27.8.2014

Mehevä Amerikkalainen Omenapiiras - täytteenä kotimaisia omenoita

Meidän pihan omenapuiden sato jäi tänä vuonna aika vähäiseksi, mutta onneksi niistä sentään omenapiirakan sai aikaiseksi :). Halusin tehdä hyvin omenaisen piiraan ja jonkin sellaisen, mitä en ollut aiemmin tehnyt. Löysin Hesarin sivulta ihanan Amerikkalaisen Omenapiiraan reseptin, jota jossain muissakin blogeissa hehkutettiin, joten päätin kokeilla sitä - tosin kotimaisin omenoin Granny Smithien sijaan. Ja hyvää tuli! Mikä ihana mehevyys ja koostumus. Taivaallista vaniljajäätelön kanssa, joka meillä oli tällä kertaa itse tehtyä, uuden karhealla jäätelökoneella.


www.pullantuoksuinenkoti.com

Täyte:
n. 1 kg kotimaisia omenoita (tai Granny Smith)
1,75 dl hillosokeria (tai tavallista)
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria (oma lisäys)
1 mm muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina (pinnalle)

Taikina:
4,5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita nokareina
n. 1 dl kylmää vettä

Voiteluun ja pinnalle:
kuohukermaa
sokeria

Tarjoiluun:
Vaniljakermajäätelöä


1. Valmista taikina esim. monitoimikoneessa (helpoin niin, mutta muutkin tavat käy). Mittaa kuivat aineet kulhoon ja lisää pieniksi paloiksi pilkottu kylmä voi jauhoihin ja sekoita murumaisen tasaiseksi.

2. Valuta joukkoon kylmä vesi samalla sekoittaen ja vatkaa tasaiseksi. Valmis taikina irtoaa hyvin vuoan reunoista. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai täytteen valmistamisen ajaksi.

3. Viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sokerit, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele omenaviipaleiden joukkoon ja sekoita, niin, että mausteseos leviää tasaisesti viipaleiden pinnoille.

4. Ota taikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan. Pyöritä palloiksi. Kasta toinen palloista vehnäjauhoihin ja kauli kahden leivinpaperin välissä se ohueksi, pyöreäksi levyksi, joka peittää vuoan pohjan ja reunat (halkaisija 23-24 cm). Voitele vuoka ja aseta taikina vuokaan.

5. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta. Asettele omenaviipaleiden pinnalle voinokareita.

6. Ota toisesta taikinapallosta pieni pala taikinaa sivuun koristelua varten. Kaulitse taikinapallo samalla tavoin kuin pohjataikina ja aseta se piirakan kanneksi. Kauli koristetaikina ja ota siitä muotilla koristeita taikinan pinnalle. Kiinnitä koristeet esim. vedellä tai kermalla.

7. Voitele piirakan pinta kermalla ja ripottele päälle vielä sokeria. Pistele pintaan muutamia höyryaukkoja. 

8. Paista uunissa alatasolla n. 200 asteessa ensin 15 minuuttia ja laske sitten lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. 

Piirakka on aivan ihanaa sekä lämpimänä, että kylmänä ja ihan parasta kunnon vaniljakermajäätelön kanssa.

www.pullantuoksuinenkoti.com



Sisällön tarjoaa Blogger.