8.4.2015

Välimeren Makaronilaatikko

"Jääkaapissa yksi paketti jauhelihaa ja jotain pitäis tehdä. Jauhelihakastiketta ja perunoita on syöty viime viikolla, spagettia ja jauhelihalihakastiketta myöskin ja toissa viikolla sitä ihan perinteistä makaronilaatikkoakin... Perunoita ei muutenkaan ole tarpeeksi, jotta voisi tehdä jauhelihaperunamuussilaatikkoa eikä jauhelihaa sitten taas tarpeeksi (kun ei jaksa pakkasesta sulattaa), jotta voisi tehdä lihapullia tai esim. mureketta :D. Mutta mitä jos tekis vaikka vähän erilaista makaronilaatikkoa!" Siitä idea tähän ruokaan lähti :). Varmaan monessa muussakin keittiössä pohditaan mitä sitä tänään loihtis, joten tässä yksi vinkki.

Jauhelihakastikkeesta, mitä tähän makaronilaatikkoon tulee, tuli niin hyvää, että se kyllä kävisi ihan sellaisenaankin pastan kanssa - eli voit myös jättää uunissa paistamisen sikseen. Ricotankin voi jättää hyvin pois. Itse vaan jostain kumman syystä rakastan Ricottaa ja halusin sitä nyt tähän ruokaan sitten upottaa, kun sitä jääkaapissakin sattui olemaan :).


 Välimeren makaronilaatikko

400g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
1 porkkana
pala palsternakkaa (n. 70g)
1 valkosipulinkynsi
1 Fond du Chef Liha
1 tl suolaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl oreganoa
0,5 tl meiramia
0,5 tl kuivattua timjamia
mustapippuria myllystä
370 g Mutti tomaattimurskaa (esim. valkosipuli-basilika)
100 g Ricotta tuorejuustoa

5 dl tummia makaroneja
+ keitinvettä ja suolaa

5 dl vettä
2 kananmunaa
0,5 rkl kanafondia

pinnalle esim. emmentaljuustoraastetta ja tuoretta basilikaa
(voit myös laittaa juustoraastetta vuoan joukkoon)

1. Hienonnan vihannekset esim. monitoimikoneessa.

2. Laita jauheliha kylmälle pannulle ja kuumenna pikkuhiljaa samalla sitä hienontaen. Kovenna lämpöä ja ruskista. Lisää vihannekset paistamisen puolivälissä ja sekoittele koko ajan. 

3. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Ja anna muhia miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.

4. Keitä makaronit, mutta jätä hivenen raaoiksi. Valuta.

5. Sekoita Ricottajuusto kastikkeeseen ja sekoita kastike ja makaronit sekaisin. (jos haluat voit lisätä joukkoon vielä emmentaljuustoraastetta - saat lisämakua)

6. Mittaa vesi ja riko kananmunat joukkoon. Mittaa mukaan fondi ja vatkaa vispilällä sekaisin.

7. Laita makaroni-jauhelihaseos paistovuokaan ja kaada vesi-muna-fondiseos vuokaan. Sekoittele hieman, jotta neste leviää tasaisesti kaikkialle. Asettele pinnalle muutama tuore basilikanlehti ja ripottele päälle emmentaljuustoraastetta.

8. Paista 200 asteessa kiertoilmalla uunin keskitasolla n. 45 minuuttia. Tarkkaile ruokaa ja peitä vuoka tarvittaessa kannella tai foliolla jos pinta ruskistuu liiaksi. Uunit ovat erilaisia ja siksi paistoaika voi vaihdella paljonkin. Myös sillä, millaista vuokaa käytät on merkitystä. Laakeassa vuoassa ruoka valmistuu nopeammin kuin syvässä. Ruoka on valmista kun seos tuntuu kiinteytyneen laatikkomaiseksi. Voit kokeilla sitä esim. haarukalla paistamisen aikana.
Sisällön tarjoaa Blogger.