31.8.2020

Ihana Omenapiirakka ja Itse tehty Vaniljakastike

 Tulikohan nyt tehtyä ihan parasta omenapiirakkaa vai maistuiko se vain erityisen hyvältä siksi, että kyseessä oli syksyn ensimmäinen omenapiirakka :D. No ainakin tämä herkku keräsi perheessämme vuolaita kehuja ja oli kyllä mielestäni sen verran hyvää, että resepti oli laitettava talteen. 

Olen käyttänyt tämän reseptin suunnittelussa aikaisemmin julkaisemaani omenapiirakkareseptiä, joten joillekin tämä saattaa siksi kuulostaa tutultakin. Pohjassa on reippaasti maitorahkaa, vain vähän voita ja sokerikin korvattu ruokokidesokerilla.

Itse tehty vaniljakastike voi myös olla se, mikä teki tästä makuelämyksestä käänteen tekevän. Suosittelen vahvasti kokeilemaan - etenkin, jos et ole ennen vaniljakastiketta itse tehnyt. Sen tekeminen on jokseenkin aikaavievää, mutta resepti on kuitenkin suhteellisen yksinkertainen ja todellakin kaiken vaivan arvoinen.



Ihana omenapiirakka

Vuoka n. 26 cm

Pohja:
2 kananmunaa
2 dl ruokokidesokeria
1 rkl vaniljasokeria
4 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
50 g sulatettua voita
250 g maitorahkaa

Päälle:
n. 5 kotimaista omenaa viipaleina
1 rkl vaniljasokeria

Pinnalle:
200 g maitorahkaa
2 tl vaniljasokeria

Muruseos:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 tl kanelia

Vuoan voiteluun margariinia/voita.
Lopuksi pinnalle kanelia.

1. Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoittele joukkoon vehnäjauho ja leivinjauhe. Lisää lopuksi sulatettu voi ja maitorahka ja sekoittele tasaiseksi.

2. Voitele vuoka ja levitä taikina vuokaan tasaisesti

3. Viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi ja asettele ne kauniisti piirakan pinnalle aloittaen piirakan keskeltä kohti reunoja. Ripottele vaniljasokeria omenoiden päälle.

4. Sekoita vaniljasokeri ja rahka sekaisin ja lisää seosta nokareina omenoiden päälle. 

5. Sulata voita kevyesti ja sekoita joukkoon fariinisokeri, vehnäjauhot ja kaneli. Murustele seosta piirakan päälle.

6. Ripottele vielä lopuksi kanelia piirakan pinnalle.

7. Paista n. 225 asteessa n. 30 minuuttia.

8. Tarjoa vaniljakastikkeen kanssa.



Itse tehty Vaniljakastike

2 dl kuohukermaa
2 dl kevytmaitoa
3 rkl sokeria
1 tl perunajauhoja
4 kananmunaa (keltuaista)

1. Mittaa kerma ja maito vaniljan kanssa pinnoitettuun kasariin. Kuumenna kiehumispisteeseen sekoitellen. Ota kasari pois liedeltä, kaada vaniljakermamaito kulhoon ja jätä jäähtymään.

2. Erottele keltuaiset valkuaisista. Sekoita sokeri ja perunajauho vispilällä kasarissa sekaisin. Sekoittele sitten keltuaiset joukkoon. Kaada vaniljakermamaitoa vähitellen keltuais-sokeriseoksen päälle koko ajan sekoitellen (liesi ei ole vielä päällä). 

3. Laita liesi päälle ja kuumenna seosta keskilämmöllä koko ajan sekoitellen. Kananmuna vaahtoaa kypsyessään ja, kun vaahtoaminen loppuu ja kastike on paksumpaa on kastike valmista. Tähän menee tovi. Kastiketta ei saa keittää eikä se siis saa päästä kiehumaan. Anna jäähtyä ja tarjoa omenapiirakan kanssa.

(Tämä vaniljakastike on sovellus tästä reseptistä. Linkin takana on hyvä video, missä vielä paremmat ohjeet.)


Sisällön tarjoaa Blogger.