6.1.2015

Bambikakku - Nougat- ja vadelmatäytteillä

Tyttöni toivoi tänä vuonna synttärikakukseen bambikakkua. Netistä löysin kivan idean mitä sitten lähdin jäljittelemään. Ihan alkuperäiseen luomukseen en kyllä yltänyt ;) mutta söpö kakusta tuli joka tapauksessa. Sokerimassan saamisessa tasaisesti kakun reunoille on mulla kyllä aina haasteita, joten pakko oli sietää ryttyjä ja möykkyjä =) ja suhtautua epäonnistumisiin niin, että ompa ainakin itsetehdyn näköinen :D.

Tyttöni halusi myös suklaisemman kakun kuin mitä normaalisti teen joten suklaakakkupohjan tein Suklaapossun Mielettömän mehevän suklaakakkupohja -reseptin mukaisesti. Reseptistä poiketen korvasin puolet öljystä sitruunaoliiviöljyllä, kun rypsiöljy loppui kesken. Ja oli muuten aivan ihanan helppo kakkupohjaresepti, kun ei tarvinnut mitään vaahdotella ;). Suklaapossulta sain myös idean nougat-täytteeseeni. Täytteestä tuli tosi herkullista ja sitä olisi voinut olla jopa kahdessakin kerroksessa.

www.pullantuoksuinenkoti.com



Suosittelen tekemään kakkupohjat ja vadelmahillokiisselin jo edellisenä päivänä, niin ei tule yhdelle päivälle liikaa hommia, sillä kakun täyttö ja koristelu on aikaa vievää puuhaa. Lisäksi kakkupohjat leikkaantuvat paremmin seuraavana päivänä.

Molempiin kakkupohjiin käytin samaa vuokaa, mikä on halkaisijaltaan 23 cm ja syvyydeltään 7 cm.

Meille vieraita tuli reilu 20 henkilöä ja puolet siitä lapsia ja tästä kakusta jäi jäljelle noin puolet. Joten jos on muuta tarjoiltavaa (niin kuin yleensä on) tästä riittää hyvin ainakin 30 henkilölle.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Suklaakakkupohja:

125 g voita (käytin suolatonta voita)
50 g tummaa suklaata
0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl sitruuna oliiviöljyä
2 dl vettä
150 g ranskankermaa
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1tl soodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

1. Sulata voi ja suklaa mikrossa miedolla lämmöllä aina välillä sekoittaen.

2. Sekoita joukkoon öljyt, vesi, ranskankerma ja kananmunat yksitellen vatkaten.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin ja vatkaa nopeasti taikinaan. Älä vaivaa, jotta taikina ei sitkisty.

4. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 170 asteessa kiertoilmassa n. 55-65 min (itselläni paistui tuon 65min). Tarkkaile kypsyyttä kakkutikulla ja peitä paiston aikana tarvittaessa foliolla. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Leikkaa kolmeen osaan vasta kakun jäähdyttyä.

www.pullantuoksuinekoti.com

Vaalea kakkupohja:
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

1. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne muna-sokerivaahtoon pienissä erissä. Sekoittele vaahtoon puuhaarukalla.

3. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ja paista 170 asteessa kiertoilmassa n. 35-45 minuuttia. Peitä tarvittaessa foliolla paiston aikana. Tarkista kypsyyn kakkutikulla.


Koska viime kesänä oli ainakin meidän mökillä huono vadelmavuosi, jouduin tyytymään kaupan tarjontaan. En raaskinut ostaa kotimaisia vadelmia vaan ostin Euroshopperia ja tästä syystä jouduin sitten keittelemään niitä, kun kotimaisia eivät olleet. Jäiset marjat kakun välissä ovat kyllä ihan parhaita eli jos sinulla on kotimaisia marjoja, suosittelen ehdottomasti käyttämään niitä kuumentamatta - pelkällä sokerilisällä. Mikäli kuitenkin valmistat hillokiisselin, suosittelen sen tekemistä jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii kunnolla kylmenemään.

Vadelmatäyte:
(kolmeen kerrokseen)

Tee ensin hillokiisseli:
500 g ulkomaisia pakastevadelmia
2 rkl vettä
0,5 dl hillosokeria
2 rkl vettä
2 rkl perunajauhoja

1. Laita vadelmat kattilaan ja kaada päälle 2 rkl vettä. Kuumenna ja kunnes höyryä alkaa muodostumaan, sekoita joukkoon hillosokeri. Keitä marjoja 5 minuuttia jotta mahdolliset pöpöt kuolevat. Ota kattila pois liedeltä.

2. Sekoita lasissa vesi ja perunajauho keskenään ja kaada se hillon joukkoon ohuena nauhana. Sekoita. Laita kattila takas liedelle ja kiehauta nopeasti.

3. Kaada hillokiisseli kulhoon ja purkkiin ja jäähdytä kylmäksi.

Jatkoa vadelmatäytteelle:
4 dl kuohukermaa
0,75 dl sokeria
puolet vadelmahillokiisselistä (loput käytetään kokoamisvaiheessa)
100 g pehmeää rahkaa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 tl sitruunamehua

4. Vaahdota kerma sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi ja sekoita muut ainekset joukkoon.

Nougat-täyte 
(yhteen kerrokseen)

150 g nougaata
2 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
75g g mantelijauhetta

1. Sulata nougat kulhossa mikrossa miedolla lämmöllä.

2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja vatkaa joukkoon tuorejuusto, mantelijauhe ja sulatettu nougat.

3. Laita jääkaappiin odottamaan kakun täyttöä.


Kakun kokoaminen ja koristelu:

Kostutukseen:
 1-1,5 dl maitoa ja 1 rkl sokeria

Kuorrutuksen alle: 
2 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria

Koristeluun:
1 kg sokerimassaa
ruskeaa pastaväriä
mustaa pastaväriä
pala spagettia
tomusokeria
kylmää vettä

1. Rakenna kakku mieluiten suoraan tarjoilulautaselle. 
Säästä siistein kakkupohja päällimmäiseksi. 
Itse käytin kolme suklaakakkulevyä ja kaksi vaaleaa kakkulevyä. Yhteen kerrokseen laitoin nougattäytteen ja kolmeen muuhun kerrokseen vadelmatäytteet. 

2. Kostuta jokainen kakkulevy kevyesti maito-sokeri seoksella. Vadelmakerroksiin voitele kostutuksen jälkeen kakkupohja ensin 1/3 vadelmahillokiissellillä ja laita vasta sen päälle aina 1/3 moussesta. 

3. Aseta päällimmäiseksi siistein/tasaisin kakkupohja ja kostuta myös se. Tasoita kakun reunat sahalaitaisella veitsellä mahdollisimman suoriksi. 

4. Vaahdota kuorrutuksen alle tuleva kerma sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi ja levitä se tasaisesti kakun reunoille ja pinnalle.

5. Askartele kakun koristeet. Värjää ensin sokerimassat ja laita kelmun sisään odottamaan muotoilua. Muotoile osat valmiiksi ja peitä kelmulla.

Itselläni menekki oli jotain tätä luokkaa:
800 g bambinruskeaksi
200 g koristeisiin:
sarvet 8g kpl (valkoiset)
silmänpohjat 22 g (valkoiset)
vaalean ruskea 80g (kuono, korvan sisukset, silmänpohjat)
korvat 30 g per korva (ruskea)
nenä ja silmän mustat osat 10 g (musta)
pilkkuihin ja varamassaksi 50g 

6. Kauli kakun kuorrutus tasaiseksi levyksi tomusokeria apuna käyttäen. Tarkkaile koko ajan, ettei massa pääse kiinnittymään leivinalustaan. Nosta levy varovasti kaulimella tukien kakun päälle. Tasoittele reunat silikonilastalla ja leikkaa ylimääräinen massa pois. Massaa voisi myös käyttää esim. korviin, mutta itselläni ne tuli tehtyä jo etukäteen valmiiksi - ikinä kun ei tiedä varmuudella paljonko massaa jää yli..

7. Kiinnitä koristeet vesi-tomusokeriseoksella (sekoita vähän vettä ja tomusokeria keskenään, niin että se on kuitenkin vielä ihan juoksevaa). Laita nenään kaksi palaa spagettia, jotta se pysyy paikoillaan. Maalaa silmäripset ja suu ohutkärkisellä siveltimellä ja pastavärillä.

8. Pidä kakku kylmässä tarjoiluun asti. 


Tässä vielä kuva kakun sisällöstä korkkauksen jälkeen. Alimpana on tosiaan kaksi kerrosta vadelmatäytettä. Se kerrostus ei oikein tässä kuvassa erotu sillä vaalea pohja välissä on lähes kadonnut vaaleanpunaiseen :). 


Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.