26.1.2014

Luomu pähkinätahnojen makutesti

Sain Ruohonjuurelta maisteltavaksi lajitelman Rapunzelin luomu pähkinätahnoja. Tahnat ovat 100% luomu -pähkinää eli niissä ei ole mitään lisäaineita. Pähkinät ovat peräisin valvotuilta, luonnonmukaisilta viljelmiltä. Tuotantoprosessi on suunniteltu niin, että arvokkaat ravintoaineet ja mineraalit säilyvät tuotteessa parhaalla mahdollisella tavalla. Pähkinät on kevyesti paahdettu ja sitten jauhettu aivan hienoiksi. Pähkinöiden alkuperämaata näissä purkeissa ei mainita. Rapunzel on laadukas ja tunnettu saksalainen merkki. Rapunzelin laadukkaasta toiminnasta voit vakuuttua täällä.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Nämä tahnat ovat koostumukseltaan niin hienoja ja laadukkaita, että ne tulee melkeinpä nauttia sellaisenaan. Tietysti niitä voi käyttää myös leivonnassa ja ruoanlaitossa esim. maapähkinävoin sijaan, mutta isoja määriä en hukuttaisi taikinaan. Johonkin erityiseen leivonnaiseen voisin ehkä jonkin verran tahnaa uhrata, ja tietysti teelusikallinen ruokaan esim. wokkiin tmv. voisi tuoda ihanaa makua.

Tahini ja maapähkinätahna ovat muita edullisempia hinnoiltaan (4,79-4,90€), joten niitä raaskii käyttää reilumminkin ruoanlaitossa :). Muiden tahnojen hinnat vaihtelevat Ruohonjuuressa 9,25€ - 12,95€ välillä.

Tämä Rapunzelin Tahini on mielestäni maultaan parempaa kuin esim. Macadamian, joka on tosi voimakasta ja ehkä hivenen kitkerää. Aivan aavistus kitkeryyttä on tässäkin havaittavissa, mutta siis niin aavistus, että sitä ei melkeinpä huomaa. Sesaminsiemenien aromit tuovat mieleeni halvan, joka on suurta herkkuani. Ravintosisältöjä vertaillessani itselleni oli yllätys, että sesaminsiemenissä on näinkin paljon kalsiumia. Tässä tahnassa on kalsiumia 100 grammassa 810mg, kun esim. mantelissa sitä on vain n. 250 mg.


Cashewmus on koostumukseltaan ihanan paksua ja samettista. Maku on tosi hienostunut ja herkkä. Tämä on suosikkini näistä, juuri tuon samettisuuden ja hienon maun vuoksi. Tässä on muuten vähiten energiaa näistä tahnoista. Vähän ei siltikään :), sillä energiapitoisuus on 601 kcal/100g. Muissa tahnoissa mennään myös melkein samoissa pitoisuuksia, eli 600 gramman paremmalla puolella. Eniten erergiaa on hasselpähkinätahnassa 692 kcal/100g.

www.pullantuoksuinenkoti.comMantelitahnoja on kahta eri makua (kuvat alla). On makeista, kuorituista manteleistä tehtyä tahnaa ja kuorimattomista manteleista tehtyä tahnaa. Molemmat ovat hyviä, mutta tämä makeista manteleista tehty tahna on aivan erityisen ihanaa..

www.pullantuoksuinenkoti.com

www.pullantuoksuinenkoti.com


Haselnussmuss eli hasselpähkinätahna on ihan omanlaisensa makuista - kuten hasselpähkinältä voi odottaakin. Aivan ihanaa ja herkullista. Tässä tahnassa tuota öljyä on erottunut massasta huomattavasti enemmän kuin muissa, ja sitä on hivenen vaikea saada sekoitettua tasaiseksi. Suosittelenkin, että ravistelet purkkia kunnolla ensin ja sekoitat sitten massan tukevalla veitsellä tasaiseksi. Tämä on sen verran aromikasta, joten tällä voisi maustaa myös smoothieta, mousseja tmv. Lisäsin muuten tätä tahnaa kafeelatteeni ja ai, että tuli hyvää :P.

www.pullantuoksuinenkoti.comMaapähkinätahna on vaaleaa ja samettista. Maku on pehmeä ja aika perinteisen maapähkinäinen. Jos on maapähkinätahnan ystävä, tämä on varmasti parempi vaihtoehto kuin perinteinen maapähkinävoi.

Itse olen vältellyt maapähkinöitä siitä lähtien kun luin Kimberly Snyderin artikkelin niiden epäterveellisyydestä. Kimberlyn mukaan ne eivät ole pähkinöitä vaan palkokasveja ja niiden epäterveellisyyden ydin on kasvatustavassa. Niitä kasvatetaan maan alla ja tämä lisää niiden homepitoisuutta ja home taasen tuottaa aflatoxiinia, mikä on maksasyöpää aiheuttava karsinogeeni. Noh, tästä asiasta voi varmasti olla jälleen montaa eri mieltä. Lue artikkele ja muodosta oma mielipiteesi :). Itse koen, että koska muitakin pähkinöitä on tarjolla paljon ja paljon parempia, voi nuo maapähkinät jättää huoletta syömättä. Pähkinöissä on muutenkin niin paljon energiaa, joten niissä jos missä kannattaa panostaa laatuun.

Makutestin lopputulemana voin todeta, että omaan ostoskoriini näistä tahnoista päätyisi Cashewmus, weises Mandelmus ja Haselnussmus


Tässä vielä lisäksi kiva tietopaketti pähkinöistä, minkä löysin Pinterestistä.

Sisällön tarjoaa Blogger.