3.11.2013

Unelmainen aamiainen ja soijapohdintaa

www.pullantuoksuinenkoti.com

Olen aivan ihastunut Alprosoyan Mild&Creamy kasvipohjaiseen vaniljajogurttiin. Se on ihanan paksua, tuhdisti vaniljaista ja suutuntuma on niin samettinen, että Oih. Jugurtista on moneksi ja se on ihan täydellistä kookoksen kanssa. Tällä sekoituksella aamu ei voi alkaa kuin hyvin.

1 dl vettä
2 tl Chia-siemeniä
1,5 dl Alprosoyan Vaniljajogurttia
1/2 luomu kookosmaitoa (paksua tölkistä)
1/2 dl kotimaisia mustaherukoita
1/2 dl kotimaisia vadelmia
1/2 kotimaisia mustikoita

1. Laita Chia-siemenet veteen vaikka jo yöksi.
(Niistä muodostuu geelimäinen seos ja siementen superainekset imeytyvät paremmin.)
2. Sekoita aamulla kaikki ainekset tehokkaasti sekaisin ja nauti.
Soijasta ollaan montaa eri mieltä ja onkin aika vaikea löytää "totuutta", sillä mielipiteitä on voimakkaasti sekä puolesta että vastaan. On tehty monia tutkimuksia, mutta myös monet niistä on kyseenalaistettavissa. Jokainen siis muodostakoon soijasta oman mielipiteensä. Omani on vielä hakusessa. Mutta mikä on varmaa, niin aion ostaa tätä vaniljajogurttia lisää kun kauppaan menen ;)..

Soijan puolesta kirjoitetaan Vegaaniliiton sivuilla ja juttu on mielestäni hyvä. Kannattaa lukaista. Tosin tuostakin on jo aikaa, sillä tämä kirjoitus on näemmä julkaistu jo 2010. 

Miksi itse kiinnostuin nyt vähän niinkuin yllättäen soijasta, johtuu siitä, että soijasta puhutaan usein vaihdevuosiin liittyvien juttujen yhteydessä. Soijasta sanotaan sen helpottavan vaihdevuosioreita soijan sisältämien isoflavonoiden vuoksi, joita kutsutaan myös kasviestrogeeneiksi. Se, onko siitä oikeasti hyötyä vai peräti haittaa - jää taas jokaisen omaan harkintaan. Itse ainakin olen kiinnostunut, sillä ainakaan lääketeollisuuden tuotteisiin en haluasi tarttua. Omat oireeni ovat ehkä ns. vaihevuosien esiasteita, hyvin mietoja sellaisia, mutta sen tosiaan olen huomannut, että kaikki ei ole niin kuin ennen. Ja siksi ehkä muutenkin olen koko ajan enenemässä määrin kiinnostunut ravitsemuksesta ja sen hyödyistä: kaikesta siitä millä voi vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa, jaksamiseen ja jopa ennaltaehkäistä sairauksia. Ja mikä on mahtavaa, paljon voi tehdä jo pelkästään niillä valinnoilla, mitä suuhunsa laittaa.

Vaihdevuosien oireiden helpottamiseen löytyy monia luonnollisia konsteja. Niistä on kivasti kirjoitettu esim. Voi Hyvin -lehdessä
Ravinnon kasviestrogeenit saattavat helpottaa vaihdevuosioireita
1. Suosi vihanneksia, kasviksia, salaatteja, kokojyväruista ja marjoja.
2. Käytä öljyjä monipuolisesti: oliivi,  avokado, pellavasiemen, rypsi.
3. Nauti omega-3-rasvahappoja, joita saat esimerkiksi kalaöljykapseleista.
4. Pähkinät, soija, tofu ja kuorineen syötävät siemenet ovat hyväksi.
5. Pidä alkoholin käyttö vähäisenä.
6. Toisilla kahvinjuonnin lopettaminen helpottaa oireita.
7. Jätä ”tyhjät” hiilihydraatit: sokeri, puhdistetut viljat, pasta, valkoinen riisi ja ehkä perunakin.
8. Muista D-vitamiinilisä ympäri vuoden. Sen antamat suojavaikutukset ovat pitkälti samoja, joita saadaan myös estrogeenista.
9. Huolehdi riittävästä kivennäis­aineiden saannista, erityisesti magnesium, sinkki, kalsium, kromi.
10. Lisää vastustuskykyä maitohappobakteereilla. Limakalvoilla olevien hyvien maitohappobakteerien määrä vähenee vaihdevuosina. Limakalvon ohentuminen altistaa emättimen tulehduksille.
11. Juo riittävästi vettä. Älä rajoita veden juontiasi pissan karkailun pelossa, vaan hae apua ongelmaan.

Voit kokeilla myös luontais­tuotteita. Noudata annostelu­ohjeita.
- tyrnimarjaa, puna-apilaa, tähkäkimikkiä, mäkikuismaa, salviaa, rohtovirmajuurta, vadelmanlehtiä, kauranversouutetta, kärsimyskukkaa, sitruunamelissaa, orapihlajaa, maca-juurta, arginiinia, vihersimpukkaa, inkivääriä, siitepölyä ja kuninkaallista hyytelöä.

Kokeile rentoutusterapioita, hierontaa, joogaa, akupunktiota.
Sisällön tarjoaa Blogger.