On vaikea kuvitella tunnelmallisempaa aikaa kuin joulu. Ikkunat, kadut ja talot on koristeltu jouluvaloin. Kaupoissa soi joululaulut ja monin paikoin liikkeet ihastuttavat koristeellisuudellaan. Joulukiireen sijaan ota hetki itsellesi ja pysähdy nauttimaan siitä mitä ympärilläsi on. Unohda stressi ja käännä mahdolliset joulukiireet nautinnoksi. Ota lasi glögiä, pysähdy ja nauti.
Itse olen viime vuosina pyrkinyt vähentämään joulustressiä esim. joulupöydän tarjottavien kautta. Ennen tein laatikotkin itse, mutta nykyään olen tyytynyt ostamaan ne kaupasta. Joulussa on muutenkin ihan tarpeeksi hommaa ja siksi olen sallinut itselleni sen, että joissakin asioissa voi valita sen helpomman tien - tuntematta huonoa omaa tuntua. Joulu lähtee ihmisistä ja yhdessä olosta, ei siitä, että stressaa esim. keittiössä yötä päivää. Kinkusta en kuitenkaan tingi :).
Itse paistettu kinkku on niitä asioita mikä ainakin minulle tuo ihan viimeistään joulun tunnelman. Lapsuudenkodissani meillä on perinteisesti paistettu kinkku aina öisin ja se on ollut ihan satumaista. Joulu hiipi aamuyöstä joulunodottajan uniin kinkun tuoksun muodossa ja satumainen päivä saattoi alkaa..
Aattoaamuna isäni sitten kuorrutti kinkun ja kuorrutusta piti olla runsaasti - sillä se on - ainakin minun mielestäni - ihan parasta. Minua usein syytettiinkin siitä, että kinkku alkoi muistuttamaan liukumäkeä, kun vuolin sitä niin, että herkullista kuorrutusta tuli mahdollisimman paljon mukaan.
Tällä reseptillä kinkusta tulee ihan parasta. Kinkku on meidän perheessä se asia, missä ei jouluna sovi säästellä eikä sen valmistamisessa myöskään sovi kiirehtiä. Hitaasti hyvää tulee - tai oikeastaan - hitaasti tulee ihan parasta :). Ja jos jossain asioissa usein kikkaillaan ja kokeillaan kaikkea uutta niin kinkku meillä tehdään perinteisesti. Se on asia, minkä suhteen ei tingitä eikä tyydytä valmisjuttuihin.
Tämä kinkku on Atrian Viljapossun luuton Juhlakinkku. Atrian kinkkujen alkuperätilan voi jäljittää pakkauksen merkintöjen perusteella ja Atrialle kinkkuja toimittavat tilat löytyvät täältä. *
Kinkku oli todella hyvänmakuinen, sopivan suolainen ja sai ylitsevuotavia kehuja juhlaväeltä.
Kinkku oli todella hyvänmakuinen, sopivan suolainen ja sai ylitsevuotavia kehuja juhlaväeltä.
Pullantuoksuisen kodin Joulukinkku
n. 5 kg suomalainen, Viljapossun Juhlakinkku, luuton, pakaste
1 kpl paistopussi kinkulle
150 g omenasinappia (valmista sinappi ensin, ohje alla)
n. 0,5 dl korppujauhoja
n. 2 dl maissihiutaleita
aniksen kukkia koristeeksi
1. Ota kinkku hyvissä ajoin sulamaan. Itse sulattelin tätä kinkkua hiljalleen viikon verran. Ulkona sattui olemaan nollakeli, joten kinkku oli puolet viikosta kylmälaukussa terassilla mistä siirsin sen sitten kolme päivää ennen paistamista jääkaappiin.
2. Nosta kinkku jääkaapista huoneenlämpöön useampi tunti ennen paistamista. Itse laitoin kinkun kylmäkassiin kahden kylmäkallen kera ja asetin sen keittiön pöydälle yöksi ja päälle laitoin vielä yhden kylmäkallen. Kinkku oli näin huoneenlämmössä n. kahdeksan tuntia ja tänä aikana sen sisälämpötila nousi siihen vaadittuun n. 10 asteeseen.
3. Ota kinkku pois pakkauksestaan, mutta jätä verkko kinkkuun. Huuhtele kinkku kädenlämpöisellä vedellä ja kuivaa talouspaperilla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
4. Aseta kinkku paistopussiin rasvapuoli ylöspäin ja niin, että pussin toinen kulma osoittaa ylöspäin. Sulje pussi paistopussin sulkimella ja leikkaa pieni aukko ylöspäin osoittavaan kulmaan. Aseta kinkku paistopussissa reunalliseen uunivuokaan. Paina paistomittari kinkun keskelle niin, että paistomittarin pää on mahdollisimman lähellä kinkun keskipistettä.
5. Aseta uuni kiertoilmalle ja laita kinkku uuniin vuoassaan alimmalle ritilälle niin, että näet paistomittarin hyvin. Paista kinkkua 30 minuuttia 200 asteessa. Laske sitten lämpötila 100 asteeseen ja jatka paistamista kunnes mittari näyttää 78 astetta, jolloin kinkku on täydellisen mehevää ja juuri sopivan mureaa. Ota kinkku pois uunista. Irrota paistomittari.
6. Seuraavaksi otetaan kinkun liemi talteen. Varo polttamasta itseäsi, sillä kinkku ja liemi on todella kuumia. Tässä on yleensä hyvä olla toinen pari käsiä apuna.
Ota kattila tai jokin kulho ja leikkaa pieni reikä pussin alempaan kulmaan. Valuta liemi varovasti talteen. (Liemi sopii sellaisenaan tarjottavaksi joulupöytään ja on ihan taivaallista valutettuna kinkun ja joululaatikoiden päälle.)
7. Avaa paistopussi ja leikkaa verkko auki. Kaavi esim. puulastalla kinkusta kaikki ylimääräinen rasva pois pinnasta ja pohjalta. Nosta tämän jälkeen kinkku uunin kestävälle tarjoiluastialle kuorruttamista varten.
8. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä kinkun päälle tasaisesti omenasinappi. Ripottele sen päälle korppujauho. Murskaa maissihiutaleet (huhmareessa tai kaulimella pussissa) ja ripottele/painele ne tasaisesti kinkun pintaan. Puhdista tarjoiluastia ylimääräisistä murusista.
9. Aseta kinkku uuniin ja paista sitä kunnes pinta on saanut kauniin värin. Voit laittaa uunin kovemmalle ja tarvittaessa jopa grillivastuksen päälle. Varo kuitenkin polttamasta kinkun pintaa.
10. Ota kinkku uunista ja koristele se aniksen kukin. Anikset ovat siksi kivoja, kun ovat niin kauniita, mutta eivät kuitenkaan mausta kinkkua vaan toimivat tosiaan vain koristeina.
Pullantuoksuisen kodin Joulusinappi
50 g sinappijauhetta
130 g sokeria
2 dl kuohukermaa
1 muna
ripaus kurkumaa
ripaus merisuolaa
(1-2 tl omenaviinietikkaa, 1-2 tl konjakkia)
1. Sekoita sinappijauhe, sokeri, kerma, mausteet ja kananmuna kattilassa. Kuumenna hiljalleen kunnes seos alkaa kuplimaan ja paksuuntuu. Ota kattila liedeltä ja jätä jäähtymään.
2. Ota sinapista 100 g sivuun omenasinappia varten ja sekoita se sokeroidun omenasoseen (50g) kanssa.
3. Lopun sinapin voit maustaa lisäämällä esim. 1 tl omenaviinietikkaa ja 1 tl konjakkia ja tarjoamalla lisukkeena joulupöydässä. Myös omenasinappi sopii joulupöytään ihan sellaisenaan, eli voit tehdä sitä myös enemmän.
Omenasinappi
1/3 sokeroitua omenasosetta 50g
2/3 Pullantuoksuisen kodin Joulusinappia 100 g
Vinkkejä joulupöytään
Jos haluat säästää aikaa jouluna, niin joululaatikot voi ostaa myös valmiina. Sain Atrialta testattavaksi heidän valmistamaansa porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa ja perunalaatikkoa. Paistoin laatikot omissa vuoissaan uunissa todella kuumiksi ja siirsin tämän jälkeen laatikot tarjoiluastoihin. Päälle laitoin nokareet voita ja ne sulivat laatikoiden pinnoille kauniisti. Me olimme kyllä todella positiivisesti yllättyneitä. Kilpaa kehuimme sitä, kuinka herkullisilta laatikot maistuivat.
Joulupöytään on meillä myös aina kuulunut laadukkaat leikkeleet. Tässä tarjolla on Atrian kulinaarileikkeleitä sekä rosollia. Rosollin koristelin punajuurella värjätyllä kermavaahdolla ja homejuustomurusin. Atrian sienisalaatti sopi ihanasti ruisnappien kanssa tarjottavaksi, mutta sitä meidän perheen perinteistä sienisalaattia se ei päihitä ;).
Mietimme muuten myös tämän kampanjan myötä, että tarvitsemmeko enää alkuruokapöytää laisinkaan jouluna ;). Kuinka ihanaa olikaan keskittyä ihan näihin perinteisiin jouluruokiin - ja käydä niiden kimppuun nälkäisenä. Yleensä vatsa täyttyy jo alkuruoista ja itse pääruoka kokee inflaation. Ehkä siirrämmekin mädit, graavilohet, pateet ym. nautittavaksi joulupäivänä ja keskitymme jouluaattona jatkossa vain pääruokaan - siihen aitoon ja oikeaan jouluruokaan :).