
 4. Paista 175-200 asteessa kiertoilmassa n. 45 minuuttia (uunista riippuen) tai kunnes kakku on kypsää. Peitä kakku foliolla paiston puolivälissä, jotta pinta ei pala. Kypsyyttä on kätevä kokeilla kakkutikulla. Kakku on kypsä kun taikinaa ei enää tartu puutikkuun.
 5. Jäähdytä kakku ja irrota varovasti vuoasta (liuta esim. veistä vuoan reunaa pitkin, jotta saat kakun irti rikkomatta sitä.)
 6. Leikkaa kakku levyiksi vasta kun se on kokonaan jäähtynyt. Sahalaitainen veitsi on hyvä valinta.  
Kakkupohja nro 2: (ihanan pehmeä)
(kakkuvuoan halkaisija min 20 cm - max 24 cm)
 • 4 munaa
 • 2 dl hienoa sokeria
 • 2 dl perunajauhoa (tai 1dl vehnäjauhoja ja 1 dl perunajauhoja)
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 1 tl vaniljasokeria
 1. Vaahdota sokeri ja munat keskenään kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. (Vaahto on sopivaa, kun siitä vaahdon päälle tehdyt kiekurat viipyvät hetken vaahdon pinnalla.) 
 2. Sekoittele perunajauho+leivinjauheseos siivilän läpi puuhaarukalla varovasti käännellen vaahdon joukkoon. 
 3. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Jos käytät irtopohja kakkuvuokaa, laita mieluiten pohjalle leivinpaperia niin, että se jää pohjan ja renkaan väliin.
 4. Paista 175-200 asteessa kiertoilmassa (uunista riippuen) n. 40-45 minuuttia kunnes kakku on kypsää. Peitä kakku foliolla paistamisen puolessa välissä, jotta pinta ei pala. Kokeile kakun kypsyyttä loppuvaiheessa puisella kakkutikulla (Kakku on kypsä kun taikinaa ei enää tartu puutikkuun)
 5. Jäähdytä kakku ja irrota varovasti vuoasta (liuta esim. veistä vuoan reunaa pitkin, jotta saat kakun irti rikkomatta sitä.)
 6. Leikkaa kakku levyiksi vasta kun se on kokonaan jäähtynyt. Sahalaitainen veitsi on hyvä valinta.  

Kakkupohja nro 3: kerroskakkuun (vuoat esim. 26 cm ja 20 cm)
 • 8 munaa
 • 4 dl sokeria
 • 3 dl erikoisvehnäjauhoa
 • 1 dl perunajauhoa
 • 2 leivinjauhetta
 • (1 tl vaniljasokeria)
 1. Vaahdota sokeri ja munat keskenään kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun siitä vaahdon päälle tehdyt kiekurat viipyvät hetken vaahdon pinnalla.
 2. Sekoita jauhot hyvin keskenään ja sihtaa ne osissa varovasti esim. puuhaarukalla käännellen vaahdon joukkoon (siivilän läpi).
 3. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoat. Jos käytät irtopohja kakkuvuokaa, laita mieluiten pohjalle leivinpaperia niin, että se jää pohjan ja renkaan väliin.
 4. Paista 175-200 asteessa kiertoilmassa (uunista riippuen) n. 40 minuuttia, kunnes kakut ovat kypsiä. Peitä kakkujen pinnat foliolla paiston puolivälissä. Kakun kypsyyttä on kätevä kokeilla kakkutikulla. Kakku on kypsä kun taikinaa ei enää tartu puutikkuun. Pienempi kakku kypsyy nopeammin.
 5. Jäähdytä kaktu ja irrota varovasti vuoista (liuta esim. veistä vuoan reunaa pitkin, jotta saat kakun irti rikkomatta sitä.)
 6. Leikkaa kakut levyiksi vasta, kun ne ovat kokonaan jäähtyneet. Sahalaitainen veitsi toimii tässä hyvin.  

15 kommenttia:

 1. Käytin reseptiäsi nro. 2 ja kakkuni meni täysin pilalle!!! Seurasin reseptiä tarkalleen ja kaikki tehtiin kuin ohjeessa! Kakkuni pinta paloi ja se oli silti kuin vettä sisältä?!? Täytyy sanoa että olen todella pettynyt. Kannattaisi varmaan kokeilla uudestaan reseptiä ja korjata se!! Terveisin täytyy-aloittaa-leipominen-alusta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tosi ikävää, että kakkupohjasi epäonnistui. Itse käytän näitä reseptejä ja aina onnistun joten en ymmärrä missä meni vikaan. Voisiko olla että vaahto ei ollut tarpeeksi tukevaa? Jos kakku alkaa ruskistumaan liikaa kannattaa Se peittää ensin esim. foliolla, jos on sisältä raakaa. Kakku on valmis vasta kun taikinaa ei tartu tikkuun.

   Poista
 2. Hei!
  Kysymys reseptistä nro 2. Tuleeko kakkupohjasta liian matala, jos sen tekee irtopohjavuokaan (halkaisija 26 cm)? Tarkoitus olisi laittaa täytettä väliin.
  Kiitos jo etukäteen :)

  VastaaPoista
 3. Hei,

  tekisin siinä tapauksessa reseptin 1,5 kertaisena eli kuudella munalla. Voi olla, että muuten tulee aika lättänä. Eli niin ainakin saat kaksi täytekerrosta.

  Hyvä huomio myös sinänsä, sillä tuossa reseptissähän ei mainita vuoan kokoa.

  VastaaPoista
 4. Kokeilimme kakkosreseptiä ja tuli tosi hyvä! Perinteisen korppujauhon sijaan käytin mantelirouhetta, mutta muuten tismalleen ohjeen mukaan.
  Irtopohjavuoassa jäi matalahkoksi, mutta leikkaantui niin hyvin, että siihen sai kuitenkin kolme kerrota.
  Pidin sen 40 minsaa uunissa alatasolla, jolloin jäi melko vaaleaksi, vaikka kypsää olikin.

  VastaaPoista
 5. Tein nro.1ja tuli niiin hyvä,että teen aina sun ohjeen mukaan Kiitos��

  VastaaPoista
 6. "Suurinpiirtein" aikoja, kiitos! Pelkään että kakku lässähtää jos liian aikaisin ja usein kokeilen kypsyyttä :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Kakku kypsyy koosta ja vuoasta riippuen niin eri ajassa, etten ole aikoja laittanut. Otan ensi kerralla aikaa niin saadaan tähän jokin edes viitteellinen aika :). Muistelisin, että 6 munan kakkupohja paistuu n. 45 minuutissa 200 asteessa kiertoilmauunissa. Usein pitää peittää foliolla paiston loppuvaiheessa.

  VastaaPoista
 8. No kyllä varmasti palaa uunissa ja jää sisältä raa'aksi, jos 200 asteessa käryyttää kakkua. 175 astetta on oikea lämpötila!

  VastaaPoista
 9. Hei Anonyymi,

  itse kyllä paistan kakkuni lähes aina 200 asteessa kiertoilmassa eikä ne ole kärähtäneet. Tänään leivoin kakkupohjan reseptilla 2 ja peitin sen foliolla 25 minuutin paistamisen jälkeen. Kakku oli valmis 42 minuutin kohdalla. Mutta 175 asteella varmasti myös onnistuu!

  Uuneissa on eroja. Omani on Electrolux AEG Competence.

  VastaaPoista
 10. Mullakin kärvähti kakku kakkosreseptillä. Sen verran vähän tullut tehtyä täytekakkua etten tajunnut kiinnittää paistolämpöön suuremmin huomiota. Mutta keskimääräisesti tuo 200 astetta ja vieläpä kiertoilmalla taitaa olla useimmissa uuneissa liikaa. Yleinen kakkujen paistolämpö olisi 175 normaalilämmössä.

  VastaaPoista
 11. Hei
  Itse tein tänään version 2 kakun ja onnistui loistavasti!
  Tein tosin luomuversion, vaihdoin sokerin täysruokosokeriksi, jauhot oli 1dl luomuperunajauhoa ja 1dl luomuspelt erikoishienoa jauhoa. Lisäsin vaniljasokerin asemasta aitoa vaniljajauhetta.

  paistoin sen normiuunina 175 asteessa, aikaa en muista mutta pikkasen vähempikin olisi riittänyt. Hyvältä vaikutti ainakin leikatessa osiin ja täyttäessä. Illalla päästään vasta maistamaan :)

  Miia

  VastaaPoista
 12. Kiitos Miia :). Toivottavasti myös maistui :P.

  VastaaPoista
 13. Maistui! Oli kuulema parasta kakkua :)
  Olen aina tehnyt ohjeella missä on perunajauhoa mutta unohdin oman reseptin kotiin joten kaivoin nyt netistä ohjeen. Ja kannattaa kokeilla muidenkin noiden luomutuotteiden makua verrattuna kovaan valkoiseen sokeriin tai prosessoituun vehnäjauhoon. Spelt ja ruokosokeri ovat erittäin paljon pehmeämpiä maultaan, samoin ihanat luomumunat kirkkaamman keltaisia ja maukkaita.

  Miia

  VastaaPoista

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.