23.5.2015

Mansikkamaan ylläpitoa ja taimien istutusta

Olen pitänyt mansikkamaata jo viitisen vuotta ja oppinut tuona aikana jo aika paljon mansikoiden viljelystä. Mikään hortonomi tai asiantuntija en siis ole vaan itse oppinut ;) ja teen asioita siis  omasta mielestäni parhaalla tavalla :). Jotain varmaan kuitenkin teen oikein, sillä mansikkasato tältä pieneltä pläntiltä on usein ollut ihan valtava. Alla kuva kahden päivän poiminnan jäljiltä ja kyseessä tosin vain osa viime kesänä tuolta pieneltä pläntiltä saadusta määrästä.

Oikeita tapoja on varmasti monia ja jos minulla olisi esim. enemmän tilaa, tekisin ehkä eri tavalla. Näin pienellä maalla viljely aiheuttaa helposti sen, että tulee tarve istuttaa mansikoita aika tiuhaan etenkin, kun ne tekevät poikasia ihan tolkuttomalla tahdilla - eikä niitä oikein raaski heittää poiskaan :). Osa poikasista on tässä vuosien varrella päätynyt työkavereille ja tutuille ja osa meidän mökille. 

Nyt tänä vuonna hyödynsin uusia taimia oman mansikkamaan uusimisessa, sillä ensimmäiset n. viisi vuotta sitten istuttamani taimet olivat selvästi tulleet tiensä päähän. Silloin kun teimme tämän kasvimaan ostin Polkan ja Kaunottarien taimia ja siitä nämä kaikki ovat nyt lähtöisin enkä oikeastaan enää tiedä mikä on mitäkin mansikkaa. Kaunotar on vähän varhaisempi lajike kuin Polka ja siksi silloin päädyin ostamaan molempia lajikkeita, jotta satoa tulisi tasaisemmin kesän aikana.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Istuttamisessa olen tykästynyt mansikkakankaan käyttöön. Tai oikeastaan, nyt olen ihastunut kankaan kapeampaan versioon, sillä silloin taimet saa kätevästi alakautta asennettua - varsinkin kun niitä siis jälkikäteen lisäilee. Ison kankaan etu on se, että rivien välit pystyy pitämään myös kankaalla ja näin ollen taimien ympäristön siistinä ja tuholaisvapaana pitäminen on helpompaa. Mansikkamuovista en tykännyt lainkaan, on niin kauheen näköistä eikä päästä läpi vettä, joten se on jäänyt lähes käyttämättä.

Alla olevassa ylimmässä kuvassa oikealla on ensimmäisiä perustamiani rivistöjä, johon tuli mansikat istutettua liian tiheään. Tuottoisia ovat siitä huolimatta olleet, mutta poiminta on haasteellista. Kaksi oikean puolimmaista rivistöä on rakennettu kasvimaan laajennettuun osaan eli ovat vähän uudempia.

Vasemmalla näkyy viime vuonna pikapikaan perustamani uudet rivit ja keskellä niiden vauvat, joita nyt olen epätoivoisesti raivannut ja nostanut uudelleen viljeltäväksi. 

Yhden villiintyneen osion raivasin täysin pois ja heitin roskiin tuholaisten välttämiseksi. Samoin muutamia kotiloita löytyi mansikkamaata siivotessa, mitkä kaikki päätyivät surutta hävitettäviin jätteisiin. 

www.pullantuoksuinenkoti.com

Viime vuonna ihmettelin tosiaan katkenneita mansikankukan nuppuja ja googlaamalla totesin niiden olevan vattukärsäkkäiden tihutöitä. Koko kesän ahkerasti siivosin katkaistuja nuppuja pois lisääntymisen ehkäisemiseksi. Vattukärsäkkäät nimittäin munivat kukannuppuihin ja uudet poikaset kuorituvat niistä sitten lisäämään tuhoja. Näistä kymmenistä katkaistuista mansikankukannupuista huolimatta on uskomatonta, että satoa tuli silti niin valtavasti. Toivottavasti tänä vuonna niitä ei enää olisi niin paljon.

Alemmassa kuvassa keskellä näkyy kaksi uutta rivistöä, mitkä olen juuri saanut valmiiksi. Nämä on siis toteutettu kapeammalla viljelyskankaalla. Vähän kyllä tosin jännittää, että multaantuvatko mansikat nyt, kun kangas on niin kapea. Tosin, tuohon voisi laittaa kuorikatetta, mutta en kauheesti tykkää sen käytöstä sillä tuholaisten löytäminen kuorikkeen joukosta on vaikeampaa kuin mullan päältä.

Koska omalla kasvimaalla ei oikein pysty pitämään muutamia vuosia viljelyvapaata, mitä yleensä suositellaan, kun taimet ovat tulleet tiensä päähän, niin tähän vuonna 'ratkaisin' ongelman sillä, että ostin useamman säkin kunnon Mustaa multaa ja vaihdoin maan. Muuten olen lannoittanut maata vain kanankakalla ja nokkosvedellä. Ja joku vuosi sitten käytin myös Luonnonlannoitetta Marjoille ja Hedelmille.

Nokkosvesi on todella hyvää lannoitetta kaikille kasveille ja lisäksi se on ilmaista ja suht helppo vielä valmistaa. Lähes joka paikassa on nokkosia aika helposti löydettävissä ja veden voi käyttää suoraan laimentamatta lannoksena. Nokkosvesi ehkäisee tuholaisia esim. monet kirvat yms. eivät kuulemma tykkää siitä. Sitä voi käyttää myös harmaahomeen, mansikkapunkin ja karviaishärmän torjuntaan (Lähde). 

Itse keräsin ämpärillisen noin puoleen väliin nokkosia ja täytin sen kylmällä vedellä (jotkut suosittelevat kuumaa vettä) ja jätin likoamaan kahdeksi vuorokaudeksi. Tämän jälkeen kaadoin veden kastelukannuun ja suihkuttelin sitä taimille. Nyt on jälleen uusi satsi tekeytymässä. Viime vuonna tein nokkoskeitosta mutta siitä osa jäi käyttämättä ihan sen karmean lemun vuoksi.

www.pullantuoksuinenkoti.com



Mansikantaimien istuttaminen

Tässä yksi ohjeistus, miten on mielestäni kätevä tapa istuttaa mansikantaimia ja miten tein tänä vuonna.

1. Muotoile kuohkeasta ja hyvästä mullasta pitkulainen keko kasvimaalle. Peitä se taimikankaalla. Kiinnitä taimikangas toisesta päästä maahan tapilla, painolla tai kaiva helma tukevasti maan sisään. Jätä toinen pää vielä kiinnittämättä - voit laittaa siihen istuttamisen ajaksi painon päälle, jotta ei kangas ei lennä tuulen mukana.

Leikkaa kankaaseen noin kahden ruudun välein ristikkäiset viillot istutusaukkoja varten.

2. Pyörittele jokaisen istutusaukon kohdalla pistolapiolla aukko maahan.

3. Kastele istutusaukot lorauksella vettä.

4. Nosta kangasta ja aseta mansikan taimi maassa olevaan aukkoon ja taputtele kevyesti juuret piiloon.

5. Nosta mansikan lehdet varovasti aukosta kankaan päälle ja taputtele taimi kankaan alapuolelta vielä kunnolla kohdilleen. Muista, että mansikantaimea ei saa isututtaa liian syvälle vaan alin nupukka pitää jäädä maan päälle. Kun olet istuttanut taimet koko kankaan pituudelta, kiinnitä vielä toinen pää maahan. 

Voit kaivaa vielä kankaan reunat maan sisään niin se ei pääse lepattamaan tuulessa. Toinen vaihtoehto on käyttää painoja tai tappeja sopivin välein. Noita käteviä muovitappeja saa ainakin joistakin puutarhaliikkeistä. Omani ostin viime vuonna Prismasta.


Mansikkamaan ylläpito on työlästä mutta palkitsevaa. Oma mansikkamaani on laajentunut jo lähes koko kasvimaan kattavaksi ja tänä vuonna teinkin päätöksen, että taidan jatkossa keskittyä vain mansikoihin muun viljelyn sijaan :). 

Nyt kasvimaalla on vielä mansikoiden lisäksi vähän perunoita ja valkosipuleita, muutama ruusukaali, persiljaa ja timjamia. Viime vuonna minulla oli vielä sipulia, herneitä, palsternakkaa ja kurkkua - joista tänä vuonna suosiolla luovuin tilanpuutteen vuoksi. Pihalta toki löytyy myös muita hyötykasveja eli hedelmäpuita, marjapensaita ja raparperia.

Sisällön tarjoaa Blogger.