28.1.2014

Tulinen jauheliha-pekoni pasta

Nyt testasin tuota toista Lidlin pasta-mausteseos settiä 'Orecchiette aglio e peperoncino' ja hyvää tuli jälleen. Tosin mausteseosta tarkkailtuani totesin, että kokeilen ensin pienemmällä määrällä ja maustoin ruoan vain yhdellä ruokalusikallisella mausteseosta. Oli hyvä päätös. Mausteseos sisältää aika voimakasta chiliä ja jos olisin laittanut kaikki, kuten pakkauksen ohjeessa sanotaan, olisi ruoasta varmaankin tullut syömäkelvotonta - ellei sitten ole hyvinkin tottunut chilin poltteelle :). Mielestäni tulisuusaste oli tässä jo tälläkin määrällä mukavasti kuumottava eikä edes miehellenikään tullut tarvetta lisätä tulisuutta. Lapsille tämä ei ehkä maistu - ellei lapsi sitten ole tykästynyt tuliseen ruokaan. Meillä tosin 10v poika tykkäs :).

Pastan muoto on aivan ihana ja se tuntuu mukavalta suussa. Erinomaista. Sekä minä että mieheni söimme vielä toiset annokset.. :D.

Mausteseos sisältää: chiliä 1,8%, valkosipulia, persiljaa, suolaa, tomaattia ja punaista paprikaa.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Tarvitset:
500 g pastaa
vettä+suolaa

400 g jauhelihaa
1/2 pkt pekonia
1 rkl mausteseosta (pussin mukana)
(tai mausta chilillä, valkosipulilla, persiljalla, parikalla ja suolalla)
400 g tomaattimurskaa
1-2 dl pastan keitinlientä


1. Saksi pekonit pieniksi paloiksi pannulle ja paista miedolla lämmöllä jotta rasva sulaa. Lisää jauheliha ja paistamisen lopuksi valuta ylimääräinen rasva pannusta pois.

2. Keitä pasta ohjeiden mukaan.

3. Sekoita mausteseos jauheliha-pekoniseoksen joukkoon ja lisää tomaattimurska. Lisää pastan keitinlientä ja anna kastikkeen muhia kunnes pasta on kypsää.

4. Kaada kastike pastan joukkoon ja tarjoa.


26.1.2014

Luomu pähkinätahnojen makutesti

Sain Ruohonjuurelta maisteltavaksi lajitelman Rapunzelin luomu pähkinätahnoja. Tahnat ovat 100% luomu -pähkinää eli niissä ei ole mitään lisäaineita. Pähkinät ovat peräisin valvotuilta, luonnonmukaisilta viljelmiltä. Tuotantoprosessi on suunniteltu niin, että arvokkaat ravintoaineet ja mineraalit säilyvät tuotteessa parhaalla mahdollisella tavalla. Pähkinät on kevyesti paahdettu ja sitten jauhettu aivan hienoiksi. Pähkinöiden alkuperämaata näissä purkeissa ei mainita. Rapunzel on laadukas ja tunnettu saksalainen merkki. Rapunzelin laadukkaasta toiminnasta voit vakuuttua täällä.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Nämä tahnat ovat koostumukseltaan niin hienoja ja laadukkaita, että ne tulee melkeinpä nauttia sellaisenaan. Tietysti niitä voi käyttää myös leivonnassa ja ruoanlaitossa esim. maapähkinävoin sijaan, mutta isoja määriä en hukuttaisi taikinaan. Johonkin erityiseen leivonnaiseen voisin ehkä jonkin verran tahnaa uhrata, ja tietysti teelusikallinen ruokaan esim. wokkiin tmv. voisi tuoda ihanaa makua.

Tahini ja maapähkinätahna ovat muita edullisempia hinnoiltaan (4,79-4,90€), joten niitä raaskii käyttää reilumminkin ruoanlaitossa :). Muiden tahnojen hinnat vaihtelevat Ruohonjuuressa 9,25€ - 12,95€ välillä.

Tämä Rapunzelin Tahini on mielestäni maultaan parempaa kuin esim. Macadamian, joka on tosi voimakasta ja ehkä hivenen kitkerää. Aivan aavistus kitkeryyttä on tässäkin havaittavissa, mutta siis niin aavistus, että sitä ei melkeinpä huomaa. Sesaminsiemenien aromit tuovat mieleeni halvan, joka on suurta herkkuani. Ravintosisältöjä vertaillessani itselleni oli yllätys, että sesaminsiemenissä on näinkin paljon kalsiumia. Tässä tahnassa on kalsiumia 100 grammassa 810mg, kun esim. mantelissa sitä on vain n. 250 mg.


Cashewmus on koostumukseltaan ihanan paksua ja samettista. Maku on tosi hienostunut ja herkkä. Tämä on suosikkini näistä, juuri tuon samettisuuden ja hienon maun vuoksi. Tässä on muuten vähiten energiaa näistä tahnoista. Vähän ei siltikään :), sillä energiapitoisuus on 601 kcal/100g. Muissa tahnoissa mennään myös melkein samoissa pitoisuuksia, eli 600 gramman paremmalla puolella. Eniten erergiaa on hasselpähkinätahnassa 692 kcal/100g.

www.pullantuoksuinenkoti.com



Mantelitahnoja on kahta eri makua (kuvat alla). On makeista, kuorituista manteleistä tehtyä tahnaa ja kuorimattomista manteleista tehtyä tahnaa. Molemmat ovat hyviä, mutta tämä makeista manteleista tehty tahna on aivan erityisen ihanaa..

www.pullantuoksuinenkoti.com

www.pullantuoksuinenkoti.com


Haselnussmuss eli hasselpähkinätahna on ihan omanlaisensa makuista - kuten hasselpähkinältä voi odottaakin. Aivan ihanaa ja herkullista. Tässä tahnassa tuota öljyä on erottunut massasta huomattavasti enemmän kuin muissa, ja sitä on hivenen vaikea saada sekoitettua tasaiseksi. Suosittelenkin, että ravistelet purkkia kunnolla ensin ja sekoitat sitten massan tukevalla veitsellä tasaiseksi. Tämä on sen verran aromikasta, joten tällä voisi maustaa myös smoothieta, mousseja tmv. Lisäsin muuten tätä tahnaa kafeelatteeni ja ai, että tuli hyvää :P.

www.pullantuoksuinenkoti.com



Maapähkinätahna on vaaleaa ja samettista. Maku on pehmeä ja aika perinteisen maapähkinäinen. Jos on maapähkinätahnan ystävä, tämä on varmasti parempi vaihtoehto kuin perinteinen maapähkinävoi.

Itse olen vältellyt maapähkinöitä siitä lähtien kun luin Kimberly Snyderin artikkelin niiden epäterveellisyydestä. Kimberlyn mukaan ne eivät ole pähkinöitä vaan palkokasveja ja niiden epäterveellisyyden ydin on kasvatustavassa. Niitä kasvatetaan maan alla ja tämä lisää niiden homepitoisuutta ja home taasen tuottaa aflatoxiinia, mikä on maksasyöpää aiheuttava karsinogeeni. Noh, tästä asiasta voi varmasti olla jälleen montaa eri mieltä. Lue artikkele ja muodosta oma mielipiteesi :). Itse koen, että koska muitakin pähkinöitä on tarjolla paljon ja paljon parempia, voi nuo maapähkinät jättää huoletta syömättä. Pähkinöissä on muutenkin niin paljon energiaa, joten niissä jos missä kannattaa panostaa laatuun.

Makutestin lopputulemana voin todeta, että omaan ostoskoriini näistä tahnoista päätyisi Cashewmus, weises Mandelmus ja Haselnussmus


Tässä vielä lisäksi kiva tietopaketti pähkinöistä, minkä löysin Pinterestistä.

24.1.2014

Vaniljainen ja omenainen herkkupannari

Tänään on tarjolla herkkupannukakkua - ja perinteistä pienemmässä mittakaavassa. Pellillisen sijaan välillä vähempikin riittää - erityisesti kun se on hieman spesiaalimmin tehty :). Tällä reseptillä tulee yksi piirakkavuoallinen, mikä riittää hyvin vaikka kahvin kyytipojaksi tai iltapalaksi. 

Tämä pannukakku on siis niin hyvää.. Täytteenä on omenahilloketta ja vaniljakreemiä - taivaallista.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Pannukakkutaikina:
2,75 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria (voit laittaa reilumminkin)
1 rkl vaniljasokeria
0,5 tl jauhettua kanelia
5 dl maitoa
3 kananmunaa (koko M)
Omenahilloke:
5-6 dl omenakuutioita
1 rkl voita (10g)
2 rkl ruokokidesokeria
1/2 tl kanelia
1/2 rkl vanilja sokeria
1 tl sitruunamehua

Vaniljakreemi:
0,5 dl vaniljakreemijauhetta
1,25 dl maitoa


1. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Lisää maito hyvin sekoittaen. Sulata voi ja lisää seokseen. Anna turvota n. 15 minuuttia. 
2. Tee vaniljakreemi. Sekoita jauhe ja maito keskenään ja jätä turpoamaan.

3. Valmista hilloke. Sulata voi kattilassa ja lisää siihen omenakuutiot sekä muut aineet. Sekoittele, kunnes omenat ovat hieman pehmenneet.
4. Lisää munat maito-jauhoseokseen ja sekoita hyvin. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (esim. halkaisija 30 cm).

5. Lusikoi pinnalle vaniljakreemi ja ripottele päälle omenahilloke.


6. Paista 225 asteessa ensimmäiset 15 minuuttia. Alenna lämpötila 200 asteen ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia.
7. Anna jäähtyä vähintään haaleaksi ennen tarjoamista. 

Tämä on hyvää ihan sellaisenaan. Superherkkua saat siitä esim. vaniljajäätelön kera.


20.1.2014

Raw -välipalapatukat vertailussa

Meillä on tänään vietetty patukkapäivää :). Sain Ruohonjuurelta maisteltavaksi oheisen lajitelman erilaisia välipalapatukoita ja niitä on nyt sitten maisteltu meillä oikein urakalla. Makuraadissa patukoita maisteli kanssani 12 vuotias tyttäreni. 

www.pullantuoksuinenkoti.com


Ensimmäiseksi vertailimme Purple Balance -patukoita. Patukoissa mainostetaan, että ovat 100% raw, lisäksi niissä ei ole valkoista sokeria, ovat maidottomia, gluteenittomia ja lisäaineettomia. Energiaa näissä on keskimäärin n. 170 kcal per patukka ja proteiinia n. 4g.


Makuvaihtoehdot olivat Goji&Vanilla Cookie, Lemon Pie ja Raspberry Cake. Ihanat nimet muuten!

Näistä meidän molempien suosikiksi nousi Lemon Pie. Kivan sitruunainen maku.



Seuraavaksi maisteltiin Lubsin Kokos, Sprirulina Lemon, Berries Mix sekä Raw-Biten The Organic Fruit&Nut bite.



Lubsin patukat ovat aika omansa makuisia. Spirulina Lemon on aivan ihanaa. Siinä on jotenkin sitruunalakumainen maku. Sitä voisimme molemmat syödä ihan herkkunälkäänkin. Ehdoton ykkönen näistä. I h a n a a.. ja kaikenkukkuraksi tässä patukassa on Lubsin patukoista eniten proteiinia.

Kokos on ihan ok. Maistuu kivan kookoksiselle mutta jotenkin kalpenee näiden muiden makujen rinnalla. Berries mixissä on aika voimakas maku, jopa vähän kirpeä. Kivan makuista sekin - sopii makean nälkään, mutta en ehkä itse ostaisi.

Raw Bite ei ole mielestäni vertailukelpoinen Labsin patukoihin nähden, painii enemminkin samassa sarjassa PB:eiden kanssa. Ihanan pehmeä ja tukeva koostumus ja päihittää kyllä maullaan nuo kaikki PB -patukat mennen tullen. Lisäksi tämä herkku on oikea proteiinipommi verrattuna näihin muihin. Siinä on proteiinia tuplasti enemmän 10g per patukka ja energiaa n. 200kcal. Selkeesti laadukkain näistä kaikista.


Makuraadin valitsemat kolme parasta:

1. Raw Bite (laadun ja maun vuoksi)

2. Lubs Spirulina Lemon (sitruunalaku!)

3. PB Lemon Pie (nimi! ja ihana sitruuna)


19.1.2014

Super iltapalakaakao

Meillä lapset treenaa lähes päivittäin ja usein kotiin tullaan suoraan iltapalalle. 
Tässä terveellisempi vaihtoehto iltapalakaakaolle mikä sopii myös hyvin palautusjuomaksi treenien jälkeen.

www.pullantuoksuinenkoti.com

3 isoa lasillista

7 dl maitoa/maitojuomaa
2 banaania
1 dl pakastettuja kotimaisia mansikoita
1,5 raakakaakaojauhetta
1 rkl hamppuproteiinijauhetta
1 rkl psylliumia
luomuhunajaa maun mukaan

Mittaa ainekset blenderiin ja sekoita tasaiseksi.
Tarjoa juomat isoista laseista pillien kera. 


16.1.2014

Vaaleanpunaiset vadelma-mokkapalaleivokset


www.pullantuoksuinenkoti.com

Tyttäreni luokalla oli jälleen herkkumyyjäiset, johon jokaisen piti leipoa jotakin. Mokkapalat ovat aina suosittuja mutta halusin tehdä vaihteeksi jotain ihan muuta. No, ihan muuta näistä ei tullut, mutta vähän erilaisia ainakin :). Pohja on lähes perinteinen mokkapalapohja, kuorrutus on vaan erilainen. Idean kuorrutukseen sain Kultakutri -blogista. Tosin muokkasin kuorrutetta tähän sopivammaksi.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Pohja:
200 g voita/margariinia
3 munaa + 1 keltuainen (valkuainen kuorrutteeseen)
3 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
1 rkl pikakahvijauhetta


Kuorrutus:
70 g vadelmamarmeladia
30 g valkuaista
500 g tomusokeria
n. 1,5 dl maitoa
pinkkiä pastaväriä
pari palaa tummaa suklaata

1. Sulata rasva ja laita jäähtymään.
2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen taikinaan.
4. Sekoita joukkoon voisula.
5. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille 30x33cm.
6. Paista uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.
7. Levitä ohut kerros vadelmamarmeladia kakun pinnalle tasaisesti. Nosta kakkupohja pois vuoasta ritilälle jäähtymään.

8. Valmista kuorrutus. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää pinkkiä pastaväriä, maitoa ja tomusokeria vuorotellen, kunnes seos on sopivan paksua. Vatkaa kuorrute tasaiseksi. Ole varovainen värin kanssa, ettei tule liian tummaa.

9. Sulata suklaa.

10. Nosta kakkupohja takaisin uunipellille. Kaada kuorrute kakkupohjan päälle ja tasoita pinta varovaisesti.

11. Valuta suklaata pursottimesta vetäen viivoja poikittain leivonnaisen päälle. Vedä veitsen tylsällä reunalla kevyesti viivat rikki niin saat marmoidun pinnan.

12. Anna pinnan kovettua täysin ja leikkaa sitten leivonnainen paloiksi.


13.1.2014

Omenaviinietikka: unohdettu ihmeaine

Jokunen vuosi sitten kiertelin eri kaupoissa ja etsin luomuomenaviinietikkaa. Olin jostain lukenut, että omenaviinietikalla saa helposti vauhtia aineenvaihduntaan ja se myös tekee hyvää vatsalle ja suolistolle. Sen kummempia myyntipuheita en kaivannut - etenkin kun muistan sitä jo ammoisina aikoina ylistetyn.

Oli tosi vaikeaa löytää kyseistä tuotetta, kunnes eräästä luontaistuotekaupasta sellaisen sitten bongasin. Jonkin aikaa sitä join veteen sekoitettuna, mutta tuonne kaapin uumeniin se unohtui.

Nyt sain Ruohonjuurelta testattavaksi Beutelsbacherin luomu omenaviinietikkaa. Ihana muistutus tuon tuotteen olemassaolosta. Innostuin oitis aloittamaan omenaviinietikan nauttimisen jälleen :).


Hyvä omenaviinietikka on sameaa, sitä ei ole suodatettu eikä kuumennettu, joten siinä on kaikki tärkeät aineosat jäljellä. - Tämä on juuri sellaista.

Tykkään nauttia etikka-annokseni kylmän veden kanssa ja viinilasista. Näin se maistuu erityisen hyvältä ja jokainen kulaus tuntuu ylelliseltä :). Tämä viinietikka on tosi hedelmäisen makuista ja näin nautittuna myös ihanan raikasta. Jos kaipaa makeaa, voi juomaan lisätä esim. luomuhunajaa. Mielestäni juoma ei kuitenkaan kaipaa lisämakeutusta vaan on hyvää juuri näin. Jostain sivustolta luin, että sopiva annostus on n. 2 tl lasilliseen vettä kaksi kertaa päivässä ja tätä annostelua olen itsekin noudattunut

Oih, tämä on oikeastaan niin hyvää, että tekisi mieli jo ottaa toinen lasillinen :).


 Hieno kirjoitus omenaviinietikasta löytyy Magneettimedian sivuilta. Tässä ote tuosta tekstistä:

"Omenaviinietikan väitetään tepsivän useisiin sairauksiin ja vaivoihin, kuten esimerkiksi tappaa päätäit ja sienet, estää nuhan, aknen ja ihon vanhenemisen, helpottaa ruoansulatusta, vähentää tulehduksia, alentaa verenpainetta, säätelee pH:ta, liuottaa munuaiskiviä ja auttaa lievittämään allergioita, astmaa, pahoinvointia, närästystä, migreenejä ja puhdistaa elimistöstä toksiineja. Voiko se todella olla näin monipuolinen ja tehokas aine? Kyllä voi, eikä sen kyvyt vielä siihen loppuneet, sillä tiede voi kertoa meille vielä lisää sairauksia ja vaivoja, joihin se tutkitusti tehoaa."

Näiden lisäksi tuolta sivustolta löytyy myös hyviä vinkkejä omenaviinietikan ulkoiseen käyttöön. Eli sillä voi kirkastaa hiukset sekä esim. tasoittaa ihon ph:ta taikka vaalentaa pigmenttivirheitä. Ja voihan sitä tietysti käyttää myös ruoanlaitossa ;).

Ja mikä muuten on hienoa, tämä pullollinen omenaviinietikkaa maksaa alle 6 euroa! 
Pullossa on 0,75 litraa, joten tämän superfood ei ole ainakaan hinnalla pilattu.

12.1.2014

Tuunattu makaronilaatikko - Ricottaa, pekonia, jauhelihaa

Tarkoituksena oli tehdä ihan perinteistä pekoni-jauhelihamakaronilaatikkoa, mikä on ihan älyhyvää - toisin kuitenkin kävi ;). Perus makaronit oli loppu ja siitä se harhautuminen sitten alkoikin. Jääkaapissa oli ricottaa ja koska ainakin tomaattisessa pastakastikkeessa se on ihanaa, miksei sitten makaronilaatikossakin :). Tästä tuli oikein hyvää, joten voin suositella kokeilemaan.

www.pullantuoksuinenkoti.com


Tarvitset:
n. 1 litra spiraali ja rusettipastaa sekaisin
vettä ja suolaa keittämiseen

1 pkt pekonia
500 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä

1 tl paprikajauhetta
loraus lihafondia
ripaus valkopippuria
ripaus mustapippuria
pari rouhaisua merisuolaa
1 tomaatti paloiteltuna
kourallinen tuoretta baby-pinaattia silputtuna
muutama basilikan lehti
250 g ricottaa

9 dl maitoa
3 isoa tai 4 pientä kananmunaa
n. 1 rkl lihafondia

Pinnalle:
1-2 dl parmesan juustoraastetta

1. Keitä pasta ohjeen mukaan.

2. Pilko pekoni esim. saksilla palasiksi ja paista pannulle kunnes rasva on sulanut. Lisää jauheliha ja ruskista. Valuta ylimääräinen rasva pois.

3. Lisää silputut sipulit ja mausta paprikalla, lorauksella fondia, ripauksella valkopippuria, mustapippuria ja suolaa. Kuullota hetken aikaa. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Sekoita joukkoon pinaatti ja tomaattikuutiot.

4. Sekoita liha pastan joukkoon ja lisää ricottajuusto sekä basilikan lehdet. Kaada seos paistovuokaan.

5. Mittaa maito ja vatkaa joukkoon kananmunat ja loraus fondia. Kaada munamaitoseos pastan päälle. Ripottele pinnalle n. 1-2 dl parmesania.

6. Paista 200-225 asteessa n. 45 minuuttia tai kunnes munamaito on hyytynyt. Tarkkaile vuoan pintaa, ettei makaronit pala. Peitä tarvittaessa foliolla paiston aikana.

7. Anna vetäytyä hetki ja tarjoa esim. porkkanaraasteen kera.


11.1.2014

Capunti Alla Puttanesca - Välimerellinen oliivi-kaprispasta

Lidlissä myydään näitä Deluxe -sarjan pastasettejä. Ostin tuossa joulun alla yhden kokeeksi ja yllätyin positiivisesti. Viimeksi nappasinkin sitten jo pari pakettia mukaani, kahta eri makua. Hintaa näillä on noin pari euroa, eli ei paha - ei todellakaan. Pakkaus on mielestäni viehättävä, eikä mikään eines, vaikka ruoanlaitto onkin tehty helpoksi, kun mausteet on valmiiksi mitattu. Kertaakaan en ole ihan suoraan reseptin mukaan valmistanut vaan aina olen tuunannut ruokaa joltakin osin :).

Tähän pastaan lisäsin broilerinfilettä, sipulia, valkosipulia, pinaattia, tomaattimurskaa sekä ricottaa.
Edellisellä kerralla laitoin jauhelihaa, tomaattimurskaa ja smetanaa, ja siitä tuli myös tosi hyvää.

Pastapussin mukana tuleva mausteseos sisältää tomaattia, basilikaa, valkosipulia, sipulia, suolaa, persiljaa, punaista paprikaa, kaprista ja mustia oliiveja. Eli periaatteessa tämän pastan voi valmistaa aivan hyvin myös lisäilemällä näitäkin. Oliiveja ja kapriksia on hyvin vähän, joten niitäkin voisi itse lisäillä jos tykkää. Meidän lapsille tämä oli ihan hyvä näin :).
www.pullantuoksuinenkoti.com

Tarvitset:
500 g pastaa (pakkauksessa oleva määrä)
+vettä ja suolaa

1 rkl avokadoöljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
450 g broilerinfileesuikaleita
30 g mausteseosta (pakkauksessa)
1 dl vettä
0,5 dl pilkottuja pinaatinlehtiä
1 tlk tomaattimurskaa
1,5 - 2 dl pastan keitinlientä
n. 125 g ricotta -juustoa
päälle parmesan -juustoa

1. Keitä pasta ohjeen mukaan kastiketta valmistaessasi.

2. Kuullota silputut sipulit avokadoöljyssä ja lisää broilerinfileesuikaleet pannulle. Paista lähes kypsiksi.

3. Tee keskelle aukko ja lisää siihen 1 dl vettä sekä mausteseos. Sekoita mausteet hyvin ja sekoittele ne kanan joukkoon.

4. Lisää pinaatti, tomaattimurska ja pastan keitinliemi. Anna muhia jonkin aikaa.

5. Sekoita valutetun pastan joukkoon ja lisää ricotta-juusto.

6. Tarjoa parmesan -juuston kanssa.

10.1.2014

Mokkapala Cakepopsit

Synttäreiden kestohitti Mokkapalat on nyt saanut kakkutikkarimuodon!

Näissä cakepopseissa on siis yhdistetty kaksi asiaa: synttäreiden supersuositut Mokkapalat sekä tämän päivän villitys Cakepopsit.

Joululahjaksi tyttärelleni ostama Lekuén Cakepops -vuoka oli kyllä ihan loistava tässä. Sillä sai mokkapalataikinan paistettua kätevästi valmiiseen pyöreään malliin eikä mitään erillistä pyörittelyä tarvinnut. Mokkapalojen kuorrutekin sopi cakepopseihin hyvin, kun siihen vain lisäsi reilusti nestettä.

Tein näihin perusmokkapalataikinan ja sillä tuli ihan järjetön määrä näitä kakkutikkareita. Osa meni sitten pakkaseenkin. Tähän reseptiin puolitin tuon määrän ja noita tulee siltikin ihan reilusti.

Kuorrutusta on kuitenkin hyvä varata reilusti, eli sitä määrää en ehkä ihan puolittaisi. Tosin siitä voisi myös ensi tehdä puolikkaan ja sitten toisen puolikkaan jos tarvis.

www.pullantuoksuinenkoti.com

n. 30 kpl
Taikina:
100 g voita
2 munaa
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl maitoa

Kuorrutus:
(voit tehdä myös ensin puolikkaan määrän, 
ja jos tarvii lisää, lisätä sitten aineksia)

50 g voita
400 g tomusokeria
ainakin 1,5 dl kahvia 
(lisää nestettä tarvittaessa reilustikin, esim. maitoa)
1 rkl kaakaojauhetta
2 tl vanilliinisokeria 
+ strösseleitä, nomparelleja tmv.

1. Sulata rasva ja laita jäähtymään.

2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
3. Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen taikinaan.
4. Sekoita joukkoon voisula.
5. Annostele taikina suoraan cakepops vuokaan ja aseta kansi päälle.
6. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa kunnes cakepopsit ovat hyvin kohonneet (esim. n. 10 min). Kun paistat kakkuja tarpeeksi kauan, pysyvät ne paremmin pyöreinä. Voit pudottaa kakkuset vuoasta esim. tarjottimelle odottamaan jatkokäsittelyä ja täyttää taa vuoan uudelleen. Poista kakkusista mahdolliset reunukset.
7. Sulata kuorrutusta varten voi ja lisää muut ainekset kattilaan. Seoksen pitää olla sellaista, että saat valutettua sitä cakepopsin päälle. Itse menin nesteen määrässä laskuissa sekaisin, joten epäilen, että tuo 1,5 dl ei todellakaan riitä vaan nestettä ehkä tarvitaan jopa tuplasti enemmän. Pidä kuorrutus liedellä miedolla lämmillä ja sekoittele säännöllisesti.
8. Kastele tikku kuorrutteeseen ja aseta pallo tikkuun. Varo työtämästä liian syvälle.
9. Valuta kuorrutusta lusikalla kattilan yllä cakepopsin päälle ja ripottele pinnalle nomparelleja lautasen päällä samantien. Kuorrute kuivuu tosi nopeasti. Mikäli nomparellit eivät enää tartu, voit laittaa niitä kulhoon ja painella cakepopsia varovasti niitä vasten niin, että koristeet tarttuvat pintaan. Asettele kuivumaan erillään toisista. 
Kuvassa on Bakerellan Cakepops setin tarjotin (oikealla ylhäällä). 
Lekuen vuoassa on myös reikiä mihin cakepopsit voi asetella (vasemmalla alhaalla)

ps. Cakepopseja voi hyvin pakastaa sekä kuorrutettuna että ilman kuorrutusta.

www.pullantuoksuinenkoti.com

5.1.2014

Lumiukkokakku - Snowman cake

Tyttäreni toivoi lumiukkokakkua 9 -vuotis synttäreilleen. Mikä ihana toive! Kakkua ideoidessani googletin eri vaihtoehtoja ja tykästyin ehkä eniten tähän lumiukkokakkuun. Olin ajatellut pystyasentoista lumiukkoa, pallokakkutekniikalla toteutettavaa ja kermapintaista kakua, joten tuo oli lähellä juuri sitä mitä itsekin olin suunnitellut.

Alemman lumiukon pallon toteutin aika lailla jalkapallokakun ohjeiden mukaisesti. 
Täytteenä tässä kakussa on vadelmaa, mangoa ja valkosuklaata. Ihan pikkasen lisäsin mittasuhteita jalkapallokakun kakkupohjaan, jotta sain vähän enemmän pohjataikinaa ja lisäksi osaan taikinaan lisäsin kaakaojauhetta. Suosittelen varaamaan reilusti aikaa kakun tekoon, sillä ihan tosta noin vain se ei synny :).

Jos haluat tehdä kakun kokonaan valmiiksi esim. edellisenä päivänä tai sen pitää olla useampia tunteja valmiina, tee kermapinnan sijaan lumiukolle sokerimassapinta ohuen kermakerroksen/sokerikreemin päälle - kakusta tulee näin paljon kestävämpi.

www.pullantuoksuinenkoti.com
www.pullantuoksuinenkoti.com


Paista kakkupohjat, 2 levyä/pellillistä + yksi kakkuvuoallinen:
  • 10 munaa
  • 4,25 dl sokeria
  • 2,5 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2,25 dl perunajauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vanilliinisokeria
  • Lopuksi osaan: 2 rkl kaakaojauhetta
  • Vaahdota munat ja sokerit hyvin vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne varovasti sekoitellen muna-sokerivaahdon joukkoon. 
  • Kaada vähän alle puolet vaahdosta yhdelle leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  • Sekoita jäljelle jääneeseen vaahtoon siivilän läpi kaakaojauhe. Kaada suurin osa vaahdosta toiselle pellille ja loput esim. kakkuvuokaan (suuremman kulhosi kokoinen)
  • Paista n. 200 asteessa kiertoilmauunissa kypsiksi. Anna jäähtyä.

Valmista täytteet. Tee ensin iso seos:
  • 5dl kuohukermaa
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 0,25 dl sokeria
  • 350 g maitorahkaa
  • 200 g tuorejuustoa
  • 2 pss vaniljakastikejauhetta
  • 3,5 dl maitoa
  • 0,5 dl mangon sokerilientä
  • 130g valkosuklaata sulatettuna
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon muut raaka-aineet.
Jaa täytteet kahteen eri kulhoon.

Täyte 1:
  • 1/2 ylläolevasta seoksesta
  • 500 g kotimaisia vadelmia + 0,5 dl sokeria + 1 tl sitruunamehua
  • 2 rkl vanilliinikreemijauhetta
  1. Sulata marjoja kevyesti ja lisää sokeri sekä sitruunamehu. Soseuta.
  2. Lisää n. 2/3 marjasoseesta täytteeseen ja tukevoita vanilliinikreemijauheella. Lopusta laita sattumia kakkupohjalle täytön yhteydessä.
Täyte 2: 
  • 1/2 ylläolevasta seoksesta
  • 2 prk mangoa
  • 1 rkl vanilliinikreemijauhetta
  1. Valuta mangot ja soseuta ne.
  2. Sekoita 2/3 mangososeesta seokseen ja lisää vanillinikreemijauhe. Sekoita hyvin. Loppu mangosose käytetään kakkua täytettäessä.
Kostutus:
  • 2 dl maitoa
  • 1 rkl sokeria

Koristeet ja kuorrutus:
Lakunauhaa
Spagettia
Sokerimassaa 250 g
Pastavärejä värjäykseen (käytin sinistä, pinkkiä, keltaista ja mustaa)
Vispikermaa n. 2-3 dl, rahkaa n. 0,5 - 1 dl, 1-2 rkl sokeria

Kokoa kakku edellisenä päivänä:
  1. Valitse kulhot, mihin haluat kakun koota. Omat kulhoni ovat vetoisuudeltaan 5 l ja 1,5 l.
  2. Säästä pyöreän kakkuvuoan kakkupohja ison kulhon viimeiseksi.
  3. Vuoraa kulhot tuorekelmulla - kaksi ristiin riitti minulla. Leikkaa esim. pienempää kulhoa apuna käyttäen kulhon pohjalle ensimmäinen kerros kakkua. Ja seuraavien kerrosten renkaat samalla tapaa erikokoisia kulhoja/pyöreitä purkkeja apuna käyttäen. Kerroksiin ei riitä kaikkiin ehjiä pyöreitä levyjä vaan kokoa niitä ajoittain palasista ja täytä paloilla esim. reunoille jääviä koloja. 
  4. Kostuta maito-sokeriseoksella aina jokainen kakkupohjakerros kevyesti silikonisutia apuna käyttäen.
  5. Laita kerrosten väliin vuorotellen täytteitä. Levitä ensiksi kakkupohjan päälle hieman vadelmasosetta. Lisää sitten vadelmavaahtoa reilu kerros ja levitä tasaisesti. Laita seuraava kakkupohja siihen päälle, kostuta ja levitä mangososetta ja mangotäytettä kerros. Jatka täyttämistä kunnes enää viimeinen levy - se iso pyöreä rengas on jäljellä. Se saa jäädä korkeammalle kuin kulho, koska kakku painuu joka tapauksessa kokoon. Kostuta myös ylin kerros. Vuorottele eri värisin kakkupohjakerroksin.
  6. Täytä pienempi kulho samalla tavalla.
  7. Peitä kakut kelmulla ja laita tekeytymään - mieluiten yön yli jääkaappiin.



Seuraavana päivänä rakenna ja koristele kakku:
  1. Valmista lumiukon kädet. Ota 1 spagetti ja ala solmimaan sen ympärille lakunarua niin, että 3 päätä jää sormiksi. Tee noin 4-5 solmua. Varovasti, sillä spagetti katkeaa helposti. Mikäli näin käy, voit vahvistaa sitä työntämällä toisen palan spagettia solmujen sisään. Katkaise ylimääräiset lakut pois.

     
  2. Ota sokerimassa esiin. Ota massasta palanen porkkanaa varten. Lisää massaan oranssia väriä (itse lisäsin pinkkiä ja keltaista, josta tulee myös oranssia). Vaivaa massaa kunnes väri on tasaisesti levittynyt. Muotoile porkkana ja aseta sen sisään 2-3 pätkää spagettia. Jos asetat spagetit hieman erilleen toisistaan, saat vielä tukemman nenän. Tee porkkanaan muutama painauma, jotta se näyttää aidommalta. Jätä kuivumaan.
  3. Tee pipon tupsu. Ota pieni pallo massaa ja pyörittele siitä pallo. Tee terävällä veitsellä palloon ylösalaisin olevia V-kirjaimia ja vedä veitsellä V irti pallosta niin saat hapsuja. Tasoittele sormin.  



  4. Ota pieni pala massaa ja värjää se mustaksi. Tästä tehdään kaksi silmää, suu ja napit.
  5. Ota loppu massa käsittelyyn ja värjää se haluamasi väriseksi. Itse halusin liilan kaulaliinan ja pipon ja koska minulla ei ollut liilaa väriä, värjäsin sinisellä ja punaisella. Jätä massa odottamaan käsittelyä kelmuun käärittynä.
  6. Ota kakkulautanen ja paina se isomman kulhon päälle. Keikauta kakku nurinperin ja poista sitten kulho ja kelmut varovaisesti. Keikauta pienempi kakku isomman kakun päälle varovaisesti. Kavenna hieman 'niskalinjaa'.
  7. Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja lisää joukkoon vähän maitorahkaa. Tarkista makeus ja lisää sokeria tarvittaessa. (Itse vatkasin 5 dl kermaa, laitoin 0,5 dl sokeria ja n. 1 dl rahkaa: kermaseosta jäi aikapaljon yli). Levitä kerma kakun pinnalle tasaisesti.
  8. Tee kaulaliina. Ota massasta n. 3/4 kaulaliinaa varten ja kaulitse siitä pitkä pötkylä. Mittaa lumiukon kaulan leveys esim. lakunarulla ja katso, että kaulaliinasta tulee tarpeeksi pitkä. Siisti kaulaliinan reunat ja tee siihen esim. raitoja painaumin kuvioinniksi. Muotoile kaulaliinan päädyt esim. hapsuin. Pyöristä kaulaliinaa hieman jo leivinalustalla niin, että se asettuu sitten hyvin pään ympärille. Aseta kaulaliina varovasti lumiukon päälle.
  9. Tee pipo. Kaulitse massasta pyöreä pallo ja tee sen keskelle pieni reikä pipon tupsulle. Tee pieniä jälkiä/painaumia pipoon, jotta saat pinnasta elävämmän. Aseta pipo lumiukon päälle ja tupsu siihen keskelle.
  10. Aseta nenä ja kädet paikoilleen.
  11. Muotoile lumiukon silmät (isommat pallot) ja aseta ne paikoilleen spagettitikkujen tukemana. Muotoile pieniä palloja suuksi ja napeiksi.
  12. Urakka on valmis. Nauti työsi lopputuloksesta. Säilytä viileässä tarjoiluun asti. Tarkkaile koristeiden pysyvyyttä ja lujita niitä tarvittaessa spagetin paloilla.

3.1.2014

Pizza Evening - yhdessä tekemisen iloa

Pizza on kivaa seurusteluruokaa etenkin, kun yhdessä tekee. Meille tuli ystävä kylään joten oli hauska viettää pizza -iltaa. Kokki pääsee vähemmällä ja kaikki ovat iloisia ja onnellisia kun loihtivat omia luomuksiaan, päästävät luovuuden valloilleen ja asettelevat pizzan päälle sellaisia raaka-aineita mistä itse pitävät.  

Kävin etukäteen kaupasta ostamassa eri raaka-aineita niin, että jokainen voisi sitten tehdä itselleen sellaisen pizzan kuin haluaa ja jääkaapista nostettiin vielä osa lisukkeista pöydälle - vain mielikuvitus voi olla rajana kun alkaa pizzan täytteitä pohtimaan.

Paras pizzapohja syntyy mielestäni tällä reseptillä. Tein taikinan puolitoista kertaisena ja siitä tuli seitsemän isoa, pyöreää, ohutpohjaista pizzaa. Taikina on siis aivan täydellistä ja ihanaa käsitellä. 

Oikein onnistunut konsepti ja voin suositella kokeilemaan Pizza -illlanviettoa!
Kaikki olivat lisäksi oikein tyytyväisiä pizzoihin - kuulin useammasta suusta, että oli parasta pizzaa mitä olivat ikinä syöneet :).

www.pullantuoksuinenkoti.com

Täytteitä:
Tomaatti-basilika pastakastiketta
Mozzarella ja Emmental -juustoraastetta
Tuoretta mozzarellaa
Ricottaa
Tonnikalaa vedessä
Pepperoni salamia
Kalkkunaleikkelettä
Pestoa
Basilikaa
Rucolaa
Tomaatteja
Paprikaa
Sipulia
Parmesan -juustoa
Jalapenoja
Oliiveja
Tabascoa
Chili-oliiviöljyä
jne..

www.pullantuoksuinenkoti.com

Ja tässä muutama tyylinäyte leipuriporukalta :).

www.pullantuoksuinenkoti.com


Ja alla vielä oma lempipizzani uunituoreena :P. 

Pohjalla pastakastiketta, sen päällä emmental-juustoraastetta, sipulisuikaleita, tonnikalaa, tomaatteja, tuoremozzarellaa, ricottaa, basilikaa, hieman pestoa, mustapippuria ja ripaus rouhittua merisuolaa.

Paistamisen jälkeen vielä lisäsin reilusti tuoretta rucolaa. 

Täydellistä!

www.pullantuoksuinenkoti.com


Buon Appetito!

2.1.2014

Avokado-Suklaa Smoothie

Uudeksi vuodeksi tuli ostettua avokadoja ja ne kypsyvätkin tällä kertaa nopeaan tahtiin. Avokadosmoothiet ovat jääneet minulta tähän asti vain ajatuksen asteelle ja kuin tilauksesta, ystäväni vinkkasi minulle reseptin Healing the Body -blogista. Tässä oma versioni tuosta smoothiesta.

Reseptissä suositellaan nauttimaan smoothie ensimmäisenä aamulla tai välipalana iltapäivällä. Itse korvasin tällä lounaan, sen verran tuhdilta paketilta nimittäin tuntui.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Tähän voisi lisätä myös esim. puolikkaan banaanin, sillä raakakaakao tuo happamuutta ja kaipaa selvästi makeutta seurakseen. Minulta ei löydy steviaa, joten laitoin yhden teelusikallisen kookospalmusokeria. Ilman kaakaojauhetta tämä voisi jopa olla parempaa, mutta tällä kertaa halusin kuitenkin ottaa nekin terveyshyödyt käyttööni.

Koostumus on ihanan samettinen ja täyteläinen.
Kaakaonibsit tuovat kivaa rousketta muuten pehmeään tuntumaan.

1 annos
muutama jääpala
1 avokado
2,5 dl manteli- tai kauramaitoa
1 rkl proteiinijauhetta (esim. Purition)
1 mm vaniljajauhetta
1 tl vehnänorasta (tm viherjauhetta)
1 tl neitsyt kookosöljyä
2 tl kaakaonibsejä
1 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl kookospalmusokeria (tai esim. steviaa)

1. Sekoita maitojuoma, avokado ja jäät blenderissä.
2. Lisää muut ainekset ja blendaa. Maista ja makeuta halutessasi.



Avokado:

"Avokado sisältää omega-9-rasvahappoa eli oleiinihappoa. On oletettu, että oleiinihapolla olisi kolesterolia alentava vaikutus ja sen arvellaan myös ehkäisevän rintasyöpää.
Avokado sisältää myös runsaasti kaliumia, joka taas saattaa pitää verenpainetta alhaisena. Avokadossa on myös paljon foolihappoa, jolla on monenlaisia myönteisiä vaikutuksia elimistöön. Avokado sisältää myös luteiini-nimistä karotenoidia ja runsaasti muitakin A-vitamiinin esiasteita eli kerotenoideja.
Avokadossa on myös E-, K- ja C-vitamiinia sekä B6-vitamiinia, erilaisia terveellisiä ravintokuituja sekä kuparia. Ainoa ongelmallinen puoli avokadossa on sen korkea rasva- ja energiapitoisuus." (Lähde)

Raakakaakao
"Raaka kaakao on kuin monivitamiinitabletti: se sisältää runsaasti muun muassa B1- ja B2-vitamiineja sekä hiven- ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kaliumia, sinkkiä ja rautaa. Raakasuklaan painosta huikeat kymmenen prosenttia koostuu antioksidanteista – se on kymmenen kertaa enemmän kuin supermarjassamme mustikassa! Myös tumma suklaa sisältää useita eri kivennäisaineita, mutta vitamiinit jäävät vähäisiksi kaakaon kuumentamisen vuoksi." (Lähde)

1.1.2014

Uuden Vuoden aatto ja Uuden Vuoden Supersmoothie

Uusi vuosi vaihtui serkkuni perheen kanssa kera meksikolaisen kattauksen. Eli meillä syötiin fajitaksia ja tortilloja - niin kuin varmaan monessa muussakin kodissa :). Ah niin herkullista ja helppoa ruokaa; nopea laittaa tarjolle ja jokainen voi koota itselleen sellaisen systeemin kuin haluaa. Meillä ainakin lapset sekä aikuiset tykkää tällaisesta ruoasta. Kanasuikaleet ja jauheliha vain paistetaan ja maustetaan suolalla sekä pippurilla. Jokainen voi sitten lisätä tulisuutta ja makuja salsoilla yms. lisukkeilla makunsa mukaan.

www.pullantuoksuinenkoti.com

 Kiva uusi oluttuttavuus oli prosecco -pullon näköisessä pullossa myytävä Estrella Inedit, mikä on Espanjan vanhimman panimon valmistamaa olutta. Siitä riitti mukavasti ruokajuomaksi (ainakin alkuun ;)) neljälle aikuiselle. Miedosti vehnäisen makuinen ja kevyehkö olut. Kuuluu kuulemma tarjoilla valkoviinilaseista. Tätä ostan varmasti jatkossakin.

www.pullantuoksuinenkoti.com


Joulun ja uuden vuoden jälkeen on sellainen olo, että nyt tarvitaan todellista superjuomaa :D ja pikku hiljaa voisi taas alkaa ryhdistäytymään. Tätä raikasta smoothieta juodessa tuntui ihan fantastiselta - tosiaan todella piristävää vaihtelua pyhien herkuttelulle. Olen tässä lomalla kyllä käynyt lenkeillä mutta puhti on jotenkin ollut poissa johtuen varmaankin juuri tuosta huonosta ravinnosta. Eilen lenkki sujui jo hyvin ja energiaa riitti spurtteihin yms. Tämän vedin lenkin jälkeen ensimmäiseen nälkääni.

Uudesta vuodesta palautuminen vaatii varmaan taas jälleen veronsa, mutta tällä smoothiella aion edelleenkin pitää itseni oikealla tiellä :). Kokeileppa - olo kohenee silmissä eikä herkkuja enää tee mieli samalla tavalla kuin ennen smoothieta.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Mustaherukat ovat aivan älyhyviä smoothiessa. Jo yhdestä desistä mustaherukoita saa täyteen koko päivän C-vitamiinitarpeen! Appelsiinimehua lisäsin melkeinpä vain maun vuoksi. Myös mansikat tuovat smoothiehin ihanaa makua ja niissäkin on ihan älyttömästi C-vitaminia. Tällä smoothiella c-vitamiinia saa kyllä ihan yli tarpeiden, mutta marjoissa on paljon muutakin hyvää eli antioksidantteja, flavonoideja ja kuitua. (Lähde)

Maca antaa energiaa ja puhtia päivääsi. "Macalla on kolme vaikutustapaa. Se on voimakas adaptogeeni, joka tukee munuaisten toimintaa, lisää fyysistä suorituskykyä, antaa energiaa ja lievittää stressiä." (Lähde)

Aswagandha lisää esim. suorituskykyä ja vahvistaa. "Aswagandhaa pidetään ginsengin ja macan tavoin adaptogeeninä, jonka uskotaan lisäävän fyysistä ja henkistä suorituskykyä sekä vahvistavan elimistön omaa vastustukykyä ja tukemaan elimistön palautumista stressistä." (Lähde)

Chlorella on merilevää ja siinä on ihan älyttömästi ravinteita ja myös runsaasti proteiinia. "Chlorella tukee aivojen ja maksan toimintaa, parantaa ruoansulatusta, auttaa kehon kudosten uudistumisessa ja terveessä painonpudotusprosessissa, vähentää tulehdusta, suojelee säteilyltä, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa kehoa poistamaan haitallisia myrkkyjä." (Lähde)

Spirulinassa on vielä enemmän proteiinia kuin chlorellassa. Siinä on myös runsaasti B-ryhmän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja. Spirulinalla on kehoa puhdistava vaikutus. "Spirulinan sisältämät mukopolysakkaridit tukevat tervettä suolistoflooraa ja vatsan hyvien bakteereiden, probioottien toimintaa. Spirulinan toimii myös prebioottina ja sen on todettu lisäävän mm. lactobasilluksen määrää suolistossamme." (Lähde)

Todella hyvää tietoa Chlorellasta ja Spirulinasta löytyy myös täältä.

Supersmoothieta voi tehdä siis aivan hyvin sen mukaan mitä superfoodeja kaapista löytyy. Tässä on oma suosikkisekoitukseni, kuten varmaan jo aimmista postauksistanikin on voinut huomata. Toistan tätä reseptiä aika paljon. Välillä lisään myös chiaa, hamppua ja kaakaonibsejä. Satunnaisesti käytän myös acaita, vehnänorasta, ohranorasta ja psylliumia.

1 annos, n. 3 dl

1 dl appelsiinituoremehua
1,5 dl kylmää vettä
1 rkl proteiinijauhetta (Purition)
1 tl macaa
1 tl aswagandhaa
1/2 tl chlorellaa
1/2 tl spirulinaa
1 dl kotimaisia, jäisiä mustaherukoita
n. 1 dl kotimaisia, jäisiä mansikoita

Blendaa kunnolla täydellä teholla, kunnes mustaherukoista alkaa irtoamaan väriä. Juoma on aluksi harmahtavaa mutta muuttuu hiljalleen liilaksi kun jaksaa blendaa.

Onnellista alkanutta vuotta 2014!
Sisällön tarjoaa Blogger.