8.6.2015

Wok goes Asia and to Grill! Chili-inkivääri-katkarapuwokki ja Wokkitomaatit Grillissä

Grillikausi on nyt kuumimmillaan ja siitä syystä kokeilinkin tällä kertaa jotain ihan uutta: tein nimittäin wokkia grillissä. Varmaan se olisi ihan grillilevylläkin onnistunut - ainakin jotenkuten - mutta valurautainen wokkipannuni istui grilliin ihan täydellisesti :). Ja mikä oli mukavaa, ei tarvinnut pelätä ainesten putoavan ylilaidan eikä miettiä, kuinka puhdas ja missä kunnossa se grilli onkaan - kunhan wokkipannu oli puhdas. Teen varmasti jatkossakin wokkia grillissä - etenkin jos säät suosivat  - tällä kertaa sain onnekseni kokkailla terassilla auringonpaisteessa :). 

Tämä Wokki mausteineen on mielestäni hyvinkin yleispätevä. Eli katkarapujen sijaan voit vaikka grillata kanaa tai lihaa ja suikaloida niitä wokin joukkoon - tai tosiaan tarjota pelkkää kasviswokkia muun grilliruoan kanssa. Katkarapuwok sopii esim. kalan seuraksi jo ihan sellaisenaan. Ja nuo wokkitomaatit olivat tässä seurassa myös aivan ihania!



Blogiringin Kikkoman kamppiksen kautta pääsin tutustumaan Kikkomanin Wokkikastikkeeseen eli Kikkoman Wok Sauce - tuotteeseen. Ilokseni sain huomata, että kastikkeessa on yhdistettynä jo valmiiksi eri makuja, ettei kaikkia tarvitse erikseen mittailla. Siitä löytyy soijakastikkeen lisäksi kivasti hapokkuutta ja makeutta, mitä tuovat siihen lisätty viini ja sokeri. Se käy maustamiseen hyvin ihan sellaisenaankin, mutta sillä voi myös taikoa ruokaan 'sitä jotain' jos tuntuu, että vielä jotain ruoasta puuttuvan. Pieni loraus Wok Saucea voi siis olla just se juttu.

Itse päädyin käyttämään wokkikastiketta osana maustamista eli sekoittelin kastikkeeseen vähän muutakin ja helpolla se minut päästikin. Jotenkin tuntui, että se oikea maku löytyi heti.



Tätä wokkia voi myös tarjota tortillojen kanssa, kuten me tällä kertaa teimme. Wokkauksen lomassa voi kätevästi lämmittää valmiit, pehmeät tortillalätyt, joihin wokki on kiva kääräistä.

Wokin rinnalle sopisi myös riisi taikka noodelit - mitkä tosin kannattaa wokata suoraan joukkoon.

Meillä pääruokana oli tällä kertaa siis Wok -tortillat ja lisukkeena oli Wokatut tomaattit.



Wokkitomaateista ja Katkarapuwokista riittää pääruokana noin. 2-3 henkilölle.

Ruoat ovat tässä järjestyksessä, sillä tomaatit tehdään ennen wokkia.

Wokkitomaatit 
(lisuke)

8 pienehköä luumutomaattia (ei mini)
1 rkl Kikkoman Wok Saucea
1/2 rkl balsamicoa
1/2 puserrettu iso valkosipulinkynsi
mustapippuria myllystä
ruohosipulisilppua

1. Halkaise tomaatit pitkittäin kahteen osaan ja aseta avoin puoli ylöspäin lautaselle.

2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja voitele sillä tomaatit. Kaada loput kastikkeet tomaattien päälle. Jätä tomaatit maustumaan muiden valmistelujen ajaksi.


Chili-inkivääri-katkarapuwokki

200 g isoja pakastekatkarapuja
100 g kevätsipulia
60 g kuorittua punasipulia
30 g kesäkurpitsaa
15 g babypinaattia
10 g kuorittua valkosipulia (n. 2 kynttä)
10 g kuorittua inkivääriä
6 g suht tulista punaista chiliä
1 rkl sesamsiemeniä
mustapippuria myllystä
+öljyä wokkipannuun

Kastike:
4 rkl Kikkoman Wok Sauce
n. loraus eli 1-2 tl juoksevaa hunajaa
1/2 tl sesamöljyä

+ lisäksi 4 pehmeää tortillaa ja turkkilaista jogurttia
tai noodeleita tai riisiä

Esivalmistele:

1. Sulata katkaravut hitaasti. Jos unohdit ottaa ne ajoissa sulamaan voit laittaa ne vaikka pakastepussiin ja laittaa pussin lämpimään veteen. Siinä sulavat suht nopeasti. Pyörittele välillä pussia ja vaihda vettä. Valuta lopuksi katkaravut siivilässä.

2. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää kastikeesta n. puolet katkarapujen joukkoon. Sekoita. Rouhi pinnalle mustapippuria ja jätä maustumaan.

3. Halkaise kevätsipulien valkoiset päät kahteen osaan ja leikkaa sipulit noin 4-5 sentin mittaisiksi paloiksi viistoittain. Laita kulhoon odottamaan.

4. Leikkaa punasipulista ohuita viipaleita, vuole kesäkurpitsasta esim. juustohöylällä ohuita ja kapeita lastuja, huuhtele ja valuta babypinaatit. Lisää kaikki kulhoon kevätsipulien kanssa.

5. Viipaloi valkosipuleista ja inkivääristä ohuita viipaleita. Silppua chili. Lisää kaikki kasvisten kanssa kulhoon.

6. Mittaa sesaminsiemenet valmiiksi pienen kulhoon tai kuppiin.

(Kata pöytä, laita turkkilainen jogurtti kulhoon pöydälle, kaada viinit laseihin jne.. :) eli laita kaikki valmiiksi ruokailua varten.)

Aseta grillin viereen tortillat, tomaatit kulhossa ja wokkiainekset sekä jäljellä oleva liemi sekä tarvittavat wokkausvälineet. Kuvasta puuttuu sesamsiemenet.




Wokkaa:

1. Aseta öljytty wokkipannu grilliin ja kuumenna se. Paista ensimmäiseksi tomaatit. Pyörittele niitä muutama minuutti pannussa kunnes ovat kypsyneen oloisia. Nosta tomaatit kulhoon ja laita grillin sivuun lämpimään odottelemaan wokin valmistusta (lientä saa jäädä wokkiin - se antaa kivasti makua itse wokille)




(Nosta tortillat lämpiämään wokin viereen esim. johonkin astiaan. Varo kuitenkin polttamasta/kuivattamasta niitä eli pidä grilli sillä puolen pois päältä/tosi miedolla lämmöllä jos mahdollista.)

2. Lisää wokkikasvikset wokkipannuun ja kypsennä välillä sekoitellen. Kaada hetken päästä loput kastikkeet wokkiin ja jatka kypsentämistä. Kun kasvikset näyttävät kypsiltä mutta vielä mukavan rapsakoilta lisää katkaravut liemineen joukkoon. Sekoittele vielä hetki. 
Kauho valmis wokki tarjoiluastialle ja tarjoa heti.

www.pullantuoksuinenkoti.com



Wokin seuraksi sopii tortillojen sijaan myös hyvin riisi taikka noodelit.

Hyvää ruokahalua ja herkullisia kesäpäiviä!


"Yhteistyössä Kikkoman"


Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.