20.7.2018

Herkullinen Lohi-katkarapuvoileipäkakku

Siitä on varmaan jo ainakin 25 vuotta, kun tein lohivoileipäkakkua, jonka malli oli pyöreä ja johon tuli rouhittua jälkiuunileipää ja siitä tuli niiiin hyvää. Olen useaan otteeseen yrittänyt löytää juuri sitä reseptiä, mutta tuloksetta. Olen itse raikkaiden voileipäkakkujen ystävä ja tykkään myös, että voileipäkakussa on ruista. 

Voileipäkakkujen tekeminen on työlästä ja ne ovat myös melko arvokkaita, joten niitä tulee harvemmin tehtyä. Tänä kesänä olen kuitenkin jo pariin otteeseen voileipäkakkuja tehtaillut. Ensimmäinen oli poikani rippijuhla ja siihen tekemäni voileipäkakku oli sellainen succee, että harmitti, etten ottanut tuolloin reseptiä talteen. Se oli tuolloin sovellus näistä tästä reseptistä: linkki. Tuossa voileipäkakussa oli täytteenä kylmäsavulohta ja lämminsavulohta.

Nyt minulta tilattiin hautajaisiin kaksi kakkua (kinkku ja kala) ja kalakakkuun toivottiin lohen lisäksi katkarapuja. Tähän kakkuun nappasin jälleen kerran täyteideoita Creme Bonjourilta (linkki). Kinkkukakusta tulee myöhemmin erillinen postaus.

Tämä kakku on herkullinen, mehevä ja raikkaampi kuin voileipäkakut yleensä. Rouhittu jälkiuunileipä sekä pyöreä muoto sekä naked cake -tyyli tuovat kivaa twistiä perinteiseen voileipäkakkuun verrattuna. 


#voileipäkakku #lohikakku #katkarapukakku #katkarapu #lohi #cremebonjour #sandwichcake #nakedcake #saltycake #fishcake #juhlat #pyöreävoileipäkakku #pyöreä #jälkiuunileipä #rippijuhlat #hautajaiset


Herkullinen Lohi-katkarapuvoileipäkakku

Vuoka: pyöreä, irtopohja, halkaisija 26 cm

Leivät
1,5 pkt (n. 400g) jälkiuunileipää (Oululainen)
6 viipaletta isoa Reilu Vehnälese -paahtoleipää (Oululainen)

Lohitäyte
300 g kylmäsavulohta (osa tulee koristeeksi)
300 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g kermaviiliä
1 dl creme fraichea
0,5/1 ruukku tuoretta korianteria
n. 1 dl hienonnettuja kevätsipulinvarsia
1,5 rkl sitruunamehua
1 rkl piparjuuritahnaa
mustapippuria
suolaa
hyppysellinen chiliä

Katkaraputäyte
300 g kuorittuja, sulatettuja ja valutettuja pakastekatkarapuja
400 g katkaraputuorejuustoa
2 dl hienonnettuja kevätsipulinvarsia
1 dl hienonnettua kurkkua
0,5-1 rkl Dijon -sinappia
1 rkl sitruunamehua
sitruunapippuria
valkopippuria

Kostutukseen n. 2 dl kasvislientä
Koristeluun lisäksi esim. ruohosipulia/kevätsipulia, syötäviä kukkia

1. Valmista ensiksi täytteet: 

Lohitäyte:
Ota lohesta noin 100 g sivuun koristelua varten (jos haluat tehdä ruusuja, valitse palat joista tulee kauniita kierrettäessä rullalle). Pilko loppu lohi pieniksi paloiksi ja laita kulhoon. Sekoita joukkoon muuta ainekset ja tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Laita täyte jääkaappiin odottamaan.

Katkaraputäyte:
Laita katkaravut kulhoon ja sekoita joukkoon loput aineet. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää. Laita täyte jääkaappiin odottamaan.

2. Hienonna leivät:

Laita jälkiuunileivät monitoimikoneeseen ja hienonna silpuksi. Leivät kannattaa taittaa kahteen osaan ennen hienontamista ja voi olla, että joudut tekemään hienonnuksen osissa, riippuen koneesi koosta. Laita loraus kasvislientä leipäseokseen, jotta saat siitä aavistuksen kosteaa. Varo kostuttamasta liikaa, jotta leipä ei puuroudu.

Tee sama paahtoleivälle, mutta jätä se kokonaan kostuttamatta tässä vaiheessa.

3. Täytä kakku:

Ota vuoka esille ja aloita kakun kokoaminen. Laita puolet jälkiuunileipärouheesta vuoan pohjalle. 

Levitä leivän päälle n. 2/3 lohitäytteestä.

Ripottele lohitäytteen päälle paahtoleipärouhe ja kostuta se kevyesti ja tasaisesti kasvisliemellä sutia apuna käyttäen.

Levitä n. 2/3 katkaraputäytteestä leivän päälle.

Ripottele pinnalle loput jälkiuunileipärouheesta.

Sekoita katkarapu ja lohitäyte keskenään (voit lisätä vielä kevätsipulinvarsisilppua, jos haluat päälimmäisesta kerroksesta koristeellisempaa) ja levitä seos kakun päällimmäiseksi kerrokseksi.

Peitä kakku kelmulla ja anna vetäytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Ennen tarjoilua irrota kakku varovasti vuoasta ensin vetämällä kakun reunaa pitkin esim. veitsellä ja vasta sitten avaamalla renkaan.

Tee lohesta kolme ruusua (kääri lohi rullalle) kakun pinnalle. Asettele muutama ruohonsipulin varsi ja syötävä kukka koristeeksi ja ripottele vielä vähän ruohosipulisilppua antamaan ilmettä. Voit myös laittaa muutaman katkaravun koristeeksi ja toki koristella juuri niinkuin itse haluat :).

Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.