6.12.2013

Herkulliset karpalo-manteli fudget

Olen jotenkin ihan ihastunut näiden fudgejen tekoon, kun se on niin helppoa. Ja itse tehtynä fudgeista tulee myös huippuedullisia. Jääkaapissa oli taas vanhentumassa yksi kuohukerma, joten laitoin jälleen fudgepadan porisemaan :).

Tätä reseptiä voi soveltaa ihan millä mauilla vaan. Viime kerrasta oli jäänyt jäljelle noita karpaloita, joten käytin niitä tässä. Muuten päälle voi ripotella erilaisia pähkinöitä (esim. saksanpähkinöitä tai pistaaseja), mantelilastuja, kuivattuja hedelmiä - periaatteessa mitä vaan mikä kestää lämpöä - sillä ainekset laitetaan lämpöisen massan päälle.

Itse laitoin tässä pohjalle mantelilastuja ja päälle karpaloita. Sekaan voi myös sekoittaa makua antavia aineksia jos niin haluaa. Nyt halusin säilyttää kuitenkin fudgen rakenteen eheänä ja siksi lisäsin ainekset vain pohjalle ja pinnalle. Mantelilastuja olisi voinut varmaan olla jopa vähän enemmänkin, esim. 1 dl.

Glukoosisiirappi tuli tutuksi edellisessä makeispostauksessani ja tässäkin sitä käytin. Se tekee fudgeista ihanan samettisen pehmeitä.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Tarvitset:
2 dl kuohukermaa (käytin laktoositonta)
150 g glukoosisiirappia
200 g ruokokidesokeria
1 mm vaniljajauhetta
1 mm ruususuolaa
2 rkl Cane syrup ruokosokerisiirappia
1/2 dl mantelilastuja
100 g tomusokeria
1,5 rkl vettä
1 dl kuivattuja, pehmeitä karpaloita

1. Valitset paksupohjainen teräskattila. Itse käytin Hackmannin 1 litran kasaria.

2. Mittaa kerma, sokerit, vanilja, suola ja siirappi kattilaan. Sekoita.

3. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä keskilämmöllä 15 min.

4. Keittämisen aikana valmistele vuoka mihin laitat massan. Itse käytin Teeman nelikanttista keraamista vuokaa (n. 15x15x3,5), minkä kastelin ja leikkasin siihen reunojen yli menevän palan leivinpaperia.
Laita vuoan pohjalle tasaisesti mantelilastut.


5.  Kun massa on kiehunut 15 minuuttia nosta kattila liedeltä ja anna sen levähtää hetki. Sekoita sillä aikaa tomusokeri ja vesi keskenään sileäksi massaksi.

6. Lisää tomusokerimassa fudgemassaan ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Kaada massa vuokaan mantelilastujen päälle.

7. Asettele karpalot vielä lämpimän massan pinnalle.


8. Anna jäähtyä mieluiten vaikka seuraavaan päivään, jotta saat leikattua palat helposti. Voit nopeuttaa jäähtymistä myös esim. laittamalla massan viileään.


Taidanpa ottaa näitä Fudgeja maistiaisiksi myös äidilleni, kun lähdemme kohta puolin tyttöjen kanssa avustamaan häntä Naisten Joulumessuille. Nähdään siellä, jos sinäkin olet tulossa :)!

Oikein hyvää Itsenäisyyspäivää!
Sisällön tarjoaa Blogger.