1.12.2014

Tomaatti-Oliivi-Focaccia, ihanat oliiviöljyt ja upea arvonta!

Oliiviöljyistä minulle aina tulee mieleen rakas lomakohteeni Italia. Lämmin ilta ravintolassa hyvän punaviinilasillisen kera tai ihana aamu hotellin terassilla - samettinen, laventelilta tuoksuva ilma, kuppi maitokahvia ja pala vaaleata, rapeakuorista leipää, bresi -leikkelettä, tomaattia, oliiviöljyä ja suolaa.. Huoh - onneksi makumatkalle pääsee nykyään kotikeittiössäkin, hyvän oliiviöljyn, miniluumutomaattien ja leivän siivittämänä.. 

Ja tämä Focaccia, uuh mamma mia, on aivan ihanaa.
Resepti löytyy postauksen lopusta.


Itse olen ollut jo kauan oliiviöljyfani ja siksi ilahduinkin suuresti, kun sain kutsun Lanfranchin kampanjaan, mihin tämä postauskin liittyy. Monesti oliiviöljyostoksilla olen huomannut pähkäileväni hyllyn luona pohtien mikä nyt olisi hyvä ostos ja missä öljyssä olisi parhaat aromit jne, sillä pelkästään 'tavallisissakin' neitsytoliiviöljyissä on isoja eroja. Sitä parasta öljyä ei kannata tuhlata ruoanlaittoon - ellei öljy sitten ole merkittävässä osassa itse ruoassa - vaan herkuttelutarkoituksiin kannattaa varata eri öljy. Ja sitten on vielä nämä maustetutkin öljyt!

Lanfrachilta testiin saamista tuotteistani neljä öljyistä on neitsytoliiviöljyjä (Extra virgin) ja yksi on chilimaustettu aurinkonkukkaöljy. Lanfranchin öljyt valmistetaan Espanjassa. Valmistusmenetelmä on mekaaninen, jolloin saadaan kaikkein korkealaatuisinta oliiviöljyä aikaiseksi. 

Tavallisten ja hienoaromisten öljyjen lisäksi kotihyllystä olisi tosiaan hyvä löytyä edes paria eri sorttia maustettuja öljyjä - unohtamatta muita ihania öljylaatuja. Maustetut öljyt ovat todella monikäyttöisiä ja niillä saa kivaa vaihtelua ruokiin ja leivonnaisiin. Esim. valkosipuliöljyllä saa jo ihan erilaisen tvistin aikaiseksi kuin maustamattomalla öljyllä. Kannattaa kokeilla. 


Maustettujen öljyjen käyttövinkkejä:

- perinteisen öljyn sijaan käytä leivän tai sämpylöiden taikinassa maustettua oliiviöljyä, tai sivele ne ennen paistoa kevyesti öljyllä
- käytä salaattikastikkeina jo valmiiksi maustettuja öljyjä (nopeampaa ja täyteläisempi maku)
- käytä leivän päällä margariinin tai voin sijaan, lisäksi ripaus suolaa. Nam.
- koristele ruoka maustetulla oliiviöljyllä (kaunistaa ja tuo ihania aromeita)
- mausta keitto maustetulla öljyllä - saat ihanan maun ja hyvälaatuista rasvaa - sopii esim. todella hyvin kasvissosekeittoihin
- kokeile rohkeasti leivonnassa ja jopa makeissa leivonnaisissa (esim. chiliöljyä suklaaherkkuihin, sitruunaöljyä piirakoihin jne.)

www.pullantuoksuinenkoti.com

Meillä vietettiin illanistujaisia ja öljyjen maisteluiltaa, kun kylässä oli tyttäreni ystäviä muodostelmaluistelujoukkueesta. Tarjoilin hyvän leivän kanssa neljää eri öljyä eli basilikalla, valkosipulilla, sitruunalla maustettua neitsytoliiviöljyjä sekä maustamatonta neitsytoliiviöljyä.

Todella aromikas ja herkullinen Lanfranchin maustamaton oliiviöljy ja basilikaoliiviöljy olivat suosituimpia ja ne pääsivät loppuillaksi myös illanistujaispöytään. Lisäksi oli kiva huomata, että lautasella kävi monenlaista dippailijaa illan aikana ja öljy usein tuntui syrjäyttävän vieressä olleen margariinin.

Toivottavasti tänä iltana syntyi lisää oliiviöljyjen rakastajia :).

www.pullantuoksuinenkoti.com


Maistelutuokion jälkeen tarjoilin Focacciaa, jota minun oli jo pitkään tehnyt mieli leipoa. Kokeilin näitä ihania öljyjä focaccacian maustamiseen ja ne sopivat siihen todella hyvin.

Focacciaan suosittelen käyttämään durumvehnäjauhoja, sillä tavallisilla vehnäjauhoilla ei vaan saa samaa unelmaisen pehmeää koostumusta aikaiseksi. Durumvehnäjauhojen rakenne ja väri on aivan ihastuttavan pehmeä ja keltainen. Kuvassa leipä näyttää ehkä hivenen kuivalta, mutta se on oikeasti kaukana siitä.

www.pullantuoksuinenkoti.com


Focaccia

500 g durumvehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 pussi kuivahiivaa
2 rkl valkosipulioliiviöljyä
1 rkl basilikaoliiviöljyä
1 rkl mustia Kalamata oliiveja
2 kpl pilkottua miniluumutomaattia
n. 3,5 dl lämmintä vettä
durumjauhoja vaivaamiseen
valkosipulioliiviöljyä voiteluun

Pinnalle:
n. 8 kpl miniluumutomaattia
1 tl basilikaoliiviöljyä
1 tl valkosipuliöljyä
2 tl oliiveja
4 isoa basilikanlehteä
1/4 tl balsamicoa
rouhittua merisuolaa
rouhittua mustapippuria
2 tl chiliöljyä voiteluun
pinnalle merisuolaa

200 astetta, kiertoilma, ylätaso

1. Mittaa jauhot, suola ja kuivahiiva isoon kulhoon. Tee keskelle kolo ja kaada siihen oliiviöljy, oliivit ja silputut tomaatit. Lisää lämmintä vettä pikkuhiljaa samalla jauhoja joukkoon sekoitellen. Taikinan kuuluu olla muotoiltavan pehmeää, jotta siitä tulee mehevää.

2. Nosta taikina jauhoitetulle leivinalustalle ja jatka vaivaamista useamman minuutin ajan kunnes taikina on kimmoisaa ja sileäpintaista. Laita taikina kulhoon, voitele valkosipuliöljyllä ja peitä kulho leivinliinalla. Jätä kohoamaan n. tunniksi.

3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyörittele siitä tasainen pallo. Kauli pallo soikion malliseksi n. 38x28 cm kokoiseksi. Aseta pellille leivinpaperin päälle ja peitä leivinliinalla. Anna kohota noin puoli tuntia.

4. Valmista päälliset. Viipaloi minitomaatit ohuiksi viipaleiksi ja silppua basilika. Laita ne pieneen kulhoon ja sekoita joukkoon öljyt ja balsamico. Rouhi vähän merisuolaa ja mustapippuria sekaan.

5. Painele sormella koloja focacciaan ja voitele pinta chiliöljyllä (voit käyttää myös muuta öljyä jos et pidä tulisesta. Chiliöljy tuo pikantin potkun focacciaan mutta ei puske liikaa läpi).
Painele tomaatin, oliivin, ja basilikanlehtien paloja koloihin. Valuta loppu neste tasaisesti leivän pinnalle. Ripsauta vielä ripaus mustapippuria ja merisuolaa päälle.


www.pullantuoksuinenkoti.com


 6. Paista uunissa 200 asteessa kiertoilmassa, ylätasolla n. 20-25 minuuttia. Tarkkaile leipää paistonaikana sillä uuneissa on eroja ja tämän vuoksi kypsymisaika voi vaihdella ja jotkut uunit käräyttävät helpommin kuin toiset.

7. Ota leipä pois uunista ja vedä se leivinpaperin kanssa pöydälle jäähtymään. Peitä leivinliinalla ja anna levätä ainakin puoli tuntia.

8. Tarjoa esim. hyvän punaviinin kera.





Arvonta on jo päättynyt

Yhteistyössä Lanfranchi
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.