9.8.2015

Mummin Mustikkapiirakka

Äitini leipoo tosi harvoin mutta sitten, kun sille päälle sattuu, on herkkua luvassa - joko suolaista tai makeaa. Äitini bravuuri kautta aikojen on ollut itsetehdyt lihariisipiirakat, joiden ohje löytyy myös blogistani: Mummin lihapiirakat. Itselleni yksi rakkaimpia muistoja on ollut äidin tekemät valtavat ja niin herkulliset korvapuustit joita hän leipoi monesti, kun asuimme vielä veljeni kanssa kotona. Äitini teki nelipäiväistä työviikkoa ja voi että oli ihana tulla koulusta kotiin keskiviikkoisin, kun tiesi äidin olevan kotona ja jo rapussa tuoksui vastaleivotut korvapuustit.

Tänä vuonna on ollut mustikoita ihan älyttömästi ja äidilläni on ollut melkein pakkomielle poimia niitä non stop, sillä oikeasti hirvittää, että niin ihanat marjat mätänee kohta pensaisiin. Meillä onkin oma pakkanen jo ihan täynnä marjoja ja taitaa olla jo veljenikin pakastin piakkoin hyvin varustettu kotimaisella superfoodilla. Kiitos äiti :). On sitä itsekin tullut poimittua mustikoita mutta, kun pitää välillä töissä käydä ja muuallakin, ei ole aikaa samalla tavoin, kun mökkeilevällä eläkeläisellä :D.

Eilen sitten äitini taas yllätti ja pyöräytti meille herkullisen mustikkapiirakan. Veljeni oli vaimonsa kanssa tulossa käymään mökillä ja tämä varmaan vielä entisestäänkin innosti leipomaan :). Äitini piirakkaleipomukset ovat yleensä aikalailla erilaisia 'sävellyksiä' ja mittasuhteetkin ovat summittaisia. Yleensä sillä mennään mitä kaapista löytyy ja vähän niinkuin mututuntumalla ;). Tähän reseptiin sain kuitenkin haastattelemalla yllättävän tarkat mittasuhteet, joten uskon, että piirakka onnistuu myös niiltä, joilla ei ole leivonnan suhteen vahvaa mututuntumaa :). Piirakka on parhaimmillaan vaniljakermajäätelön kera tarjoiltuna.

www.pullantuoksuinenkoti.com

Mummin Mustikkapiirakka
vuoan halkaisija 30 cm

Pohja:
n. 150g pehmeää voita 
n. 0,75 dl vettä
n. 3,5 dl vehnäjauhoja
n. 0,75 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
n. 0,5 dl sokeria
n. 1 dl kookoshiutaleita
n. 1 tl vaniljasokeria

Täyte:
reilusti tuoreita mustikoita esim. n. 1-1,5 litraa
1,5 - 2 dl creme fraichea/smetanaa/kermaviiliä
1 kananmuna
0,5 - 1 dl sokeria
kookoshiutaleita
vaniljasokeria

1. Sekoita taikinan ainekset keskenään ja taputtele taikina vuokaan ja sen reunoille. Lämmitä uuni n. 200 asteeseen ja paista pohjaa uunissa n. 10 minuuttia, jotta pohja saa väriä.

2. Sekoita täytteen ainekset keskenään: sekoita kananmuna creme fraicheen ja lisää seos mustikoiden joukkoon. Makeuta sokerilla ja mausta kookoshiutaleilla ja vaniljasokerilla. Maistele, jotta saat sopivan makeuden.

3. Paista 210 asteessa kiertoilmassa uunin keskitasolla sen aikaa, että piirakka saa väriä ja täyte kiinteytyy.

4. Tarjoa hyvän vaniljakermajäätelön kera ja nauti :P.
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.