4.12.2016

Ihana, mausteinen Piimäkakku - vähän terveellisemmin

Ostin tuossa joku päivä sitten piimää tarkoituksena juuri leipoa piimäkakkua - mutta en sitten sitä leiponutkaan :D.  Nyt lopulta, kun tuli tilaisuus leipoa, oli piimää onneksi vielä jäljellä. Pyöräytin kakut kahteen pienempään vuokaan, jotta saisin annettua kakkua vanhemmillenikin :).

Piimäkakuissa - ja ylipäätään näissä kaikissa maustekakuissa, on jotekin niin nostalginen fiilis. Mummini leipoi aina maustekakkuja - tai kuivakakuista hän taisi puhua ja meillä ei tosiaan ollut ikinä juhlia tmv. missä ei olisi ollut kuivakakkua pöydässä. Vaikkakin se usein jäikin lähes syömättä (kummitätini taisi olla ainoa joka söi siitä yhden palan), kun tarjolla on niin paljon muutakin herkkua niin silti kakku piti olla pöydässä. Ja eihän se haitannut, siitä jäi sitten mukavasti kahvikakkua mummille ja ukille seuraavaksi viikoksi. Kuivakakkujen hyvä puoli on juuri niiden säilyvyydessä ja siinäkin, että niissä oikeastaan maku vain paranee, kun ne saadat vähän aikaa syventää makuaan.

Ihan perinteisellä piimäkakulla en malttanut tässäkään kohtaan kuitenkaan mennä. Kulhossa oli yksi ylikypsä banaani, joten lisäsin sen kakkuun. Tykkään muutenkin tosi paljon banaanin meheyttävästä ominaisuudesta - tuntuu, että kakusta kuin kakusta tulee niin paljon mehevämpää banaanin kera. Lisäksi, vaihdoin valkoisen sokerin terveellisempiin vaihtoehtoihin. Kookossokeri on superhyvää sen matalan glykeemisen indeksin vuoksi. Lisäksi siirapin korvasin ruokosokerisiirapilla ja laitoin sitä myös puolet vähemmän kuin olisi pitänyt. Banaanista tulee kuitenkin makeutta.

Voit toki pyöräyttää tämän kakun ihan perinteisesti. Korvaa vain kookossokeri valkoisella sokerilla, laita 1 dl siirappia ja jätä hunaja, banaani sekä maustamaton jogurtti pois. Kakku on kananmunaton.

www.pullantuoksuinenkoti.com


Mausteinen ja vähän terveellisempi
Piimäkakku

3 dl piimää
0,5 dl maustamatonta jogurttia
100 juoksevaa margariinia (esim. culinesse)
1 dl kookossokeria 
0,5 dl ruokosokerisiirappia
1 banaani (n. 120g)
1 rkl hunajaa
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
0,5 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
1 mm aitoa vaniljaa jauhettuna
2 tl ruokasoodaa
5 dl luomuvehnäjauhoja
(0,5 dl rusinoita)

Vuokaan: Flora Culinessa ja korppujauhoja
Paistaminen: 175 astetta, kiertoilma, uunin keskitaso, n. 30 min (riippuu vuoan koosta)

1. Muhenna banaani ja sekoita kaikki ainekset keskenään hyvin sekaisin.

2. Voitele vuoat (tai yksi iso vuoka) ja jaa taikina vuokiin.

3. Paista 175 asteessa, uunin keskitalossa kiertoilmassa n. puolituntia. Tarkkaile kakun kypsyyttä kakkutikulla. Kumoa kakku vähän jäähtyneenä.

Kakku on ihanaa jo haaleana, joten suosittelen nauttimaan siitä jo tuoreeltaankin.
Banaaninen maustekakku ei säily niin hyvin kuin normaalit kuivakakut. Parhaiten kakku säilyy jääkaapissa.

Vinkki: Toisen kakun voit vaikka pakastaa joko kokonaisena tai viipaleina. Valmiissa viipaleissa on se hyvä puoli, että voit ottaa kakkua pakkasesta aina niin monta palaa kuin on tarvis ja sulattaa nopeasti mikrossa.

www.pullantuoksuinenkoti.com


Sisällön tarjoaa Blogger.