10.1.2016

Hyvän olon -projektia ja raakasuklaata :)

En tiedä sinusta mutta ainakin minulla on ollut hyvinkin turpea olo joulun ja uuden vuoden pyhien jälkeen :D. Jotenkin tänä jouluna maistui oikein hyvin konvehdit, glögit, viinit ja monet muut herkut. Joulupöydässäkin sain lähes ähkyn aikaiseksi, vaikka en mielestäni syönyt yhtään sen enempää kuin ennenkään. Täysinäisyys on ollut aika vallitseva olotila eikä nälkää ole kauheesti nähty :D.

Mitään uudenvuodenlupauksia ei tullut tehtyä eikä sen kummempia ns. uudenvuodenpäätöksiäkään. Vatsan turvotuksesta ja muutenkin paisuneesta olosta johtuen toki päätin taas ryhdistäytyä. Eli jatkossa yritän käydä neljä kertaa viikossa työpaikan kuntosalilla kahden kerran sijaan (30min/kerta) ja sen lisäksi joogaan ja mahdollisuuksien mukaan käyn lenkillä - kuten yleensäkin. Nyt nämä kovat pakkaset vaan ovat haitanneet lenkkeilyäni (en ole extreme urheilija :D) mutta salilla voi onneksi käydä - ja joogata voi missä vaan.

Lisäksi päätin, että konvehteihin en koske (tai yksi per päivä on max) ja että vältän tavallista suklaata ja, että panostan taas syömiseen ja raaka-aineiden ravintoarvoihin maksimoiden hyvän olon ja energisyyden. Jo muutaman päivän tsempin jälkeen on huomattavasti parempi olo!

Yritän myös - jos en nyt päivittäin niin ainakin useamman kerran viikossa pyöräyttää itselleni vihersmoothien ja tämä GGS on ihan suosikkini. Ne auttavat oikeasti, hellivät sisältä päin ja saavat pidemmän päälle ihosi ja olosi hehkumaan. Kaikki viherpirtelöt yms. löytyvät Terveyspirtelöt -kategoriasta..

Hyvän olon -projektin myötä olenkin jo julkaissut yhden 'terveellisemmän' ruokareseptin (Thai Curry) ja muutaman muunkin hyvää tekevän. Terveellisiä reseptejä on blogini pullollaan esim. jos tutustut vaikka koko Terveys -kategoriaan löytyy sieltä vaikka mitä kivaa.


Blogissani tulee siis jatkossa jälleen näkymään varmaan enemmän terveyteen liittyviä postauksia, tästä innostuksestani johtuen. Toki herkkuleivontaa ja ns. tavallisia ruokiakin tulee sillä tiedossa on synttäreitä ja perheellekin toki pitää pääosin tehdä normiruokaa (osa kun on niin nirsoja edelleen).

Mutta - eläminen ilman suklaata - onko se elämää? Ei ole :D. Olen normaalistikin sallinut itselleni aina 1-2 palaa tummaa suklaata per päivä sillä mielestäni suklaa vain kuuluu ruokavalioon :D eikä sitä ilman voi elää (se vaan on niin hyvääää ja tarpeellista :D). MUTTA, mitä jos sen vaihtaisi raakasuklaaseen? Raakasuklaahan on oikeasti terveellistä..


Mietin oikeasti tätä päivittäisen normi tumman suklaani vaihtoa raakasuklaaseen sillä sain Ekokauppa Ruohonjuurelta maisteltavaksi lajitelman (yllä) erilaisia raakasuklaita ja samalla olen taas kerrannut raakasuklaan hyviä ominaisuuksia.

Raakasuklaan ero tavalliseen suklaaseen on se, että sen valmistuksessa ei ole käytetty korkeita lämpötiloja (yli 45 astetta) ja näin ollen raakasuklaassa on kaikki kaakaon hyvät ravinteet tallella. Lisäksi raakasuklaissa on yleensä muutkin raaka-aineet terveellisempää sorttia (ja luomua) eli niissä ei normisti ole käytetty valkoista sokeria eikä eläinperäisiä aineita esim. voita tai maitojauheita. Pääraakaaineina on yleensä kaakaomassa ja kaakaovoi. Makeutuksena käytetään usein kookospalmusokeria, raakaruokosokeria tai esim. agave- tai kookossiirappia.

Raakakaakaosta olen kirjoittanut jo aiemminkin. Esim. tässä Kookoksiset raakasuklaat -jutussa (kuva alla) on paljon asiaa. Harmikseni juttuun linkitetyt sivut eivät ole enää toiminnassa mutta tässä suora lainaus tuosta jutusta:

'Raa’assa, kuumentamattomassa muodossa kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja, mikä on n. 10 kertaa enemmän kuin esimerkiksi mustikassa. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia ja kromia sekä korkeita pitoisuuksia esimerkiksi sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja C-vitamiinia. Kaakaon huikeimmat ominaisuudet linkittyvät aivojemme toimintaan ja raaka kaakao sisältää runsaasti mielialaamme kohottavia välittäjä-aineita tai niiden rakennusaineita mm. serotoniinia, tryptofaania, anandamidia ja fenyylietyyliamiinia.'Olen tässä jonkin aikaa jo näitä Ruohonjuurelta saamiani suklaita maistellut ja yrittänyt löytää suosikkiani. Tämä tehtävä koitui yllättävän vaikeaksi. Raakasuklaa on nimittäin mielestäni hyvinkin 'hassu' suklaa, sillä välillä se maistuu taivaalliselta ja sulaa suuhun ihanasti ja välillä se on jotenkin ihan kauheen makuista ja tuntuu suussa kuivalta ja tahmaiselta - vaikka olisi siis ihan kyse samasta suklaasta. En ymmärrä miksi. Johtuuko se omassa suussa vallitsevasta lämpötilasta? Ilman lämpötilasta? Suun kosteudesta? Suklaan lämpötilasta? Muuten vain makuhermojen toiminnan vaihteluista vai mistä? Mutta toisaalta, sama juttu on myös tavallisen suklaan kanssa - tosin ei kuitenkaan yhtä voimakkaasti.

Yksi juttu muuten mikä on myös hyvä raakasuklaassa on se, että raakasuklaa ei aiheuta samanlaista himoa syödä lisää vaan siitä tyydyttyy nopeasti - eikä masennus iske vaan hyvä omatunto on edelleen vallitseva olotila :).Eniten suklaissa yleensä tykkään siitä, että ne ovat ihan sitä itseään, eli suosikkini on yleensä ihan perus tumma suklaa ilman mitään lisämakuja koska jotenkin tuntuu, että sillä saa parhaiten suklaanälän tyydytettyä. Puhtaat maut ovat vaan niin parhaita.

Kivaa vaihtelua toki tuovat maustetut suklaat. Esim. näistä raakasuklaista mitä testasin, oli yksi suosikkini Puhdistamon Vanilja Raakasuklaa. Puhdistamon suklaita arvostan myös siksi, että ovat Suomessa valmistettuja.

Puhdistamon suklaiden koostumus on erilaisempi kuin CocoVin ja Rawr-merkin; CocoVi ja Rawr muistuttavat koostumukseltaan enemmän ns. tavallista suklaata - Puhdistamon suklaa on jotenkin rakeisempi ja ehkä raakasuklaamaisempi. Siinä on tosin enemmän proteiinia (8g vrs n. 5g) kuin kilpailijoissa ja makeutuksena on käytetty raakaruokosokeria, kun taas näissä muissa on suklaa on makeutettu kookospalmusokerilla.


Siltikin - ehkä parhaimmaksi näistä päätyi Rawr -merkin Tumma Luomusuklaa 80% (CocoVilta en vastaavaa ole maistanutkaan). Mutta Rawr:n ja Cocovin suklaat ovat kuin kopioita toisistaan. Sisällysluettelo ja suklaan ulkonäkökin ovat lähes identtisiä. Ainoastaan ravintosisällössä on pieniä eroja, jonka suhteen CocoVi ehkä päihittää kilpailijansa hiuksen hienosti vähäisemmällä hiilarimäärälläään sekä korkeammalla kuitu- ja proteiinipitoisuudellaan. :D mutta hiuksen hienosti kuten sanoin. Ja ehkä aavistuksen korkeampi sokerimäärä Rawr -suklaassa tekee sen, että se maistuu aavistuksen paremmalle. Sokkotestissä tuskin tunnistaisin suklaita tosistaan eli ehkä kuitenkin CocoVi voisi olla kaupan hyllyllä se oikea valinta, erityisesti siksi, että yrityksen juuret ovat kuitenkin Suomessa, Tampereella. Ja kenties CocoVi:n suklaa on Rawr Foodsin valmistaja, sillä se on valmistettu Iso-Britanniassa, missä Rawr Foodskin sijaitsee..


Summa summarum: 

Makuasiat ovat makuasioita mutta raakasuklaa on joka tapauksessa terveellisempää kuin tavallinen suklaa. Oman suosikkiraakasuklaan löytää maistelemalla. Jos sinulla on jo sellainen niin olisin iloinen jos jakaisit löytösi kommentoimalla tähän juttuun. Olisi ihana itsekin löytää juuri se oikea =) - monta suosikkia on mutta mikä olisi se, mitä pitää kaapissa (tai käsilaukussa) olla aina?

Tässä vielä muutamia linkkivinkkejä

Linkkejä kevyempään olotilaan ja hyvään oloon:
Hyvän olon projekti

Superfoodiin liittyviä juttuja:
Superfood -kategoria

Terveellisiä suklaaherkkuja:
Raakakaakaoherkut
Raakasuklaaherkut

Terveysherkkuja:
Terveysherkut -kategoria


Mahtavaa muuten tässä hetkessä on se, että talvi on nyt upeimmillaan ja se kyllä piristää mieltä kummasti. Aurinko on näyttäytynyt jo useamman kerran eli mielenvireyttä liikunnan ja ravinnon lisäksi voi hakea luonnosta, kauniista maisemista ja auringon valosta. Tai vaikka takkatulen lämmöstä ja hyvästä kirjasta =). Ja vihdoin saatiin lunta eteläänkin, joten ulkona maisema on kuin postikortista.

Paukkupakkasten yllättäessä voi vaikka rullata joogamaton auki ja nauttia joogasta, rentouttavista venytyksistä tai vahvistavista lihastreeneistä - tai suunnata jumppa-/kunto-/joogasalille.

Tässä vielä kuva minkä nappasin tänään takakuistiltamme. Ei voi kuin huokailla, kuinka kaunista nyt on!

Ihanaa alkuvuotta sinulle!
Sisällön tarjoaa Blogger.