27.11.2013

Vaniljaiset Karpalo-Valkosuklaa Toffelot, Glögi-toffeet ja Marsipaanimakeiset

Ho, ho, ho - Christmas is almost here :)

Pääsin mukaan Dansukkerin järjestämään kolmivaiheiseen blogihaasteeseen, jossa testattavana on Dansukker Glukoosisiirappi, Dansukker Hillosokeri sekä Dansukker Fariinisokeri.
Dansukker toimitti kaikille haasteeseen mukaan valituille testattavat tuotteet.

Haasteen ensimmäisenä teemana oli valmistaa joulumakeisia Dansukker Glukoosisiirappia käyttäen.

Makeisten tekeminen ei ole minulle kovinkaan tuttu juttu, sillä sen verran vähän niitä on tullut tehtyä. En kuitenkaan malttanut jättää testausta vain yhteen makeislaatuun, vaan pakko oli testata myös muutamaa muutakin - nälkä kasvaa syödessä ;). Ja koska en yleensä halua tyytyä valmiiseen reseptiin, vaan on aina tarve luoda jotain uutta itse, niin näiden eteen joutui todellakin näkemään vaivaa ja ylittämään itsensä useaan otteeseen :). Monin paikoin makeisten valmistuksessa vannotaan lämpömittarin nimeen ja koska sellaista en omista niin resepteissäni mennään ihan mutu-tuntumalla. Ja mikä näissä on ihanaa - hyvää tulee joka tapauksessa :).


Vaniljaiset Karpalo-Valkosuklaa Toffelot

Nämä toffelot on maustettu vaniljalla, karpaloilla ja valkosuklaalla.
Ovat unelmaisen pehmeitä ja suutuntuma on syleilevä.
Eivät ole siis niin rakeisia kuin fudget eivätkä niin sitkeitä kuin toffeet, joten siksi ovat Toffeloita :).
Toffeloiden pinta on marmoroitu valkosuklaalla.
www.pullantuoksuinenkoti.com

Tarvitset:
2 dl kuohukermaa
200 g Dansukker Taloussokeria
0,5 ml ruususuolaa
1/2 vaniljatangon siemenet
0,5 dl/25 g kuivattuja, pehmeitä karpaloita
50 g valkosuklaapaloja
1 dl tomusokeria 
  päälle n. 20 g sulatettua valkosuklaata, johon on sekoitettu aavistus kookosöljyä


1. Laita valmiiksi pieni vuoka n. 15x15x3,5. Kostuta hieman vedellä ja vuoraa leivinpaperilla. Voit voidella leivinpaperin kevyesti öljyllä, jos haluat (helpottaa toffeloiden irroittamista).

2. Valitse paksupohjainen teräskattila, ainakin n. 1 litra vetoisuudeltaan.

3. Sekoita kuohukerma, glukoosisiirappi, sokeri, suola ja vanilja kattilassa ja anna kiehua melko voimaakkaasti n. 15 minuuttia. Sekoittele ja tarkkaile seoksen paksuutta vähän väliä. Kun seos alkaa muuttua paksummaksi ja tummemmaksi testaa seoksen jähmettymistä pieneen määrään kylmää vettä. Voit esim. ottaa lusikkaan vähän seosta ja kastaa sen kylmään veteen. Jos seos jähmettyy niin, että saat siitä juuri ja juuri muotoiltua pallon, on se valmista.

4. Mittaa seoksen valmistumisen aikana karpalot ja paloittele niitä hieman saksilla.  
Paloittele myös suklaa valmiiksi. 

5. Ota seos liedeltä ja sekoita karpalot seokseen. Anna seoksen levähtää pari minuuttia.

6. Laita koristeluun tarkoitettu suklaa ja kookosöljy kulhoon ja sulata miedolla lämmöllä mikrossa. 

7. Sekoita toffeloseoksen joukkoon tomusokeri voimakkaasti vatkaten. 

8. Lisää suklaapalat nopeasti seokseen ja kaada seos vuokaan. 

9. Tee seoksen pinnalle raitoja sulalla suklaalla ja riko raitoja veitsellä pinnalta kuvioiden.



10. Anna kovettua. Voit nopeuttaa toffelon jäähtymistä ja kovettumista laittamalla vuoan ulos jäähtymään.

11. Leikkaa toffelot paloiksi ja asettele tarjolle tarjoilulautaselle. 

www.pullantuoksuinenkoti.com



Jouluiset Glögitoffeet

Nämä ovat  ns. puolikovia, sitkeähköjä toffeita ja näiden kannattaa antaa rauhassa sulaa suuhun :) - tosin se vaatii aikamoista itsehillintää ;) - mutta pitkittää nautintoa eikä vie paikkoja hampaista ;).

Näissä toffeissa on käytetty kahta eri toffeeseosta ja seokset on laitettu kerroksittain vuokaan ja sitten rullattu pitkoksi. Näin saa aikaiseksi rinkulamaisen kuvioinnin. Suhteellisen haasteellisia tehdä, mutta vaiva palkitsee :P. Näitä on myös kiva antaa vaikka lahjaksi.

Tästä tulee aika paljon toffeita ja siksi itse veinkin osan töihin ja epäilemättä näistä tykättiin, sillä sen verran tiuhaan purkilla käytiin :).

Jos haluat päästä helpolla, voit vain kovettaa levyt ja hakata ne vaikka kevyesti palasiksi.


1 kerros/seos:
2 dl kuohukermaa
150 g Dansukker Glukoosisiirappia
200 g sokeria
0,5 ml ruususuolaa
1 mm vaniljajauhetta
päälle 2 rkl mantelirouhetta
2 kerros/seos: 
2 dl kuohukermaa
150 g Dansukker Glukoosisiirappia
200 g sokeria
0,5 ml ruususuolaa
1 tl piparkakkumaustetta
1 rkl mehuglögitiivistettä (esim. Marli)
pinkkiä pastaväriä
päälle 1 rkl mantelirouhetta
Valitse paksupohjaiset teräskattilat, ainakin n. 1 litra vetoisuudeltaan.
Voit keittää myös samassa astiassa ja erotella lopuksi ja maustaa toisen seoksen glögillä ja piparkakkumausteella. Itse koin, että on selkeämpi laittaa eri kattiloihin.

Laita leivinpaperilla vuorattu vuoka valmiiksi. Sivele öljyä leivinpaperille kevyesti.
Vuoka esim. n. 28x20cm.

Valmista seokset:
1.  Mittaa molempiin kattiloihin kuohukerma, glukoosisiirappi, sokeri ja suola. Aloita ensimmäisen seoksen keittäminen hieman toista aikaisemmin. 

2. Anna kiehua melko voimaakkaasti n. 20-25 minuuttia. Lisää makua antavat aineet kiehumisen aikana. Sekoittele ja tarkkaile seoksen paksuutta vähän väliä. Kun seos alkaa muuttua paksummaksi ja tummemmaksi testaa seoksen jähmettymistä pieneen määrään kylmää vettä. Voit esim. ottaa lusikkaan vähän seosta ja kastaa sen kylmään veteen. Jos seos jähmettyy niin, että saat siitä helposti muotoiltua pallon, on se valmista.

3. Kaada beige seos vuokaan ja ripottele pinnalle 2 rkl mantelirouhetta. Anna jähmettyä hetki.

4. Ota toinen seos liedeltä (varmista, että on valmis) ja kaada se tasaisesti beigen seoksen päälle. Ripottele pinnalle 1 rkl mantelirouhetta.
5. Jätä hetkeksi jäähtymään. Kun seos hieman jäähtynyt ja jähmettynyt ota se leivinpaperin kanssa pois vuoasta ja leikkaa se pitkittäin kahteen osaan. Aseta toinen osa omalle leivinpaperiarkilleen. 
Kauli levyjä hieman niin, että saat niistä littanampia ja rullaa ne leivinpaperia apuna käyttäen pötkyläksi. Tässä on hyvä toimia vikkelään, sillä toffee kovettuu nopeasti.

6. Aseta pötkylät leikkuulaudalle ja ota leivinpaperi pois. Sahaa sahalaitaisella veitsellä n. 0,5 cm viipaleita.

7. Laita tarjolle tai pakkaa toffeet lahjoiksi. Kun pakkaat toffeet yksittäin, eivät ne tartu toisiinsa. Jos säilytät niitä, säilytä mielellään erillään toisistaan ja esim. sellofaanin päällä, jotta eivät tartu rasiaan.






Marsipaanitontut ja -käpyset

Kun olin pieni, Naisten Joulumessuilla Helsingissä oli muutamina vuosina kaksi mummoa myymässä mantelimakeisia. Ne olivat aivan ihania ja aina välillä olen niiden manteliherkkujen perään haikaillut. Nyt yritin tehdä hieman samanmoisia. Tosin mummojen mantelimakeiset eivät olleet tonttuja eivätkä käpyjä vaan ihan vain marsipaanilla ja jollain sokerikiilteellä kokonaan kuorrutettuja. Niitä oli punaisia ja vihreitä. Makuelämyksen suhteen näillä pääsee kuitenkin aika lähelle sitä fiilistä :)


www.pullantuoksuinenkoti.comwww.pullantuoksuinenkoti.com


n. 20 kpl
Punaiset koristeet:
1,5 dl sokeria
0,5 dl Dansukker Glukoosisiirappia
0,75 dl vettä
pastaväriä (pinkki tai punainen)
 
Muut:
n. 150 g marsipaania (tai sokerimassaa)
20 mantelia
tomusokeria muotoiluun
muutama pala tummaa suklaata
valkoista pastaväriä (ice white)

1. Muotoile marssipaanista tonttuja ja käpysiä niin, että laitat jokaisen sisälle yhden mantelin. (Käytä tomusokeria apuna, jos tarttuu käsiin.) Varmista, että tontut pysyvät tukevasti pystyssä. Jos haluat niistä valkoisempia, voit värjätä marsipaania valkoisella pastavärillä (tosin, mielestäni siitä ei tule niin kovin kaunista). Jos haluat, voit tehdä myös osan valkoisesta sokerimassasta, sillä kaikki eivät pidä marsipaanista. Peitä marsipaanimantelit muotoilun aikana kelmulla, jotta ne eivät kuivu.

2. Laita leivinpaperia lautasille odottamaan hellan viereen .

3. Valmista punainen siirappi: Mittaa kattilaan sokeri, glukoosisiirappi, vesi ja värjää haluamasi sävyiseksi. 

4. Kuumenna seosta niin, että se alkaa hieman paksuuntumaan. Kasta tontun pää siirappiin, pyörittele hieman, että kaikki valumat poistuvat ja nosta tonttu lautaselle seisomaan. Toimi samoin käpyjen kanssa, mutta aseta ne maakuuasentoon lautaselle. (Tässä on hyvä toimia ripeästi, sillä siirappi kovettuu nopeasti. Varo kuitenkin valumia.)

5. Ota pienet teräväkärkiset sakset ja leikkaa käpyyn niillä siemenkotia (kolmioita).

6. Kun punaiset osat ovat valmiita ja tarpeeksi kovettuneet, sulata suklaa kevyellä lämmöllä mikrossa ja koristele sillä tontut ja kävyt haluamallasi tavalla esim. pensseliä apuna käyttäen.

(Käytin tässä Maraboun premium tummaa suklaata ja se ei mielestäni toiminut hyvin noissa tontuissa: muuttui sulatettaessa liian litkuksi. Käpyihin se kyllä sopi.).

7. Säilytä tiiviissä rasiassa, jotta marsipaani ei kovetu.


www.pullantuoksuinenkoti.com


Herkullista Joulunodotusta :)
Copyright: Kuvat ovat itse ottamiani. Ethän kopioi niitä ilman lupaani. Teema: Yksinkertainen. Sisällön tarjoaa Blogger.