14.6.2015

Unelmainen Raparperi-Kookostorttu

Siivoilin tuossa yksi päivä ylivuotavaa lehtitelinettäni ja siinä samalla tuli sitten selailtuja lehtiä, mitä telineeseen oli kertynyt. Monesti ne jäävät sinne siksi, että niissä on jokin ihana resepti, mitä olen ajatellut, että voisi joku kerta tehdä - ja joita en sitten kuitenkaan muista ikinä, kun mietin mitä tekisin :). Tällä kertaa revin kaikki ihanat reseptit talteen ja tämä Kodin Kuvalehdessä julkaistu resepti on nyt odotellut tekemistä jo pari viikkoa keittiön pöydällä. 

Olen yrittänyt viimeaikoina välttää leivontaa, ettei tule sitten houkutuksia turhaan herkutella, mutta nyt päätin uhkarohkeasti tehdä poikkeuksen ja kokeilla vihdoin tätä ihanuutta =). Lehdessä tämä torttu oli nimeltään Banaani-kookostorttu, josta sitten väänsin oman versioni. Lähinnä ihan siksi, että halusin käyttää raparpereja joiden aika on juuri nyt. Jos haluat voit korvata raparperit banaanilla (4-5 banaania viipaloituna) tai vaikka tuoreilla mansikoilla tmv. Banaaneja käytettäessä kiisseli on varmaan syytä jäähdyttää ennen levittämistä. Mutta - tästä tortusta on varmasti moneksi :).

www.pullantuoksuinenkoti.com



Alkuperäisessä reseptissä pohjana on käytetty valmista murotaikinaa, joten voit vallan hyvin valita sen. Itse halusin tehdä murotaikinani itse ja tehdä siitä myös vähän normiversiota terveellisemmän. Lisäksi kokeilin tällä kertaa korvata sokerit steviasokerilla, mutta valitettavasti steviasokeri löi jonkin verran läpi, joten laitoin tähän reseptiin makeuttajaksi tavallista sokeria, sillä suosittelen kuitenkin valitsemaan sen. Toki voit leipoa myös tortun steviasokerilla, jos niin haluat. Meillä tämä steviasokeriversio upposi kyllä kaikille hyvin ja moni otti vielä lisääkin joten ehkä se olin vain minä joka olin jälleen kerran über-kriittinen :).

Pinnalle sopisi kerman sijaan myös vaahtoutuva kookoskerma. Oma Santa Marian kookosmaitoni ei vaahtoutunut vaikka siinä oli yhtä paljon kookosta kuin toisessa kookoskermaksi nimetyssä purkissa. Kookoskerman tulee olla tosi kylmää, jotta se vaahtoutuu ja ilmeisesti 'oikeaa laatua'. Itse en ole ikinä vielä vaahdottanut kookoskermaa, joten en voi siihen tarkoitukseen suositella mitään merkkiä.

www.pullantuoksuinenkoti.com


Unelmainen Raparperi-kookostorttu

Murotaikina:
50 g voita (kylmää)
50 g kookosöljyä (kovettunutta, voi korvata voilla)
100 g spelttijauhoja
75 g ohrajauhoja
25 g kookosjauhoja
(kaikki jauhot voit korvata vehnäjauhoilla)
1 rkl sokeria
1 kananmuna (M)
1 rkl vettä
ripaus aitoa vaniljaa

Raparperikompotti:
650 g raparperia paloina
1 dl sokeria
2 rkl vettä
ripaus aitoa vaniljaa

Kookoskiisseli:
4 dl maitoa
6 keltuaista
3/4 dl maissijauhoja
4 tl sokeria
ripaus aitoa vaniljaa
4 rkl kookoskermaa

Päälle:
Raparperikompotti
Kookoskiisseli
2,5 dl Flora vispiä/kookoskermaa + 3 tl sokeria
kookoslastuja/-hiutaleita


1. Mittaa jauhot, sokeri, kuutioitu kylmä voi ja kookosrasva monitoimikoneeseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja vesi ja sekoita vielä nopeasti. Painele taikina vuokaan (26cm) ja vuoan reunoille, peitä foliolla ja laita jääkaappiin noin tunniksi. Valmista sillä aikaa raparperikompotti.

2. Laita raparperipalat kattilaan. Kaada vesi ja sokeri joukkoon. Kuumenna ja sekoittele samalla. Anna muhia välillä sekoitellen kunnes raparperit ovat kunnolla pehmenneet. Lisää lopuksi aito vanilja. Kaada kompotti pois kattilasta, jotta se jäähtyy nopeammin. Itse jäähdytin oman kompottini isohkossa muovirasiassa kylmäkallen päällä. 

3. Kuumenna uuni n. 200 asteeseen. Ota folio pois ja painele piirakkapohjaan haarukalla reikiä ja peitä se jälleen foliolla paistamisen ajaksi. Paista n. 15 minuuttia ja jäähdytä ilman foliota.

4. Valmista kiisseli. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito, keltuaiset ja maissijauhot. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Anna seoksen pulpahtaa kerran, jotta maissijauhot kypsyy. Ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon vielä sokeri, vanilja ja kookoskerma.

5. Levitä raparperiseos piirakkapohjan päälle ja levitä siihen päälle kookoskiisseli. Laita kakku jääkaappiin täysin kylmentymään. Kun kiisselikin on kylmä, vatkaa päälle tuleva kerma sokerin kanssa vaahdoksi ja levitä se kiisselin päälle. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita tai kookoslastuja. 

Tarjoa kylmänä.
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.